Zumba vs Träning på gym [Jämförelse] [Forskning]

2 min


174
7 delningar, 174 poäng

Det kanske inte känns som om du får traditionell konditionsövning när du snurrar, skakar, och vevar på dansgolvet, men zumba imiterar traditionella gympass när det gäller hälsofördelar och förbrända kalorier. En av de största skillnaderna är dock den ”roliga” delen. Att utföra zumba påminner om att dansa på en latinamerikansk nattklubb, och kombinerar både rumba och merengue i en relativt löst strukturerad träningsstil.

Aerobisk övning

I en studie som publicerades av American Council om träning 2012 analyserade forskare de fysiska effekterna av zumba. De kom fram till att den genomsnittliga deltagaren kom upp i 80 % av sin maxpuls, vilket indikerar att den aerobiska träningen är intensiv. På gymmet kan du få liknande resultat av löpning på löpbandet, eller av att använda crosstrainern eller trappmaskinen på hög hastighet och högt motstånd. Dessa aerobiska aktiviteter – zumba och konditionsträning på gymmet – kan båda reducera risken för hjärtinfarkt och stroke, förbättra immunsystemet, minska risken för demens i ålderdomen, och till och med förlänga ditt liv, enligt MayoClinic.com.

Viktnedgång

Att tappa vikt kräver att du bränner fler kalorier än du konsumerar, och både zumba och träning på gymmet kan hjälpa till med detta. ACE rapporterar att det genomsnittliga zumbapasset bränner cirka 9,5 kalorier per minut, vilket blir cirka 285 kalorier per halvtimmespass. Detta är jämförbart med antalet kalorier som bränns när man tränar på gym. På 30 minuter bränner en person som väger 70 kilo cirka 223 kalorier på en trappmaskin, 260 kalorier på en roddmaskin, 260 – 391 kalorier på en stationär cykel och 335 kalorier på en crosstrainer.

Motståndsträning

På gymmet finns det flera olika alternativ för motståndsträning, som fria vikter, hantlar, kablar, och viktmaskiner. Traditionell zumba kontrasterar detta och är endast ren konditionsträning, som inte erbjuder någon motståndsträning. Vissa zumbapass blandar dock ihop båda dessa faktorer och kan ersätta motståndsträning på gymmet. Testa zumbaklasser som involverar circuitträning eller handvikter, eller håll utkik efter ordet ”styrketräning” i beskrivningen.

Planera träningen

Rekommendationer för zumba är desamma för zumba som för traditionell gymträning. Sikta på minst 150 minuters konditionsträning per vecka, och träna motståndsträning 2 – 3 gånger per vecka. Zumbaklasser som kombinerar konditionsträning och motståndsträning kan uppfylla båda dessa krav samtidigt, men du behöver se till att träna alla stora muskelgrupper för att få ett bra träningspass – ben, skinkor, torso, bröst, rygg och armar. Värm upp innan träningen med 5 – 10 minuters lätt konditionsträning. Din zumbainstruktör bör också värma upp med er. Om du är nybörjare på träning bör du rådfråga din läkare innan du påbörjar ett nytt träningsprogram.

Källor


Hälsa är livsviktigt, sprid ordet!

174
7 delningar, 174 poäng