CheckmarkFaktagranskad

Hur man tappar vikt och tonar kroppen på 1 år [Guide]

Att ge dig själv ett år för att tappa vikt och tona kroppen är mycket mer realistiskt än att påbörja en snabbdiet, särskilt om du har mycket vikt att tappa. Långsamt och stadigt är mycket bättre, eftersom en bestående viktnedgång kräver en livsstilsförändring. Med rätt kost och måttlig träning kommer du inte bara tappa kilon, utan du kommer också att tona musklerna. Beslutsamhet och tålamod är nyckeln till att uppnå dina viktmål.

Guide

Steg 1

Håll en kost som baseras på fullkorn och växter. Strunta i raffinerad mat, vitt socker och mjöl, och sikta på fullkorn istället. Byt ut pasta mot brunt ris eller quinoa, och matcha de kolhydrater du äter med smalt protein som nötter, bönor, eller mejeriprodukter med lågt fettinnehåll. När det gäller frukt och grönsaker kan du äta så mycket du behöver för att känna dig mätt, men motstå frestelsen att dränka dem i smör, dressing, eller ost. Skär ner på läsk och andra drycker med socker, men drick så mycket vatten och osötat grönt te som du vill.

Steg 2

Påbörja ett kardiovaskulärt träningsprogram och träna i 30 minuter, minst fem dagar i veckan. Du måste inte gå med i ett gym och bära en leotard – börja bara promenera om du är ny på att träna. Testa många olika konditionsformer tills du hittar en du gillar, och försök hitta en som låter dig lära dig något nytt, så att du håller dig till den. Det finns ingen anledning att pina dig på löpbandet när du lika gärna kan lära dig dansa, utöva karate, eller boxas.

Steg 3

Träna styrketräning minst tre dagar i veckan. Om viktlyftning inte är din grej kan du använda din kroppsvikt för motstånd med en träningsform som pilates eller Vinyasa. Om du är ny på styrketräning kan du boka in ett pass med en personlig tränare som kan visa dig hur du ska göra. Många gym erbjuder minst ett gratis träningspass för nya medlemmar.

Steg 4

Väg dig en gång i veckan och sikta på att tappa 0,5 – 1 kilo mellan varje invägning. Motstå frestelsen att ställa dig på vågen varje dag, eftersom normal vattenvikt kan få din vikt att fluktuera. Köp en våg som även mäter kroppsfett för att få ett mer korrekt resultat. Du kanske inser att du inte tappar vikt, men att du ändå tappar fett och bygger muskler. Att mäta din kropp när du väger dig kan också ge dig en mer realistisk bild av hur kroppen förändras.

Steg 5

Belöna dig själv när du uppnår ett mål. Ett år är en lång tid, och du förtjänar några små presenter för att du når små milstolpar längs vägen. Ge dig själv en pedikyr efter 2,5 kilo, en ny klädsel efter 5, och åk på semester i slutet av året. Ett sätt att spara till dessa presenter är att lägga de pengar du skulle ha lagt på godis, kaffe eller läsk i en burk varje dag.

Tips & Varningar

Be en vän delta i din viktresa. Att tappa vikt och tona kroppen är lättare – eller åtminstone roligare – om någon annan står vid din sida och hejar på dig.

Källor

Nytt nyhetsbrev

Om du tror på kraften i personlig utveckling, dela den här artikeln.

Skapa passiva intäkter (1 klick)