CheckmarkFaktagranskad

Hur stor del av sin vikt man lyfter i en armhävning (Du blir förvånad!)

Armhävningar är en effektiv typ av styrketräning för överkroppen som tränar musklerna i bröstet, armar, axlar och bål. Ett tufft träningsprogram med armhävningar ökar din styrka och bygger muskelmassa, men det är svårt att avgöra exakt hur mycket vikt du faktiskt lyfter. Hursomhelst så används alltid en del av din kroppsvikt i en kraftfull övning som armhävningen. De olika varianterna på en armhävning kan också öka den totala andelen av kroppsvikt som lyfts.

Styrka och uthållighet

Armhävningar är ett grundläggande moment i att bedöma någons styrka och uthållighet. En man som är i mycket god kondition bör kunna utföra 50 armhävningar på en minut, detta enligt fitnessrådgivare inom sport. Testet mäter personens maximala styrka under övningar med komplexa rörelser. Armhävningar är en kombinationsövning för överkroppen, de kräver repetitiva och starka rörelser. Ett träningsprogram som främst fokuserar på många repetitioner testar kroppens motståndskapacitet och frekvens när man lyfter majoriteten av kroppsvikten.

Kinetisk analys av armhävningar

År 2010 genomförde den internationella konferensen i biomekanik en kinetisk analys av armhävningar av olika varianter för att fastställa en exakt mätning av hur mycket kroppsvikt som faktiskt lyfts under övningen. De olika varianterna av armhävningar kartlades baserat på intensitetsnivå, vilket i slutändan fastställde mängden kroppsvikt som lyfts. Tjugotre unga män utförde fyra varianter av armhävningar under repetition: standard, böjda knä, höjda fötter och höjda händer. I studien konstateras det att skillnaden blir större när en hand eller fot är höjd. Resultaten varierade från 41 till 74 procent kroppsvikt som lyfts under en armhävningen. Däremot så visade standardarmhävningar resultat på mellan 49 och 64 procent av kroppsvikten.

Balansen

Den procentuella andelen kroppsvikt som lyfts under en armhävningar ökar när balansen försvåras. Att göra armhävningar med korrekt teknik maximerar mängden kroppsvikt som måste lyftas. Kroppens balanspunkt är lägst när de utförs på knäna, vilket är anledningen till att denna variant anses vara den enklaste typen av armhävningar. Maximal kroppsvikt som kan lyftas är i den klassiska armhävningen när fötterna är placerade axelbrett isär. Balanspunkten är förflyttad och du tvingas lyfta större andel av kroppsvikten.

Viktförflyttning i en armhävning

Den svåraste typen av armhävningar är den där vikten förflyttas, enligt Men’s Health. Att under en klassisk armhävning växelvis förflytta stora delar av kroppsvikten från ena till den andra sidan kommer att öka den totala mängden vikt som lyfts. Utfört 10 repetitioner med perfekt form på vardera sida av kroppen och du kommer maximera utvecklingen av din styrka och möjliggöra framväxten av muskelmassa.

Källor

Nytt nyhetsbrev

Om du tror på kraften i personlig utveckling, dela den här artikeln.

Skapa passiva intäkter (1 klick)