De 4 vetenskapliga gåtorna som gör dig till en usel simmare

2 min


182
8 delningar, 182 poäng

Friktion, som skapas när en yta gnids mot en annan, minskar hastigheten med vilken en simmare kan röra sig genom vattnet. Tävlingssimmare söker ständigt sätt att minska friktionen på. Även om de bara kan reducera sin tid med ett par hundradelars sekunder kan det innebär skillnaden mellan att vinna och förlora ett lopp.

simma crawl

Friktionsdrag

Friktionsdrag skapas när simmarens kropp kolliderar med, och gnids mot, vattnet. Snabbare takt genererar mer friktionsdrag, eftersom kollisionen mellan simmaren och de omgivande vattenmolekylerna ökar i kraft och antal. Friktionsdraget är störst mellan simmaren och vattenmolekylerna närmast kroppen. Det genereras också mer friktionsdrag när vattenmolekyler kolliderar med större områden som kroppens framsida, vilken ständigt trycks mot vattnet.

Övriga problem

När en simmares hastighet ökar påverkas även vattnet längre bort från denne. Den ökade turbulensen och rörelsen i vattnet runt simmaren skapar förändringar i trycket och formar vågor, vilket leder till ökat drag. Dessa förändringar begränsar hur snabbt simmaren kan röra sig, och ökar mängden energi han måste nyttja för att bibehålla hastigheten. Det kommer inte som en överraskning att tävlingssimmare använder ett flertal olika sätt att reducera friktionsdrag för att nå fler fördelar.

Reducera friktionsdrag

En freestylesimmare kan reducera friktionsdrag genom att rulla sina axlar från sida till sida med varje simtag. Detta vänder kroppen och minimerar det frontala området, vilket gör att en mindre del av det träffar vattnet. Effekterna av friktionsdrag innebär att en större, mer muskulär kropp inte alltid är önskvärt för en simmare. Många snabba simmare har mindre kroppar.

Externa modifikationer

En annan strategi för att reducera friktionsdrag involverar modifieringen av externa ytor för att göra dem mjukare, med färre hårda områden där man kan stöta emot vattenmolekyler. Att bära en badmössa över håret, raka bort kroppshår innan en tävling och att bära en tight baddräkt är sätt man kan reducera drag på, och tävlingssimmare har använt dessa metoder i flera år. Det finns specialdesignade, hydrodynamiska simdräkter som nästan liknar hajskinn, och det är en nyare uppfinning som elitsimmare snabbt har omfamnat.

Källor


Hälsa är livsviktigt, sprid ordet!

182
8 delningar, 182 poäng