Skip to main content

Det finns många aspekter kring att hålla sig hälsosam. I den absoluta toppen av denna hierarki finns vatten. Om du inte får till något annat rätt (vad gäller vad du stoppar i din kropp) så måste du i alla fall få vattenmängden rätt. Majoriteten av människor dricker inte tillräckligt med vatten per dag. Detta är ett problem i sig, men hamnar det inom ramen för en intensiv aktivitet som löpning, cykling eller klättring kan det vara rent ut sagt farligt. Det är därför klokt att investera i en löparryggsäck eller vätskeryggsäck för cykling. Här hittar du de bästa!

Mest populära vätskeryggsäckarna

Raptor 10, Osprey
Frakt:Fri Frakt med standardleverans
Produkttyp:Vätskeryggsäckar
Kompressor, Marmot
Frakt:Fri Frakt med standardleverans
Produkttyp:Vätskeryggsäckar
Raptor 14, Osprey
Frakt:Fri Frakt med standardleverans
Produkttyp:Vätskeryggsäckar
Viper 3, Osprey
Frakt:Fri Frakt med standardleverans
Produkttyp:Vätskeryggsäckar
Raven 10, Osprey
Frakt:Fri Frakt med standardleverans
Produkttyp:Vätskeryggsäckar
Verve 9, Osprey
Frakt:Fri Frakt med standardleverans
Produkttyp:Vätskeryggsäckar
Raven 14, Osprey
Frakt:Fri Frakt med standardleverans
Produkttyp:Vätskeryggsäckar
Viper 9, Osprey
Frakt:Fri Frakt med standardleverans
Produkttyp:Vätskeryggsäckar
Rondane 6L, Bergans
Frakt:Fri Frakt med standardleverans
Produkttyp:Vätskeryggsäckar
Rondane 12L, Bergans
Frakt:Fri Frakt med standardleverans
Produkttyp:Vätskeryggsäckar
Session 12l, Dakine
Frakt:Fri Frakt med standardleverans
Produkttyp:Vätskeryggsäckar

Bästa vätskeryggsäckarna

För att sammanställa en effektiv lista över de bästa vätskeryggsäckarna så måste man väga in ​​flera parametrar. Eftersom de bästa vätskeryggsäckarna baseras på betyg och recensioner från användare på Amazon, så är det svårt att säga exakt hur de testat produkterna och hur noga de testat. Men vi kan i alla fall ge några insikter om de parametrar vi själva går efter när vi har testat den här typen av utrustning.

Temperatur – hur vattnet hålls kallt

Vätskeryggsäckar är en bra lösning när det gäller bärbart vatten, men en stor del av konceptet försvinner om produkten inte behåller vattnet vid en anständig temperatur – det är av yttersta vikt för löpare, cyklister, skidåkare och klättrare att ha tillgång till uppfriskande vatten istället för att pissljummet. För att hålla vätskan i sin ursprungliga temperatur måste vätskeryggsäcken ha speciella material som bidrar till “kylning” av vätskan.

Andningsförmåga – undvik att bli svettig på ryggen

För vissa vätskeryggsäckar och löparryggsäckar blir andningsförmågan ett problem, särskilt under varma, soliga dagar.
För att utse en eden bästa ryggsäcken vill man ha den med de bästa andningsbara materialen och konstruktion i allmänhet. Medan materialen som används för vätskeryggsäcken har en stor inverkan på produktens andningsförmåga så finns det andra faktorer att tänka på, till exempel designen.
Efter att ha testat genom flera olika mönster som täcker hela användarens rygg insåg vi att en större ryggsäck ger mer utrymme, men minskar andningsförmågan och ökar värmeackumuleringen under ryggsäcken. Här blir det en fråga om personlig åsikt om man väljer mer utrymme på bekostnad av andningsförmågan, eller tvärtom.

För materialen föredrar vi främst andningsbara strukturer av mesh. De som är tillräckligt lätta för att tillåta frisk luft, men ändå tuffa nog för att stoppa eventuella “externa vätskor” (som regn och svett) från att läcka in i vätskeryggsäcken. Dessutom vill man som användare ta särskild hänsyn till de produkter som är resistenta mot värme. Med motstånd mot värme menar vi materialets förmåga att undvika att absorbera eller ackumulera värme.

Kapacitet – hur stor ska en vätskeryggsäck vara?

Huvudsyftet med vattenryggsäckarna är att bära en vattenblåsan som lätt kan nås när som helst. Det är vad allt handlar om trots allt; mer vatten, mer effektivt.
När man letar efter den bästa löparryggsäcken har de produkter som innehåller en större vätskeblåsa eller vattenpåse en fördel, till exempel 2,5 L eller 3L. Men man bör fortfarande ta hänsyn till alla andra parametrar; En stor löparryggsäck är värdelös om produkten inte når grundläggande krav på resten av funktionerna.
Kapaciteten hos vätskeryggsäckarna bestäms inte alltid av vattenpåsens storlek, eftersom dessa produkter oftast har flera andra fickor och utrymmen som kan vara mycket praktiska. Håll detta i åtanke när du utvärderar de bästa vätskeryggsäckarna. Den övergripande kapaciteten hos dessa vätskeryggsäckar är en viktig faktor att tänka på när du letar, eftersom det tillåter dig att ta med flera andra saker i separerade fickor.

Komfort – sköna vätskeryggsäckar som inte skaver

När det gäller vätskeryggsäckar för skidåkning, löparryggsäckar, eller vätskeryggsäckar för cykling kan ditt träningspass eller lopp bli ganska irriterande om komforten inte är bra. För att ge överlägsen komfort vill du ha andningsbara, icke-irriterande och lätta material, liksom en bra design. Begreppet vätskeyggsäckar är skapt för att hjälpa användaren genom att underlätta upplevelsen tack vare det bärbara vattnet eller sportdrycken, men det slutar vara bekvämt när det börjar skava på ryggen eller på axlarna – det kan till och med bli smärtsamma skavsår.

För att en vätskeryggsäck ska vara lämplig för löpning, cykling, cross, enduro eller vasaloppet så bör vätskeryggsäcken ha material som är bekväma att bära. En löparryggsäck får inte bli ett hinder för löparen, eftersom det skulle förlora hela poängen.
Lyckligtvis är det så att de flesta stora varumärkena så som Nathan, Salomon och Camelbak har satsat mycket på komfort. Det finns några väldigt bra vätskeryggsäckar där ute, och du kommer förhoppningsvis att märka att dessa kan vara till stor hjälp för en löpare eller pendel-cyklist.

Design – snygga vätskeryggsäckar

Förutom att vara ett bra verktyg kan en löparryggsäck också bli snygg och trendig utrustning. Vi vet att det finns ett stort antal löpare och cyklister som bryr sig om utseendet på deras utrustning.
I slutet av dagen vill ingen se ful eller konstig ut. Men när vi pratar om design är det inte begränsat till den visuella attraktionen utan även kvaliteten på designen vad gäller den övergripande konstruktionen. Även om det är en sekundär parameter så finns dessa vätskeryggsäckar i en mängd olika färger och vissa i fashionabel design. I första hand vill du ha en lättillgänglig och bekväm design. Det handlar inte bara om vätskeryggsäckarnas färgalternativ, utan även fickor och andra funktioner. “Är fickorna stora nog?”, “Finns det tillräckligt med utrymme?”, “Är vätskeblåsan skild från resten av facken?” – det här är alla rimliga frågor när man utvärderar en vätskeryggsäck. Det känns bra att vätskeryggsäcken är snygg, men kom ihåg att funktionalitet ska gå först!

Vikt – Lätta och ultralätta vätskeryggsäckar

Vätskeryggsäckarnas totala vikt har en avgörande inverkan på produktens kvalitet (utan att inkludera något som finns i vätskeryggsäcken, förstås). För en löpare är vikt av ytterst vikt (haha!) – särskilt långdistanslöpare som ska springa marathon eller ultra-maraton vill ha den lättaste utrustningen som finns.
Det är inte bara mycket bekvämare att bära en ultralätt vätskeryggsäck, utan det lätta materialet reducerar särskilt den ansträngning som kroppen utsätts för under löpning, speciellt under långa tävlingar eller trallöpning i fjällen.
Men det handlar inte bara om vikten; Förutom att vara lätta måste materialen också uppfylla höga krav på kvalitet och hållbarhet.

Hållbarhet – billiga vätskeryggsäckar som inte går sönder

Vattenryggsäckar är en speciell typ av utrustning som inte är så lätta att byta ut, eller så billigt att det går att köpa nya regelbundet. Därför bör man ta stor hänsyn till produktens hållbarhet när man granskar de bästa vätskeryggsäckarna för skidåkning, löparryggsäckar, och vätskeryggsäckarna för cykel eller cross.
För att utse produktens hållbarhet vill du leta efter vätskeryggsäckar som har slitstarkt material och en solid konstruktion för att garantera en gedigen kvalitet.
Vi vet att en lugn löpartur eller pendel-cykling till jobbet snabbt kan bli stökigt på grund av plötsligt regn, och det kan göra dig helt oskyddad när du bär din vätskeryggsäck. Med tanke på detta bör du överväga vattenresistenta eller vattentäta vätskeryggsäckar och löparryggsäckar. Material som blir genomblöta kommer att minska produktens hållbarhet.
Den sista faktorn när du väljer en vätskeryggsäck för vandring (dagstur), löpning, cykling eller liknande är att ta hänsyn till enkelheten att tvätta den – det är en stor fördel om du kan tvätta den i tvättmaskinen på Syntet 40 grader.

Videos: Välj rätt vätskeryggsäck

Snygga vätskeryggsäckar online

Träningstips till nybörjare – 10 guider

Faktorer som påverkar idrottsprestationen

Hur väl en idrottare presterar under en tävling beror på många faktorer, som fysiska, psykiska, personlighet och externa. Vissa faktorer kan kontrolleras och justeras för att uppmuntra en förbättrad prestation, medan andra är påverkade av externa omständigheter och kan inte kontrolleras av idrottaren.

Fysiska faktorer

Fysiska faktorerna som kan påverka en idrottares prestation inkluderar konditionen, träningshistoriken och skickligheten. Idrottare som spenderar mer tid på att träna och utveckla skickligheter brukar se förbättringar i hur dem presterar. En idrottares näringsvanor, inklusive om de väljer rätt bränsle och hydratiserar innan en tävling, kan öka prestationsförmågan. Enligt Dr. Shonda L. Halson från Gatorade Sports Science Institute kan åtta timmars sömn om natten och regelbundna 30-minuters tupplurar minska risken för prestationssvårigheterna som förekommer vid sömnbrist, öka idrottarens förmåga att lära sig nya skickligheter och taktiker och tillåta en idrottares kropp att återhämta sig från träningen så hen kan prestera på högre nivå under tävlingar. Fysiska faktorer som kan försämra idrottsprestationen är sjukdom, utmattning från resor och hälsokonditioner som astma, järnbrist och allergier.

Psykologiska faktorer

Idrottare som är självsäkra och känner sig väl förbereda presterar på högre nivå. Att ha större tävlingserfarenhet leder ofta till ökad självförtroende under tävlingen eller matchen. Till exempel, att ha sedan tidigare lyckats genom att prestera bra i tidigare matcher eller träningar kan öka självförtroendet och därmed prestationen. Avslappningstekniker, som en basebollspelare som gör andningsövningar innan har slår, och visualiseringstekniker, som en basketspelare som ser sig själv klarar frikastet, kan leda till förbättringar eftersom idrottaren känner sig bättre förberedd. Psykologiska faktorer som kan negativt påverka idrottsprestationen är till exempel ångest från familjeproblem eller personliga problem. Dessa kan rubba fokusen och stressa idrottaren. Vissa idrottare kan också känna sig pressade eftersom de inte vill att andra ska bli besvikna. De kanske ifrågasätter sina förmågor och känner sig mindre självsäkra.

Personlighetsfaktorer

Medan idrottares personligheter kan variera mycket, har de mest framgångsrika idrottare ofta många lika drag. En idrottare som är naturligt självsäker och mindre rädd för att misslyckas kan ofta prestera bättre. Spelare som bättre kan hantera stress och ser stress som en positiv utmaning kan ofta göra bra ifrån sig. Till exempel, kommer en fotbollsmålvakt som ser behovet att blocka en straffspark för lagets skull som en rolig utmaning ha bättre chans att vara framgångsrik i spelet. Idrottare som kan kontrollera sina känslor och ignorera distraktioner, som en högljudd publik, hålla fokusen och prestera bättre. Om en spelare naturligt är mer disciplinerad och självmotiverad kommer hen träna hårdare och därmed ha bättre chans att prestera överhuvudtaget. Den som inte kan hantera stressiga och svåra situationer kan få svårt att prestera. Idrottare som känner behovet att bli aggressiv mot motståndare tappar ofta fokusen. De som naturligt får stopp och blir nervösa när det är viktigt att prestera har större chans att få prestationssvårigheter.

Externa faktorer

De flesta externa faktorer som påverkar idrottsprestationen är inte under idrottaren kontroll. Den här sortens faktorer kan vara vind, vilket kan påverkar hur bollen far eller blåsa skräp i idrottarens ögon; extrema väderförhållanden som värme eller kyla; tävlingar vid hög altitud, vilket stimulerar psykologiska förändringar och stressar idrottaren kropp. Andra externa faktorer som inte kan kontrolleras av idrottare är beslut som domare gör, andra spelares prestation och hur publiken beter sig.

Hur mäter man uthållighet?

Fysisk uthållighet är en prövning av en individs muskel- och aerobiska kondition, kroppskomposition och flexibilitet. Dessa faktorer kombineras för att avgöra hur länge en individ kan hålla på med en fysiskt svår uppgift utan att utmattas. Att bestämma din konditionsnivå kan hjälpa dig ställa mål för att öka uthålligheten och allmänna fitnessen. Det finns ett par metoder för att avgöra din uthållighet, enligt Mayo Clinic.

Steg 1

Kolla och mät din puls genom att placera två fingrar på insidan av handleden precisunder handen. När du känner pulsen räkna antalet slag du känner på 10 sekunder. Multiplicera med sex. Det här är din hjärtfrekvens i slag per minut (BPM). Skriv ner det.

Steg 2

Starta en stoppklocka och gå raskt i en mile. Efter att ha avslutat en mile stanna stoppklockan och skriv ner gångtiden. Mät och skriv ner pulsen igen.

Steg 3

Gör så många push-ups som du klara till du känner att du måste sluta. Skriv ner hur många du klarade.

Steg 4

Lägg en metersticka på golvet och tejpa den vid 38 cm-märket. Sitt ner och ställ fotsulorna på märket och be någon hålla ner dina knän. Sträck dig framåt mot fötterna så långt du kan och håll i två sekunder, Upprepa två gånger till och notera det längsta avståndet du nådde.

Steg 5

Mät din midja genom att ta en tygremsa runt smalaste delen. Mät längden och skriv ner. Dela sedan din vikt i pund med din längd i tum. Multiplicera numret med 703, vilket kommer att ge dig ett nummer som är din body mass index (BMI), vilket visar på din huvudsakliga kroppsfett.

Steg 6

Behåll mätningarna och upprepa fitnesstestet sex veckor senare. Förbättringar i en eller alla av dessa områden visa på en förbättring i fysiska uthålligheten.

Atletisk förberedelse dagen innan tävling

Att ta tiden att förbereda dagen innan en idrottsturnering kommer hjälpa dig se till att all din träning lönar sig och du presterar på topp. För att förbereda din kropp på en ansträngande dag med många matcher eller tävlingar, följ en aktiv vilorutin dagen innan turneringen så kroppen är utvilad men inte stel. Ät nyttig mat och drick tillräckligt med vätskor så att du har rätt bränsle och hydratisering. Planera lite tid på dagen för mental förberedelse så att du är fokuserad och självsäker när du börjar turneringen, och sköt om resplaner och annan logistik.

Aktiv vila

Fastän du vill vara fysiskt utvilad innan turneringen, borde du fortfarande utföra en lättsam träning för att kroppen inte ska stelna. Om du slappar och inte går något kan du påverka din förmåga nästa dag på grund av stelhet och ett inaktivt nervsystem. Utför en 30-minuters träning som arbetar med din teknik. Till exempel, om du är en basebollspelare, kör 10 minuter med att fånga och slänga bollar och öva att slå bollar. Att sova ut kommer låta din kropp läka och återhämta sig innan turneringen och håller dig skarp i sinnet. Sov sju eller åtta timmar natten innan turneringen.

Näring och vätska

Vad du äter och dricker dagen före turneringen kommer avgöra hur mycket bränsle du har under tävlingen. Otillräcklig bränsletankning kan leda till lågt blodsocker, vilket kan leda till utmattning, muskelsvaghet, orolig mage, yrhet, suddigt seende och dålig beslutsfattande förmåga. Dessa konditioner skulle helt klart hindra idrottsprestationen. Varje måltid borde ha nyttiga, långsamt-smältande kolhydrater, som frukter, grönsaker, bönor, fullkornsbröd och brunt ris, eftersom de kommer hålla dina glykogenlager fulla. Håll dig hydrerad genom att dricka mer vatten dagen innan turneringen och två eller tre glas vatten innan du lägger dig.

Mental förberedelse

Ta lite tid under dagen för att mentalt förbereda dig inför turneringen. Återbekanta dig med dina mål eller taktiker du har gått över med tränaren och lagkamraterna. Stäng ögonen och visualisera att du presterar bra. Idrottare som kan visualisera och känna när de lyckas blir mer självsäkra när det är dags för tävlingen. Titta på spelvideon av dina motståndare för att vänja dig vid deras taktiker eller titta på klipp där idrottsmästare spelar din sport.

Logistiska förberedelser

Använd dagen före turneringen för att packa och sköta all logistik kring turneringen. Gör en lista på alla kläder och utrustning du behöver till tävlingen, inklusive din uniform, skor, sportutrustning, sport bh, hjälm, hatt eller strumpor. Om du ska övernatta lägg till hygienartiklar, pyjamas och ombyteskläder. Skriv ut väganvisningar till turneringen och se till att du har tankat bilen. Lista ut vilken tid du måste åka med hänsyn till trafiken och andra fördröjningar. Åka förbi affären och köp frukter och andra mellanmål, och vatten, så du kan tanka om efter varje match eller spel. Att ta hand om dessa saker dagen innan turneringen istället för morgonen därpå kommer att dra ner på stressen och låta dig förbereda dig mentalt för att tävla i turneringen.

Att räkna ut maxhjärtfrekvensen

Din maxhjärtfrekvens är max antal gånger ditt hjärta kan slå i minuten. Maxhjärtfrekvensen varierar från person till person och påverkas av ålder, kön, arvsanlag, vikt och kondition. Konditionslabratorium ger bästa mätningen av maxhjärtfrekvensen, men alla har inte tillgång. Det finns två olika sätt en man kan bestämma sin maxhjärtfrekvens hemma, Varje metod finns beskriven i ”The Heart Rate Monitor Workbook” av Sally Edwards och Sally Reed.

Två till fyra minuters testet

 1. Värm upp i minst fem minuter. Bäst är om uppvärmningen och testet utförs på en inomhuscykel. Om du inte har en inomhuscykel eller någon cykel, prova löpning.
 2. Öka din fart gradvis så att din hjärtfrekvens öka fem slag i minuten (BPM) varje 15 sekunder. Om din hjärtfrekvens var 130 BPM efter uppvärmningen, kommer din första 15-sekundersvärde vara 145, följt av 160, och så vidare.
 3. Fortsätt i den takten i mellan två till fyra minuter. Du kommer nå din maxfrekvens när slag per minuten värdet inte öka mera.

Matematisk formel

 1. Subtrahera halva din ålder mätt i år från 210. Numret 210 representerar maximala människohjärtfrekvensen. Det är en del av formeln utvecklad av Dan Heil, PhD. och modifierad till användning i ”The Heart Rate Monitor Workbook”. Den här versionen av formeln är designad endast för att bestämma mäns max hjärtfrekvens.
 2. Subtrahera 5 procent av din kroppsvikt mätt i pund från resultatet ovan. Till exempel kommer en 40-årig man som väger 200 lbs få fram 180 som värde.
 3. Lägg till 4 till resultatet ovan. Vår 200 lbs 40-åriga man skulle få fram 184. Ditt resultat kommer vara din maxhjärtfrekvens.

Tips och varningar

Om möjligt, be en vän hjälpa dig när du utför första metoden för att bestämma maxhjärtfrekvensen. Han kan ropa ut tider när du är upptagen med att träna och avläsa hjärtfrekvensmätaren.

Att hantera träningsvärk under träningen

En bra träning är uppfriskande. En öm kropp nästa dag (eller ännu värre, dagen efter det) känns inte lika bra. Alla som har tränat vet hur träningsvärken dagen efter en tuff träning känns. Många idrottare tar till och med det som tecken på att de har lyckats under träningen. För de som inte vill ha smärta för att nå målen finns det några steg för att minimera träningsvärken.

Träningsdagen

 1. Gör en ordentlig nedvarvning efter träningen. Det borde inkludera lätta upprepningar och dina lyftrörelser och minst 20 minuter med att stretcha områdena du tränade.
 2. Hoppa i jacuzzin. Träningsvärken orsakas av samma mikroskopiska bristningar som skapar muskeltillväxten. Värme kommer orsaka inflammation som försvårar bristningarna och gör värken mer.
 3. Drick minst vatten precis efter träningen.
 4. Ta rekommenderade dosen ibuprofen. Den är anti-inflammatorisk och kommer hjälpa minska muskelskadan. Drick 16 ounces vatten med smärtstillande medlen.
 5. Ät en banan. Kalium hjälper återbygga musklerna och kommer snabba på din återhämtning. Dessutom kan en mellanmål rik i stärkelser hjälpa med den oroliga magen ibuprofen skapar.
 6. Om det var en svår träning, speciellt en tung, lägg is på använda musklerna i 10 till 20 minuter. Håll en trasa mellan isen och huden.

Morgonen efter

 1. Fortsätt hydrera dig regelbundet genom dagen. Håll dig hydrerad för att hjälpa alla kroppssystemen, inklusive de som ansvarar för läkning och återhämtning.
 2. Ät en till banan, och ta en till dos ibuprofen. Båda kemiska behandlingarna är lika viktiga på andra dagen.
 3. Stretcha lite lätt på värkande muskelgrupperna. Stretcha inte aggressivt, eftersom aggressiv stretchning kan riva musklerna på samma sätt som träningen gjorde. Arbeta försiktigt för att förbättra rörelseomfånget.
 4. Tänk på att träna igen. Det kanske gör ont, men att försiktigt återupprepa rörelserna från träningen kan hjälpa raska på återhämtningen. Gör inte någonting ansträngande – rör bara på kroppen som du gjorde under ditt träningspass. Om du är öm från att ha sprungit, ta en promenad. Om du är öm från biceps curls, böj och sträck på armen ett par dussin gånger.

Tips och varningar

Om smärtan är svår eller fortsätter oförbättrad i mer än tre dagar kanske du har skadat dig under träningen. En sträckt eller stukad muskel kan kännas som träningsvärk. Konsultera en läkare om smärta hindrar rörelser eller inte verkar förbättra sig.

Träningsprogram för skidåkning

Om du vill få det mesta av skidresan lönar det sig att ta sig ut på backen i god kondition. Att ha dålig kondition kan begränsa hur mycket du kan åka på en dag eller leda till skador. Följ en skidövningsrutin för att göra dig åk-redo.

Åk skidor starkt

Att styrketräna är viktigt för att förbereda musklerna på skidåkningens krav. Benen har de mest använda musklerna när du åker, men överkroppen och kroppskärnan spelar också en väsentlig roll. Eftersom skidåkning är en helkroppsaktivitet, se till att du tar tiden för att stärka alla de stora musklerna och inte bara benmusklerna.
Enligt onthesnow.com, är USAs skidåkarlags fem grundövningar till skidåkningen bandgpngar, ryggförlängningar med hantel rows, viktade lådknäböjningar, överhuvuds medicinbollskast och sidlådhopp. Fast de är ovanliga är dessa övningar perfekta för att förbereda kroppen på skidåkningen. Du kan använda hantlar och skivstänger, göra kroppsviktsövningar eller använda motståndsträningsmaskiner för att stärka musklerna. Välj metoderna du tycker mest om.

Kärnan

Om dina muskler är skidåkningen motor, är hjärtat bränslepumpen som ser till att de får syrerikt blod. En hård dag på backarna kan få hjärtat att slå och göra dig andfådd, så att öka din aerobiska kondition är viktigt. Bygg upp konditionen genom att utföra 20 minuters konditionsträning tre eller fler gånger i veckan vid cirka 60 procent av din maxhjärtfrekvens. Du kan jogga eller springa, simma eller cykla, använd en stegmaskin eller cross-tränare, vilken aktivitet som helst som du gillar gör susen.

Allt i balansen

Balans och koordination spelar en viktig roll i skidåkningen och ditt träningsprogram borde spegla det. Ju bättre din balans och koordination, ju bättre skidåkare du nog blir och du kanske till och mer faller färre gånger. Förbättra balansen genom att använda balans-utvecklande apparater som stabilitetsbollar, balansbrädor och agility stegen. Att bara stå på ett ben med ögonen stängda och utföra enbenta knäböjningar är också effektiva sätt att förbättra balansen. Balans och koordination övningar kan med säkerhet utföras varje dag.

Säkerheten först

Motion, som skidåkning, innebär alltid risker, så se till att alltid ställa personliga säkerheten först. Konsultera din läkare innan du påbörjar ditt skidövningsprogram, speciellt om du inte har varit aktiv på senaste eller inte har tränat alls förut. Börja sakta och öka intensiteten och tidslängden gradvist över kommande veckorna. Ta del av expertråd från en personlig tränare eller gyminstruktör om du är osäker hur man korrekt utför någon övning.

Vad är muskeluthållighet?

Muskeluthållighet skiljer sig från styrka, vilket är förmågan att skapa största möjliga kraft. Muskeluthållighet beskriver din förmåga att upprepade gånger skapa den kraften. Till exempel förlitar sig powerlyftare som utför en deadlift på sin styrka, medan idrottare som maratonlöpare, triatlonlöpare, distanssimmare och cyklister, och fotbollsspelare förlitar sig på uthållighet.

Muskeluthållighetens komponenter

I muskeluthållighets event brukar löpning, cykling eller simning på medelintensitet i långa avstånd ingå. Uthållighetsidrottare förbereder med ett program som kombinerar konditionsträning med styrke- och agilityträning. Styrketräningsprogram kan inkludera tre set om åtta eller flera upprepningar, med övningar valda för att härma viktiga rörelser och sikta på vissa stora muskelgrupper i den valda sporten. Balansera träningarna genom att reducera aerobiska inslagen på dagarna när du styrketränar.

Att förbättra balansen i olika sporter

Din sportprestation ökar när du kan hålla balansen statiskt och dynamiskt. Statisk balans är förmågan att hålla dig stabil när du är i en viss position, och dynamisk balans är förmågan att vara stabil när du rör på dig. När du är balanserad kan du vara med specifik och koordinerad i dina rörelser och din kropp kan skapa med kraft. För att öka din balans måste sensorer i dina muskler, leder och senor blir mer effektiva på att skicka signaler och kroppspositionen till och få kropppositionsjusteringar från centrala nervsystemet. Öka din sportsbalans genom att träna två dagar i veckan. Börja med allmänna balansövningar och sedan ha med övningar som är mer specifika till din sport.

Träningsschema

Gör tid till två balans-specifika övningar varje vecka. Dina träningar borde ha med viss styrketräning, så dina muskler kommer behöva två dagars återhämtningstid mellan träningar. Sprid ut dina två träningar i veckan, som på måndagar och torsdagar. Innan varje pass gå eller jogga lätt i fem minuter och gör sedan 10 upprepningar om kroppsviktsknäböjningar och gående longer. Det kommer inte bara öka din kroppstemperatur och andningsfrekvens, med kommer också väcka ditt nerv- och muskelsystem så den är redo för balansträningen. Vid varje tränings slut, sträck ut muskler runt fotlederna, knäna och höfterna. Rörlighetsbegränsningar kan hindra din balans och dig från att ta dig till en balanserad position. Håll varje stretch i 20 eller 30 sekunder.

Allmänna balansövningar

Allmänna balansövningar gör att din mittpunkt hela tiden rörs sig utanför din stödpunkt. För att hålla din mittpunkt över din stödpunkt och hålla balansen måste du hela tiden justera kroppspositionen. Välj mellan att stå på ett ben eller att stå på balansutrustning, vilka båda är statiska balansövningar. För att stå på ett ben, lyft en fot från golvet och håll balansen i 30 sekunder. Håll ögonen öppna till en början och stäng ögonen när din balans förbättras. Upprepa på andra benet. För att stå på balansutrustning, ställ båda fötterna på balansutrustningen med fötterna i höftled på en balansbräda, balansdyna eller balansboll och försök hålla balansen i 30 sekunder. Om att stå på båda benen är för lätt kan du stå på utrustningen på ett ben och sedan upprepa övningen stående på det andra benet.

Styrketränande balansövningar

Balansutrustning kan också användas under styrketräningsövningar för att förbättra balansen och muskelstyrkan. Gör en överhuvudspress och knäböjningar medan du står på en balansbräda, balansdyna eller balansboll. För att göra överhuvuds skulderpressar, en dynamisk balansövning, stå på en balansbräda, balansdyna eller balansboll med fötterna i höftled. Håll ett par hantlar vid sidorna med armbågarna under handlederna. Tryck upp hantlarna över huvudet till armarna är fullt utsträckta och böj sedan armbågarna och sänk vikterna tillbaka till axlarna. För att göra knäböjningar på balansutrustningen, vilket också är en dynamisk balansövning, ställ fötterna på balansbrädan, balansdynan eller balansbollen i höftleds. Tryck fötterna bak och böj knäna och sänk fötterna tills låren är parallella med golvet. Sträck på höfterna och knäna tillbaka till stående position. Gör tre set om 10 upprepningar med en eller två övningar.

Sport-specifika övningar

Använd balansbrädan, balansdynan eller balansbollen för dynamiska sport-specifika balansövningar. Övningen du gör beror på din sport. För varje övning stå antingen på balansutrustningen med båda benen med fötterna i höftled eller på ett ben med foten mitt på balansutrustningen, och gör sedan sportspecifika rörelser. Om du spelar baseboll, släng och fånga en boll med en partner, Om du spelar volleyboll slå en boll fram och tillbaka med en partner, Om du spelar badminton eller tennis stå på balansutrustningen med racket och slå birdie eller bollen fram och tillbaka med din partner. Gör två set om 30 kast, slag eller passningar. Att avsluta med en dynamisk sportspecifik övning lär din kropp att hålla balansen medan du fokuserar på att utföra en viss sportskicklighet.

Fart-, agility- och snabbhetsövningar

En naturbegåvad idrottare kan ofta dominera utan att träna hårt i sin sport. Dessa idrottare behöver öka fart, agility och snabbhet eftersom en sämre idrottare kan minska skillnaden mellan dem med hård träning och beslutsamhet. Varje medverkande måste lära sig olika sorters övningar och utföra dem med god form och med hänsyn till de olika rörelserna som krävs i en viss sport. Gör det och få dramatiska resultat.

Vikten

Fart är det bästa på planen, fältet eller i ringen. Välj två idrottare med samma storlek och beslutsamhet. Medan en idrottare kanske är mer tekniskt effektiv, kan den snabbare idrottaren överkomma en liten skicklighetsskillnad om hen är snabbare. Medan det fortfarande är viktigt att en idrottare lär sig korrekt teknik och ha järnvilja, kan snabbhet kompensera för små misstag.

Typer

Hoppövningar, höga knän, rumpsparkar och stora hoppövningar är några av övningarna tränare använder för att öka en idrottares fart. Övningarna kan utföras utan utrustning. Tränare och idrottare kan köpa linor och fallskärmar för att ge motstånd under spurtning. Spurtar och riktningsändringsövningar kan öka en idrottares agility och snabbhet utan någon utrustning. Konen är ett favoritverktyg som kan användas för att öka agility och snabbhet. Agility stegen är en sorts utrustning som kan användas för att öka fart, agility och snabbhet (bilden ovan).

Funktion

Idrottare måste lära sig nya övningar långsamt innan du försöker i full fart. Börja sakta till kroppen kan lärt sig rörelserna. När en idrottare blir mer bekväm kan han börja öka rörelsetakten tills han kan med säkerhet utföra varje rörelse så snabbt som möjligt.

Effekter

Fart, agility och snabbhetsövningar ökar kraftproduktionstakten inom musklerna. Det betyder att när du utför en rörelse att hjärnan får känsloinformation och kan skapa en motorrespons på en kortare tid. Ökningar i fart, agility och snabbhet är lika mycket en förbättring i nervsystemet som en förbättring i musklerna.

Att tänka på

Tänk på dem olika dragen som är specifika till den utvalda sporten när du använder fart, agility och snabbhetsövningar. Tänk på vilka övningar liknar den specifika tävlingen och utför dem. Tänk på vad som krävs, eftersom vissa sporter kräver med rak fart medan andra kräver fart i sidledes. Tänk på vilket håll rörelserna går i sporten; till exempel behöver en basketspelare röra sig vertikalt. Och när du väljer en fart, agility och snabbhetsövning, tänk på området där kraften produceras. En skridskoåkare måste fokusera på att bygga upp kraften i höfterna och låren.

Att öka din VO2 max

Ett viktigt mått på sportkonditionen är aerobiska kapaciteten eller VO2 max, vilket är den mängd syre som kroppen kan inta och göra om till energi. Det är viktigt för din kropps förmåga att tävla i korta eller långa lopp. När den förbättra kan det ge dig ett försprång i tävlingen. Här är några sätt att få just det.

Guide

 • Börja träna! Soffliggare kan öka sin VO2 max mest. Att bara påbörja ett löpningsprogram på medelnivå (25 miles i veckan) kan en soffliggare öka sin VO2 max med 20 procent. Procentuella ökningar går bara ner efter det.
 • Om du ökar hur långt du springer för att få VO2 max förbättringar, försök att hålla farten uppe. Om du minskar farten och springer längre kommer du inte se samma resultat.
 • Fastän det är något kontroversiellt om de ökar VO2 max, föreslår många träningsfysiologer intensitetsövningar. Försök att springa vid en takt som kommer hålla hjärtfrekvensen vid 75-80 procent av din max.
 • Det är inte praktiskt att springa långa avstånd vid sådan hög intensitet, så dem flesta människorna ökar farten i några intervaller eller övningar per träningspass: 3 till 5-minuters spurtar med en saktare återhämtningstakt däremellan.
 • Det är ett tufft jobb att uppnå en optimal VO2 max – vilket varierar mellan olika sporter och arvsanlag – men när du har uppnått det är det svårt att tappa igen. Tävlingsidrottare kanske drar ner på träningen i veckor innan en stor tävling utan att märkar någon förlust i det här konditionsmomentet.

Tips och varningar

 • För att räkna ut maxhjärtfrekvensen i slag per minut, subtrahera din ålder från 220.
  VO2 max är endast ett inslag i effektiv träning. En positiv attityd, form och laktattröskel kan vara bättre än en imponerande VO2 max.
 • Medan fettminskningar kan öka VO2 max, kommer muskelminskningar försämra den. Se till att du äter en kost som är balanserad mellan kolhydrater och protein.
 • Utöka alltid ditt träningsprogram sakta och försiktigt. Öka löpningsavståndet gradvis för att förhindra stress och skada. Om du verkligen börjar från att ligga på soffan prata med din läkare för att se till att din kropp kan klara det.

Källor

Summering
Datum:
Produkt:
CamelBak Hydration Pack Classic
Betyg:
51star1star1star1star1star

Hur Wolber fungerar

Vi strävar efter att vara ett praktiskt verktyg för högpresterande som är commitade till att förstärka alla aspekter i sitt liv.

Wolber levererar praktiska tips, produktlistor samt inspiration för att hjälpa dig att uppnå din maximala potential.

Vår ambition är att göra produkturval simplare.

Att shoppa saker på internet kan vara fruktansvärt tråkigt och ta mycket tid.

Vi på Wolber vill göra produktletandet mycket enklare.

Här är skälet till att vi skapade wolber.se; en lättillgänglig guide som hjälper dig att hitta fram till den bästa tänkbara produkten till ett billigt pris. Det är ju ett enklare sätt att handla på pricken det du behöver.

Wolber är utvecklad för att hålla det simpelt. Klicka helt enkelt bara på önskad kategori uppe i navigationen och du får direkt en topplista med de mest populära produkterna som passar ditt behov.

Exakt hur fungerar det? Wolber.se har byggt en unik mjukvarurobot som i huvudsak hämtar in de populäraste produkterna hos en eller ett flertal e-handlare, gör en analys och utser sen de bästa produkterna utifrån hur länge produkterna varit populära. Resultatet blir vår kraftfulla “Wizdom of the crowd”-topplista, som presenterar varje produkt i fallande ordning.