Betydelsen av variation i träningen [Fakta]

2 min


165
6 delningar, 165 poäng

Att välja ut komponenterna i ditt träningspass är en viktig del av att skapa en effektiv träningsplan. Korsträning gör din träning mer varierad, och kan reducera skaderisken och förbättra ditt allmänna tillstånd och din styrka. Korsträning är extra viktigt om du är en idrottare och tränar ofta, eftersom du löper en större risk för överansträngning och skador i lederna. Att förstå hur du kan variera ditt träningsschema kan hjälpa dig nå dina fitnessmål snabbare.

Aerobisk variation

Även om du väljer att endast utföra aerobiska övningar kommer den mest effektiva strategin vara att variera dina val. Om du utför samma övning tre till fem gånger i veckan kommer hjärtat, lungorna, och cirkulationssystemet börja anpassa sig till den träning du valt ut på bara ett par veckor. På grund av detta kommer du behöva arbeta hårdare och längre för att uppnå målpulsen och utmana din kropp. Effekterna kan bli ännu mer dramatiska under en sexmånadersperiod. Överväg att växla mellan löpning, snabba promenader, att använda en crosstrainer, gå i trappor, eller delta i stepaerobics. Se till att ta med roliga aktiviteter som att utöva sport eller dansa som ytterligare ett alternativ, så att du fortsätter vara intresserad av träningen och behåller motivationen.

Betydelsen av motståndsträning

Centers for Disease Control and Prevention rekommenderar att du tränar minst 150 minuter i veckan, och kombinerar måttlig aerobisk aktivitet med minst två pass motståndsträning. Motståndsträning pressar kroppen att bygga upp och tona smal muskelvävnad, som bränner mer fett och fler kalorier under hela dagen, och som främjar din metabolism. Genom att förbättra din styrka och intensitet med viktlyftning eller annan motståndsträning kommer du prestera bättre aerobiskt och skydda dina leder.

Nödvändig träning för core

De ignoreras oftast, men övningar för kärnan är viktiga för alla träningspass. I varje aktivitet aktiveras dina bukmuskler, och de är nödvändiga för att du ska kunna prestera väl. Eftersom core-muskler ofta är svaga jämfört med muskler i armar och ben kommer du vara mer benägen att skada ryggen när du utövar motståndsträning och aerobics. Övningar för magmusklerna hjälper dessutom till att skydda ryggen och kan leda till en mindre mage.

Minska skaderisken

Eftersom du använder samma muskler repetitivt om du inte varierar träningen kommer du förmodligen ha en del muskler som är svaga och en del som är starka, vilket är en av faktorerna som leder till träningsrelaterade skador. Att använda samma leder hela tiden kan dessutom leda till tidiga symtom på växande skador som artrit, skador på roterande leder, och karpaltunnelsyndrom.

Källor


Hälsa är livsviktigt, sprid ordet!

165
6 delningar, 165 poäng