Varför kan vissa springa längre än andra? Fakta om gener & långa ben

3 min


193
9 delningar, 193 poäng

Löpning är en sport som utsätter kroppen för många stötar och kräver styrka och uthållighet. Inte alla klarar av intensiteten och de repetitiva rörelserna i långdistanslöpning. Det kräver en sund kropp, beslutsamhet och konstant träning för att kunna springa bra. Hur långt du kan springa påverkas av hur din kropp är byggd, din ålder, din atletiska bakgrund och din kost. De som tycker om sport har oftast mer framgång när de springer långdistans, men det finns sätt att öka din distans på, även om löpning inte är din favoritaktivitet.

Bra gener

Den rätta uppsättningen gener underlättar uthållighetsträning. Vissa är av naturen bättre byggda för att kunna springa långa distanser. De som har rätta delarna snabba –och långsamma muskelfibrer som underlättar skapandet av små blodkärl som transporterar syre till musklerna under aktivitet, gör långdistanslöpning lättare. Din kropps naturliga struktur påverkar också sättet som du uttrycker din styrka på och kan påverka hur sannolikt det är att du skadar dig. Många i eliten av distanslöpare har långa ben men en kort midja, och denna kombination leder till en mer effektiv löpning.

Aerobisk kapacitet

Optimal löpning och kondition kräver ett maximalt intag av syre, en hög mjölksyretröskel och en kropp som kan använda syret på ett effektivt sätt under träning. Dessa tre faktorer kan förbättras med träning, oavsett dina gener. Både hur mycket syre din kropp kan ta in och föra till dina muskler och när mjölksyran ackumuleras i ditt blodomlopp kan bäst ökas genom att delta i intervallträning på hög intensitet två gånger i veckan. Ens löparekonomi kan förbättras genom att utföra övningar i styrketräning som att till exempel lyfta vikter eller plyometrisk träning två eller tre gånger i veckan. Ju mer du är i form, ju lättare kommer det att bli att springa långa distanser.

Bränsle

Hur du fyller kroppen på bränsle kan påverka hur långt du kan springa. Glykogen som lagras i kroppen och används under träning töms efter 60 till 90 minuters aktivitet. När väl glykogenet har använts, så börjar kroppen att bryta ner fett för att få energi. För att kunna fortsätta träna och samtidigt inte känna sig utmattad, så måste du ge kroppen enkla kolhydrater, vilket kommer att förse alla kroppens celler med energi, inklusive de i hjärnan. Detta är viktigt, eftersom din hjärna behöver fungera så bra som möjligt för att kunna skicka ut signaler till dina muskler att fortsätta köra på medan du tränar. Om du inte får i dig tillräckligt med kolhydrater medan du springer långdistans, så kan det hända att du börjar känna dig svag och omtöcknad, en kondition som kallas att gå in i väggen.

Träning

Att springa långdistans är inte bara krävande rent fysiskt, men även psykiskt. Det hjälper att ha ett naturligt begär att vilja springa och njuta av sporten för att kunna fortsätta med aktiviteten. Öka sträckan sakta, öka omfånget av din träning med cirka 10 procent varje vecka. Hitta ett träningsschema som fungerar för dig och spring på en tid som känns bra. Att sätta och nå mål i atletiska aktiviteter kan motivera dig till att fortsätta träna. Överväg att springa med en grupp eller att anställa en coach som kan hjälpa dig att hålla dig motiverad. Lite ombyte och en bra konversation kan hjälpa till att få tiden att gå på de där långa sträckorna.

Källor

Vanliga söktermer:
  • varför kan äldrr springa l\ättare


  • Hälsa är livsviktigt, sprid ordet!

    193
    9 delningar, 193 poäng