Ska man vänta tills benen inte känns ömma innan man springer igen?

4 min


221
16 delningar, 221 poäng

Ibland känner människor att de inte har gett sin löpning tillräckligt med ansträngning om benen inte är ömma. Att pressa sig själv för hårt, kan öka risken för skador och därmed ta bort tid från ditt träningsschema. Om du vaknar upp dagen efter en särskilt intensiv träning med värkande benmuskler, kanske du tvekar att springa igen tills benen inte längre gör ont. Men att avbryta din träning är inte alltid svaret på ömma ben.

Bedömning av smärtan

När dina ben värker, känner du dig inte direkt sugen på att ge dig ut i spåret igen, men du bör lyssna på din kropp och bestämma vilken typ av smärta du upplever. Om dina benmuskler känns allmänt spända och gör ont när du rör dem, är det bara stela muskler från att ha utmanat dig själv. Denna typ av smärta är inte farligt och kan arbetas igenom. Om du känner en konstant, värkande ömhet som ökar när du börjar springa, är det ett problem som du bör se din läkare för, särskilt om värken inte försvinner efter en vecka eller om någon del av dina ben är svullet eller rött. Du kanske har dragit eller vridit en muskel, stukat en sena eller har broskskador.

Återställare

Oavsett om du just börjat löpa eller ömheten är ett resultat av en ny eller mer intensiv rutin, kan mer löpning ibland vara just vad du behöver för att bota ömma benmuskler. Detta går emot dina instinkter när dina lårmuskler värker, men att öka belastningen på dina ömma muskler är en effektiv terapi. Som Pete Magill förklarade i en artikel för ”Running Times” år 2011, genomförs belastning genom att förlänga och förkorta en muskel samtidigt. Närmare bestämt vad gäller löpning, så skapas en spänning i dina lårmuskler när de dras ihop när foten träffar marken och samtidigt sträcks då knäet böjs för att absorbera stötar och förbereder sig för att skjuta ifrån för ytterligare ett steg.

Prova att jogga i uppförsbacke i 3,2 km och sedan omedelbart springa nerför backen i en snabb, jämn takt. Ja, detta kommer att orsaka flera av dessa små bristningar i din muskelvävnad som du redan lider av, men det är så musklerna byggs upp. Du skapar mikro-bristningar i din muskelvävnad under ett träningspass, och din kropp reparerar på det på ungefär samma sätt ärrvävnad utvecklas, laga den skadade vävnaden med ny tjockare, starkare vävnad. På en dag eller två, när din kropp har reparerat och återhämtat sig, kommer smärtan att vara borta och dina muskler blir starkare och mindre känsliga för att bli ömma efter ett träningspass. Eftersom dina muskler är experter på att anpassa sig, kommer dock botemedlet med mer belastning bara pågå i ca 6 till 8 veckor. När dina muskler vant sig vid träningen, kan du uppleva ett annat anfall av ömhet när du ändrar din träning eller intensiteten igen.

Ta en paus från löpning

Om du kommer fram till att din ömhet är mer än bara vanliga muskelvärk, på grund av till exempel en stukad muskel eller sena, bör du åtminstone reducera din löpning till lättare, kortare rundor eller sluta löpa helt tills du läkt. Enligt Rebecca Peterson, PTA, kan det här ta ca 6 veckor, under tiden kan du lindra din smärta genom att använda is på de ömma områdena. Att ta en time-out från att löpa betyder inte att du måste sluta träna helt och hållet. Överväg kombinationsträning medan du läker. Cykling, simning eller träna på den elliptiska maskinen är alla aktiviteter som ger dig konditionsträning lika effektiv som löpning, samtidigt som det belastar benen mindre. När du läkt och din ömhet har bleknat bort, kom långsamt tillbaka till din löpning. Runner World webbplats rekommenderar att bara lägga till 16 km varje vecka.

Hjälp efter träningen

Om du har skadad muskelvävnad under löpningen, kommer du börja känna dig öm direkt. Ju tidigare du agerar för att ta hand om inflammation som orsakar ömhet, desto snabbare kan musklernas reparation börja och desto mindre smärta kommer du att uppleva. Bara 5 till 10 minuter av is på området, antingen med is-förpackningar eller nedsänkt i ett isbad, kommer att göra susen och är lika bra eller till och med bättre än en dos av ibuprofen, enligt Dimity McDowell artikel i ” Weird Science” för ” Runner’s World.” Dessutom är ihållande muskelskada som orsakar omedelbar ömhet vanligtvis ett tillstånd som bör ges tid för läkning. P.T.A. Rebecca Peterson råder kunder att ta en paus från att löpa under dessa omständigheter, i stället för att försöka arbeta igenom det. Det är säkrare att välja en alternativ aktivitet till att löpa med ömma ben i stället för att riskera ytterligare, mer allvarliga skador.

Källor

1 stjärna2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor6 stjärnor7 stjärnor8 stjärnor9 stjärnor10 stjärnor (14 röster, snitt: 7,00 av 10)
Loading...