Alla korten på bordet: Jogga ute eller Springa på löpband?

2 min


182
8 delningar, 182 poäng

Att jogga utomhus och att springa på ett löpband påverkar din kropp på olika sätt, på grund av underlaget och din omgivning. Att springa på ett löpband kan vara smidigt vid dåligt väder och är skonsammare för kroppen. Att jogga utomhus kan vara uppfriskande vid fint, svalt väder, men kan orsaka fler skador.

jogga springa löpning

Variera träningsväder

När vädret blir för extremt på grund av kyla, hetta eller regn blir det nästan omöjligt att springa utomhus. Även fast du kommer känna dig fantastisk om du biter ihop och gör det, så är det inte värt det. Extrema väderförhållanden kommer att påverka ditt träningspass. Att jogga på ett löpband är ett jättebra substitut. Löpbandet skonar kroppen från att jobba hårt i hetta eller att sakta ner dig i kyla. Att jogga på ett löpband kommer låta dig använda mindre energi när du springer lika långt som du brukar springa utomhus, tack vare bristen på vindmotstånd.

Utjoggade leder

Att jogga på ett löpband och att springa utomhus kräver olika saker av din kropp. Det finns många olika underlag när du springer utomhus. Steniga, långa rutter ökar risken för att skada vaderna. Hårda trottoarer kräver mer av musklerna och lederna, särskilt om du är van vid att springa på ett mjukt löpband eller på gräs. Ett löpbands yta är designat för att absorbera stötar, så att mindre tyngd läggs på knäna. Löpband kan inte heller luta nedåt, vilket skonar dina leder.

Träna för att fly

Många springer för att fly sina problem och verkligheten för en kort stund, och miljöbytet kan vara avslappnande. Att träna utomhus har en positiv effekt på mental hälsa genom att det minskar stress, förbättrar humöret och minskar känslor som ilska och depression. Att springa på ett löpband ger inte samma effekter. Du är då fast i samma position på gymmet eller i källaren och tittar på samma punkt utan att något nytt händer omkring dig. På grund av detta känns det som att det tar längre tid att jogga en viss tid på löpbandet. Att springa utomhus ger dig varierande utsikt som kan få det att kännas som att tiden går snabbare.

Rekommendationer

Att springa utomhus, på olika underlag, kräver olika tekniker. Lägg till gångintervaller när du springer på asfalt eller cement. Att gå belastar lederna och musklerna mindre. Var försiktig och sakta ner när du springer på steniga underlag. Om du springer ofta kan det hjälpa att jogga på löpband några gånger i veckan, både för att hjälpa lederna och minska skaderiskerna. Jogga på ett löpband när du hämtar dig från en skada, istället för att springa utomhus. Om du upplever någon smärta måste du sluta och ge din kropp en eller två vilodagar för att förhindra frakturer.

Källor

Vanliga söktermer:
  • garmin pulsband placering
  • löpband rekommendationer
  • löpband skonsamt


  • Hälsa är livsviktigt, sprid ordet!

    182
    8 delningar, 182 poäng