CheckmarkFaktagranskad

Vad gör övningen Heel Slides med fötterna?

Termen “glidande hälar” låter som något man gör med fötterna, eller bär på dem. Den här termen har dock inte så mycket med fötterna att göra överhuvudtaget. Istället beskriver det en rörelse som kan hjälpa dig med rörelser och stabilitet i andra delar av kroppen.

Glid

Glidande hälar är en grundläggande rörelse som kan påverka knänas rörelsemönster och ryggradens stabilitet. För att göra rörelsen ”glidande hälar” ska du sitta på golvet, bordet eller sängen. Sträck ut benen framför dig och ha raka knän, och låt tårna peka upp mot taket. Du kan sitta upp för att fokusera på bara knälederna, eller ligga ned för att stärka kärnan och dess stabilitet. Börja med den högra foten och låt hälen glida längs golvet, och dra foten så nära rumpan du kan. Sedan sträcker du långsamt tillbaka den. Detta är en repetition. Denna övning gör att hälen rör på sig, men den arbetar inte med den delen av kroppen.

Gör det eller tappa allt

Du kan utföra övningen ”glidande hälar” efter en mindre knäskada, eller efter något allvarligt som en knäoperation. När du skadar knät uppstår ofta svullnad, smärta eller obehag, och minskad rörelsekapacitet. Det kan vara svårt att gå i trappor, sätta dig i en stol eller resa dig från den, eller till och med att lyfta knät för att kliva in i duschen. Att träna ”glidande hälar” hjälper dig återfå rörelseförmågan utan att belasta knäleden med din kroppsvikt. I början kanske du bara kan röra knät några centimeter, men när du blir starkare och läker kommer du kunna föra hälarna närmare gluteus.

Håll in

Glidande hälar kan också vara en del av träningsrutinen eller terapirutinen för en person med problem eller skador i den nedre delen av ryggen. Varje gång du rör en lem dras musklerna i kärnan och ryggen samman för att stabilisera kroppen och ryggraden. För att engagera kärnan och utmana ryggmusklerna kan du göra övningen ”glidande hälar” när du ligger ner. Innan du börjar bör du spänna magmusklerna och hålla den positionen. För hälen långsamt fram och tillbaka. När du rör dig kommer du känna att ryggraden och torson vill ändra position, men genom att dra dem samman stärker du dessa muskler även när du rör på fötterna.

Var bekväm

Eftersom du låter fötterna glida på hälarna är det viktigt att de inte blir irriterade. Bär strumpor så att foten får lättare att glida, och för att undvika att de bränner mot mattan. Du kan också göra övningarna på sängen istället för på golvet för att reducera irritation. Ett annat alternativ är att placera hälen på en liten handduk, särskilt om du gör övningen på en hård yta. Bär inte skor, eftersom gummit kommer göra det svårare att låta hälen glida bekvämt.

Källor

Nytt nyhetsbrev

Om du tror på kraften i personlig utveckling, dela den här artikeln.

Skapa passiva intäkter (1 klick)