Vad är återhämtningspuls? Här är faktan du bör känna till

3 min


215
16 delningar, 215 poäng

En återhämtningspuls är ett mått på hur bra ditt hjärta fungerar. Det mäter hjärtats förmåga att återgå till sin normala rytm efter att pulsen höjts under träning. Den kan mätas hos en läkare efter ansträngning, eller på ett gym efter träning, eller hemma.

Att överväga

Termen ”puls” refererar till antal gånger ditt hjärta slår per minut. När hjärtat pumpar ut blod till kroppen dras det först samman för att pumpa ut blodet, och sedan slappnar det av. Din puls mäter hur många gånger per minut som hjärtat dras samman. Den genomsnittliga hälsosamma pulsen är 70 – 80 slag per minut, men kan vara så låg som 40 – 60 slag hos elitidrottare. Att mäta din puls kan vara en bra indikation på din generella hälsa gällande hjärtat.

Puls pulsklocka

Sätt att räkna och mäta

För att räkna ut din hjärtrytm behöver du mäta din puls. När hjärtat pumpar blod genom kroppen kan du känna en pulserande känsla i några av blodkärlen som ligger nära huden. De bästa platserna att mäta pulsen på är i handlederna och nacken. Du kan också be en expert att mäta din puls. Detta kan ske hos en läkare, på ett gym eller på en hälsoklubb med hjälp av en utbildad tränare eller träningspedagog. Din hjärtrytm kommer också mätas under ansträngning, vilket sker under övervakning av en kardiolog. I alla dessa exempel mäts pulsen genom att räkna hur många gånger du kan känna din puls under en minut.

Det finns också pulsmätare att köpa. Du fäster dem runt handleden eller på bröstet, och så mäter de din puls.

Fördelar

Det finns många olika pulskategorier, och att vara uppmärksam på sin puls kan ge dig signaler på begynnande hjärtsjukdom. Ju tidigare du snappar upp dessa, desto bättre chans har du att förhindra en hjärtinfarkt eller en stroke.

En kategori är målpulsen – det intervall du vill höja pulsen till för att din träning ska vara effektiv. Så finns det vilopulsen, dvs. hur hårt ditt hjärta arbetar vid vardagliga aktiviteter eller när du vaknar på morgonen. Sedan finns återhämtningspulsen, som du mäter när du har tränat med målpuls. Att mäta återhämtningspulsen testar hjärtats förmåga att återgå till sin normala vilopuls när man nått sin målpuls. Ju mer effektivt och friskt hjärtat är, desto snabbare återvänder du till vilopulsen. Om hjärtat tar längre tid på sig för återhämtning kan det vara ett tecken på problem med hjärtat.

Funktion

För att hitta återhämtningspulsen bör du först ta och anteckna pulsen innan träning. Träna sedan på en cykel eller ett löpband eller träna aerobics under en fast tidsperiod. Om du genomför ett enkelt test kommer du att träna i ungefär en minut. Om du genomför ett mer formellt test kommer du träna på en cykel eller ett löpband tills du är för trött för att fortsätta. Det finns många olika sorters test. Din puls kommer att övervakas under träningen. När du har slutat träna kommer du att sitta ned och mäta pulsen för att se hur hög den blev. Sedan tar du återhämtningspulsen var 15 sekund under den första minuten, och sedan varje minut tills den återvänder till din puls innan träningen. Detta är din återhämtningspuls: tiden det tog för hjärtat att återhämta sig efter träning. Det finns olika sätt och tider att mäta pulsen på.

Betydelse

Om du är vältränad och i bra form bör ditt hjärta återhämta sig snabbt. Din puls bör återgå till rytmen innan träningen inom 10 – 15 minuter. Den normala återhämtningspulsen definieras som en minskning i pulsen med 15 – 25 slag per minut. En onormal återhämtningspuls definieras oftast som en minskning med 12 eller färre slag per minut. Om din återhämtningspuls är onormal kan det helt enkelt betyda att du är otränad och har dålig kondition, men det kan också vara ett tecken på ett allvarligt problem med hjärtat. Även om du kan göra ett enkelt test av återhämtningspulsen hemma eller på gymmet bör du göra ett formellt test med en kardiolog om du är över 40, har hjärtsjukdomar i släkten, upplever andningssvårigheter, bröstsmärtor, obehag eller yrsel under träning. Eftersom hjärtsjukdomar kan uppstå utan symptom är det viktigt att genomföra medicinska tester för att se till att hjärtat är friskt och starkt.

Källor

Vanliga söktermer:
 • återhämtningspuls,
 • återhämtningspuls efter träning,
 • puls återhämtning,
 • återhämting puls applewatch,
 • adhd läg puls,
 • återhämtning puls,
 • återhämtningspuls minut,
 • pulsåterhämtning,
 • Vad Är Återhämtning

 • 1 stjärna2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor6 stjärnor7 stjärnor8 stjärnor9 stjärnor10 stjärnor (2 röster, snitt: 7,50 av 10)
  Loading...