CheckmarkFaktagranskad

Kan en 30-dagarsutmaning för magmuskler tona magen?

Många webbsidor, bloggar och träningsmagasin erbjuder sina egna versioner av 30-dagarsutmaningar för magmusklerna. Alla involverar regelbunden magträning, och vissa får dig att förändra din kost. De flesta lovar att du kommer få en plattare och tonad mage. Huruvida du faktiskt kommer få en tonad mage beror på din fitnessnivå när du påbörjar utmaningen, hur mycket extra vikt du bär på, och hur dedikerad du faktiskt är till programmet.

Endast magövningar

Om den 30-dagarsutmaning du valt innebär att du enbart ska träna magmusklerna dagligen kommer du förmodligen inte att få en tonad mage. Crunches och situps kan stärka dina magmuskler, men de kommer inte hjälpa dig förlora fettlagren som ligger över dem. Om du påbörjar programmet med en hälsosam vikt och låg fettprocent kommer du kanske se en viss skillnad efter 30 dagar. Detta kommer bara ske om utmaningarna involverar övningar som plankan, sidoplankan och rotationsövningar, eftersom dessa arbetar med alla magmuskler och inte bara det främre lagret i magen.

Din startposition

Om du påbörjar en 30-dagarsutmaning och är överviktig kommer du förmodligen inte förlora tillräckligt med vikt på en månad för att få tonade magmuskler. En säker, hållbar takt för viktnedgång är 0,5 – 1 kilo per vecka. På 30 dagar kan du förlora som mest 3,5 kilo – om du är överviktig med 5, 10 eller fler kilo kommer du behöva vänta flera månader på att förlora tillräckligt med vikt.

Även om du lyckas förlora överflödig vikt på 30 dagar kan det krävas ännu mer ansträngning för att du ska få en tonad mage. Tonade magmuskler uppstår när kvinnor har mindre än 15 % kroppsfett, och när män har mindre än 9 % kroppsfett, enligt fitnessexperten Tom Venuto. Om du inte har en låg andel kroppsfett när du börjar kommer det ta mer än 30 dagar att uppnå detta mål. American Council on Exercise menar att man realistiskt sett kan räkna med att tappa cirka 1 % fett per månad.

Näringen är viktig

Crunches och vridningar kommer inte göra någon nytta om kosten sköter allt arbete. För att sänka din nivå kroppsfett måste du hålla en ren kost, som till största delen består av oprocessad mat, många färska grönsaker, smalt protein, och bra summor fullkorn, nötter, frön och frukt. Du kommer också behöva hålla koll på hur mycket du äter. För många kalorier, även om de kommer från hälsosamma källor, kommer förhindra viktnedgång. Vissa 30-dagarsutmaningar erbjuder näringsinformation som kan ge dig en bra start på resan mot en tonad mage – men det kommer förmodligen inte ge dig de resultat du vill ha på 30 dagar.

Glöm inte övrig träning

De flesta 30-dagarsutmaningar för magmusklerna fokuserar på magmusklerna och glömmer bort att nämna regelbunden konditionsträning och styrketräning som en del av deras rutiner. För att gå ner i vikt, och därmed få en tonad mage, är konditionsträning nödvändigt för att bränna kalorier och skapa ett kaloriunderskott för viktnedgång. Att styrketräna alla stora muskler, inte bara magmusklerna, bidrar till en smalare kropp som bränner fett mer effektivt. Övningar för hela kroppen, som squats och marklyft, är också jättebra för att stärka magmusklerna och ge dig en mer tonad mage med tiden.

Källor

Nytt nyhetsbrev

Om du tror på kraften i personlig utveckling, dela den här artikeln.

Skapa passiva intäkter (1 klick)