CheckmarkFaktagranskad

Jakten på världens snyggaste träningsskor – ”Krav på stil & prestation”

När hon stolt knyter sina neongula skor känner en San Diego-kvinna sig nöjd med sitt utseende till sin kvällsträning. När han värmer upp på gymmet innan sin vanliga match har en Milwuakee-man förtroendet att sina basketskor kommer ge friktionen han behöver som märket har lovat.
Oberoende aktiviteten kräver sportare runt om i landet både stilighet och prestation.
”Nuförtiden vill folk som tränar inte bara känna sig bra, men vill också se bra ut när dem tränar,” säger Danny Abshire, co-grundare av Newton Running i Colorado.
Konkurrensen bland tillverkare för att möta de konstant förändrande behoven som skoinnehavare har, där stil och funktion möts, är lika hård som i vilken triathlon, 10k-lopp eller basketmatch som helst. Nu används konsument- och marknadsföringspsykologi, allt mer invecklade fotbiomekaniska mätningar och hela regnbågen med färger sammanvävda för alla smaker.

Ett hopp mot stilighet

I skovärlden blev kravet på både stilighet och prestation rekordhögt på grund av Michael Jordan, en av tidernas bästa idrottare. Träningsskor ändrade för alltid då Nike släppte Air Jordan skon på mitten av 80-talet.

”Under den längsta tiden brydde sig idrottare endast om funktion,” sa Octavio Lubrano, Nike senior skodesigner. ”Michael [Jordan] ville helt enkelt skapa en sko som matchade sin Bullsdräkt. Det gick emot NBAs regler på den tiden, men Nike betalde böterna och hjälte Michael starta en ny stiltrend som gjorde helt om skoindustrin på grund av hans önskan att både se ut och känna sig bra i sina skor.”

Basketskor, med sin innovativa stil, fortsätter att vara trendskapare i träningsskoindustrin. Tydligt satt Nike och Jordan duon takten på trenden med populära modeller som Air Flight och Flywire.

”När Michael Jordan gjorde sin deal med Nike ändrade sig hela basketvärlden efter marknadsföringsstrategierna. De tog över marknaden och har dominerat sedan dess,” sa Santa Monica fotvårdsspecialisten Dr. Mary Schuh (vars namn roligt nog uttalas ”shoe”).
Basketskor har blivit så pass trendiga att det finns många konsumenter som varken kan dribbla eller kasta, men ändå bär skorna för att det är modet. Tillverkare som Adidas, And 1, Peak och Nike/Air Jordan har ett helt gäng informella ”basketsko” modeller.

Men fortfarande när det gäller stil är gamla basketskostilar populära – det är modet. Tänk dig att ett par klassiska Chuck Taylor All Star basketskor inte har ändrat sig mycket sedan de lanserades på 1920-talet. Medan skodesign har utvecklats mycket sedan dess går många människor fortfarande runt i en sko med 90-årig design.
Men när det är dags att träna fungerar inte dem här skorna längre i sin ursprungliga användning, eftersom träningsskoteknologin har utvecklats. ”En Chuck Taylor är inte det bästa du kan bära som en basketsko – med skär ner den, gör den låg runt vristen, lägg till lite kardborreband och en gummisula så blir den en utmärkt skateboard sko. Den ger en bra känsla för brädan, och sulan håller sig till brädan fint,” säger Schuh. ”Det är på så vis skateboard skor kom till – att stödet minskades så att brädan skulle kännas. Polyhjulen ska teoretiskt sett dämpa stötarna. Den här enkel-är-bäst modellen börjades med att modifiera en gammal basketsko.

Prestation och design

Ett annat område där stil och prestation verkligen räknas är i löpskomarknaden, vilket går över i gymaktiviteter, triathlon, skogslöpning och plansporter, bland annat.
Som med basketskor tycker konsumenter om löpskor eftersom de blandar mode och funktionalitet. Men tillverkare vet att nyckeln till att överleva på marknaden har mer med prestation än utseende att göra. Medan stylingen ger en vis dragningskraft, går mycket vetenskaplig forskning mot designen, vilket är varför skor av hög kvalité kostar sitt.

”Vi tänker först på skodesignen från ett funktionsperspektiv, vilket inkluderar biomekaniken och dem olika kroppstyperna, för vi vet at även om det ser bra ut kommer vi att förlora om dem inte presterar bra,” säger Carson Caprara, skoproduktionsledare för Seattle-baserade Brooks Sports. ”De kanske köper en gång, men dem kommer inte tillbaka om produkten inte möter deras prestationsbehov.”

Stöd är av central betydelse när det gäller en träningsskos prestationsförmåga. Innovativa material som hjälper stilistiskt är nästan alla ägnade åt att göra skorna lättare och slätare – där ”mindre-är-bättre” filosofin råder. Caprara säger att det är dem lättaste skorna som ändå har starkt stöd (som Brook’s PureProject märke) som har gett stor tillväxt inom många kategorier, som yoga och cross-träning.

Medan varje del av skon har viktiga funktioner, inklusive dem övre, mellersta och inre sulorna, reflektiva logotyper och sträckningsbara meshnäten, är varje del gjord med helhetens utseende i åtanke. Du borde leta efter träningsskor med lätta men stödjande material som andas bra. Om dina fötter blir varma och svettiga måste din kropp arbeta hårdare för att sänka kroppstemperaturen då den stiger. Om du kan ventilera bort denna värme snabbare kommer du att springa mindre hett. För ventilationen är det viktigt att ha mesh med andningsförmåga. Det är väsentligt att läsa konsumentrecensioner och ha kunnig butikspersonal rådgöra för att hitta bästa träningsskon till ditt behov.

”Skor av dålig kvalite och att använda fel sko till din yta kan leda till påfrestningsbrytningar, artrit, liktorn, tåskador och blåsor. Du kan skada dina leder så pass att de måste ersättas kirurgiskt,” säger Schuh. ”Höfter och knän tar också mycket stryk. Om du endast har råd för ett par skor gör det saken svårare. Du måste tänka på det du gör som skadar fötterna mest. Till exempel om du är en långdistanslöpare men också vill göra cross-träning borde du köpa en bra löpsko eftersom du kommer lägga ner mycket mer tid och distans på den aktiviteten.”

Nytt nyhetsbrev

Om du tror på kraften i personlig utveckling, dela den här artikeln.

Skapa passiva intäkter (1 klick)