CheckmarkFaktagranskad

Träningsskor vs. löparskor [Fakta om skillnader]

Fitnessentusiaster, sportentusiaster och löparentusiaster kan välja bland flera olika skor. Eftersom laterala rörelser skiljer sig för olika fysiska rörelser är det viktigt med ordentliga skor. Det finns specifika skor med specifika karaktärsdrag för alla rörelseövningar. Träningsskor och löparskor skiljer sig därför från varandra, och bör inte användas som ett alternativ till varandra.

Skillnader i användning

Träningsskor är inte avsedda för vardagligt bruk, även fast de är mycket mångsidiga. Träningsskor är även kända som korsträningsskor, då de kan användas för flera olika sorters fysiska rörelser. De ger ett allmänt stöd, med syfte att kunna användas på många olika sätt. Dessa skor är dock inte avsedda för kontinuerlig löpning eftersom de är tyngre. Löparskor bör istället användas för gång, jogging, vandring och löpning.

Skillnader i rörelser

Löparskor och joggingskor är gjorda för rörelser framåt. De tillverkas egentligen för ett nedslag på hälen. När det gäller träningsövningar är upprepade rörelser specifikt avsedda att träna specifika delar av kroppen. Träningsskor är därför framtagna för att ge kroppen maximal flexibilitet och rörlighet.

Skillnader i sulor

För löparskor är betoningen på fötterna annorlunda än för träningsskor. Därför har löparskor en tjockare vaddering på sulorna, och på sidorna. Hälarna och mitten av sulorna är tjockare, för att ge tårna mer flexibilitet. Sulorna är också böjda för att hålla foten böjd. Träningsskor har mer vaddering i nyckelområden för att flexibilitet för rörelser som utfall och uppvärmning. Hälarna ger stöd och sulorna har lätt tråd.

Underhåll och skötsel

Omvårdnad om både träningsskor och löparskor är liknande. För att hålla sulorna mjuka bör skorna inte förvaras i extrema temperatur eller fukt. Både löparskor och träningsskor kan rengöras med vanliga rengöringsprodukter och en mjuk trasa, såvida andra instruktioner inte finns på skornas sulor.

Att överväga

Många personer begår misstaget att använda träningsskor för löpning. Även om träningsskor är mångsidiga är de inte framtagna för löpning. De har lätt tråd på sulorna och kan få dig att halka när du springer. De är också tyngre och kan inte ge sidorna av fötterna stöd på samma sätt som löparskorna kan.

Källor

Nytt nyhetsbrev

Om du tror på kraften i personlig utveckling, dela den här artikeln.

Skapa passiva intäkter (1 klick)