CheckmarkFaktagranskad

Träningsredskap som tränar vaderna (Experter & Recensioner)

De flesta av oss är mycket upptagna, med flera saker att prioritera, och vi dras därför till produkter som utlovar snabba resultat genom nästan ingen ansträngning alls. Ett träningsredskap som utlovar mycket är vikter som du kan fästa runt vaderna. Tillverkare menar att man kan bränna kalorier genom att bara bära redskapen i upp till 10 timmar per dag, med samma effekt som om du promenerat tre kilometer.

Bärbara vadvikter

Träningsredskap med vikter introducerades under det sena 2000-talet av dr. Ayaz Virij, som ett sätt att bränna kalorier i vardagen, utan att behöva träna. Denna process kallas av experten på magsäcksoperationer för NEAT: Non-exercise Activity Thermogenesis. De tillverkas och säljs under flera namn, och redskapen ska viras runt benen, från knäna till vaderna. Metallstänger eller sandfickor sys in i tyget och utsätter varje ben för en extra vikt på 0,5 kilo eller mer. Träningsredskapen finns i flera storlekar och kan justeras med kardborreband eller andra spännanordningar.

Var försiktig

Även om du kan bränna några extra kalorier säger Madelyn Fernstrom, kost- och näringsexpert på University of Pittsburgh Medical Center, att du hellre kan lägga pengarna på promenadskor och en stegmätare: ”förvänta dig inte att gå ner i vikt utan att anstränga dig”. Recensioner av produkterna är blandade, och missnöjda kunder berättar om bristande kvalitet, tillverkning, livslängd och bekvämlighet. Vissa recensenter berättar om problem med storlekar och passform, andra skriver att redskapen inte håller sig uppe, och andra säger att de billigare modellerna faller isär direkt eller efter ett par gånger.

Vadvikter och motstånd

Förutsatt att vikterna håller sig uppe och ihop kommer vadvikter öka motståndet för din fysiska aktivitet, vilket American Council on Exercise säger är ett sätt att variera intensiteten i ditt träningsprogram. Om du till exempel redan utför flera sett vadövningar kan en extra vikt om 0,5 – 2 kilo få musklerna att bli tröttare snabbare, utan att du behöver lägga till flera repetitioner. Att lägga till vikter kan göra att du lyckas bryta dig fri från en träningsplatå.

Vadhöjningar med och utan vikter

Använd vikter för att förbättra ditt träningsprogram, inte för att ersätta det. Börja med vadhöjningar utan vikter för att tona och skulptera benen. Börja med att stå med fötterna ihop. Andas ut och res dig långsamt upp på trampdynorna och håll den positionen, och andas in medan du sänker dig nedåt. Du kan variera övningen genom att peka tårna framåt, inåt eller utåt för att få varje del av vadmusklerna att arbeta. När du kan göra två eller fler set om 12 vadhöjningar utan att trötta ut musklerna kan du gradvis lägga till vadvikter, 0,5 kilo per ben.

Säkra tips för bärbara vikter

American Council on Exercise rekommenderar inte att du bär vadvikter under aerobisk träning eftersom de kan utsätta lederna för stress, ändra ditt sätt att gå eller springa, och resultera i skador. Vadvikter orsakar liknande press och stress för lederna, så du bör undvika dem.

Källor

Nytt nyhetsbrev

Om du tror på kraften i personlig utveckling, dela den här artikeln.

Skapa passiva intäkter (1 klick)