Vad alla borde veta om Spinning och Träningscyklar

2 min


172
7 delningar, 172 poäng

Att cykla inomhus på en träningscykel är en säker och skonsam träningsform som dessutom är oberoende av väder och tid på dygnet. En träningscykel är en låg-intensiv träning som är skonsam på exempelvis ljumskarna, ger en hög kaloriförbrukning och förbättrar det generella välmåendet.

spinningcykel träningscykel

Funktioner

Det finns många olika typer av stationära cyklar. Välj en med en skön sadel, kanske en bredare istället för en smal. Motståndet i träningen kan justeras och skiljer sig åt mellan olika cyklar. Några har ett bälte som ökar motståndet på hjulet, andra har magneter och en tredje variant är progressivt motstånd, vilket innebär att motståndet ökar med hastigheten. Dyrare varianter har träningsdatorer som erbjuder förprogrammerade träningsprogram. Det innebär inte per automatik att träningen blir bättre – du måste fortfarande göra jobbet.

Justeringar

Innan användning bör cykeln justeras för att passa kroppsformen. Sadeln bör vara parallell med golvet och på en höjd som ger en lätt knäböj när foten är längst ner på pedalen. Låret på det andra benet bör vara parallellt med golvet. Justera styret till en höjd där ryggen inte sträcks för långt fram. Placera cykeln på plant underlag och fri från hinder så att hjulet och pedalerna kan rotera fritt utan att cykeln vobblar. Använd pedalkorgarna för bättre kraftöverföring i rundtrampet.

Sittcykel

Sittcykeln skiljer sig från en stationär cykel genom att den har en större och stolsliknande sadel med ryggstöd. Den sittande ställningen ger stöd för ryggen och en bättre balans i rörelsen. Pedalerna är framför kroppen och cyklingen sker med benen framför istället för nedanför. Sittcyklar går att köpa hem.

Cykla i grupp

Vid cykling i grupp används en spinningcykel. En cykel särskilt anpassad för träningsformen. Den liknar en vanlig cykel, har en smal sadel, möjligheter att justera motståndet och ett styre med olika handpositioner. Cyklarna är ofta placerade i ett särskilt träningsrum och passen är ledarledda med utbildade instruktörer. Passen är anpassade för att motivera deltagarna genom att simulera en varierad terräng.

Källor

Vanliga söktermer:
  • träningscyklar


  • Hälsa är livsviktigt, sprid ordet!

    172
    7 delningar, 172 poäng