Föräldrar: Här är träningen era barn mår bra av. Gör så här

3 min


219
16 delningar, 219 poäng

Precis som vuxna behöver barn uthållighetsträning för att vara hälsosamma och fungera optimalt. Dock är det varken realistiskt eller lämpligt att be en 7-åring att tillbringa 30 – 60 minuter på löpbandet varje dag. Om du är en förälder, lärare eller tränare är det bättre att du lär barnen roliga, uthållighetsstärkande lekar och aktiviteter som främjar deras uthållighet och allmänna hälsa.

barn träning

Kardiovaskulär uthållighet

Övningar för kardiovaskulär uthållighet stärker hjärtat och lungorna, och förbättrar kroppens förmåga att leverera syre till cellerna. Aktiviteter som får barn att andas tyngre och som ökar deras puls främjar den här typen av uthållighet. Att bygga kardiovaskulär uthållighet gör vardagsaktiviteter – som att gå till skolan med en tung ryggsätt – lättare för barnen. Det kan också förbättra deras prestanda på fotbollsplanen eller i dansstudion. Att delta i regelbunden konditionsträning som barn hjälper barnen att bibehålla en hälsosam vikt och förhindrar allvarliga sjukdomar – inklusive hjärtsjukdomar och diabetes – i framtiden. En studie som publicerades i Developmental Psychology i juni 2009 indikerar att barns kondition kan påverka deras kognitiva förmåga, vilket kan innebära en större akademisk framgång.

Muskulär uthållighet

Övningar som främjar muskulär uthållighet förbättrar barnets musklers förmåga att dra sig samman regelbundet eller under en längre period. Precis som kardiovaskulär uthållighet hjälper muskulär uthållighet barn med vardagliga sysslor, och med sport och lek. Ju längre ett barns muskler orkar hålla ut – ju mer muskulär uthållighet de har – desto mer kan barnet vara bekväm med fysiskt utmanande aktiviteter. Muskulär fitness i ungdomen associeras också med bättre hållning, högre densitet i benen, bättre självbild, och bättre skydd mot skador i lederna och den mjuka vävnaden.

Äkta exempel

Barn som inte gillar traditionell konditionsträning – som att springa långt och simma – kan förbättra sin kardiovaskulära uthållighet på mer spontana och lekfulla sätt. Att spela fotboll, hoppa hopprep och ha lopp som involverar hopp, galopp och andra rörelser hjälper till att främja kardiovaskulär uthållighet. Barn kan förbättra sin muskulära uthållighet hemma, i skolan eller på sportplanen med grundläggande övningar med kroppsvikten, inklusive crunches för magen, vadhöjningar, utfall, squats och armhävningar. De kan också utmana musklerna på lekplatsen genom att klättra i stegar, hänga från klätterställningen och krypa genom tunnlar. Hantlar och liknande alternativ är också ett säkert och effektivt alternativ för barn, men bara när en vuxen, ansvarig och kunnig vuxen övervakar dem.

Tips för större grupper

När du jobbar med en grupp barn behöver du se till att övningarna är åldersanpassade, inkluderande, säkra och roliga. Börja träningspassen med en kort uppvärmning, öka cirkulationen och värm upp muskler och leder. Under uthållighetsdelen av ditt pass kan du erbjuda olika alternativ som passar olika fitnessnivåer, t.ex. armhävningar där barnen kan vila på antingen knäna eller fötterna. Undvik uttråkning genom att ha olika stationer, med olika övningar på varje station. Låt inte barnen sitta stilla medan de väntar på sin tur, utan be dem istället jogga på stället eller hoppa korshopp för att hålla pulsen uppe. Barn som blir utmattade kan lämna träningsområdet en kort stund för att hämta andan, men be dem räkna till 60 och sedan komma tillbaka. Avsluta uthållighetspasset med en nedvarvning som inkluderar stretching av de muskler de arbetat med.

Källor

Vanliga söktermer:
  • kardiovaskulär uthållighet

  • 1 stjärna2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor6 stjärnor7 stjärnor8 stjärnor9 stjärnor10 stjärnor (2 röster, snitt: 8,50 av 10)
    Loading...