Traillöpning: Är det bättre för knäna att springa på stigar?

2 min


187
8 delningar, 187 poäng

Att springa har ett rykte om sig att vara tufft för knäna. Även om det ibland är ett oförtjänt hårt rykte är det sant att löpning på mjukare ytor kan utsätta knäna för mindre stress än att springa på hårdare ytor, enligt University of California San Francisco. Stigar, som är mjukare än betong eller asfalt, kan dock innebära andra utmaningar som kan påverka knäna, till exempel ojämna ytor som får dig att snubbla.

Löpning och knän

Knän slits ut genom åren även om du aldrig tar på dig ett enda par löparskor, eller om du bara rör dig mellan soffan och köket. Aktiviteter som löpning, som ökar den mekaniska kraften i knäna, kan förvärra den skada knäna utsätts för med tiden oavsett vilken yta du springer på. Varje steg du tar när du springer utsätter knäna för nästan den dubbla vikten av din egen kroppsvikt, enligt dr. Jon Schriner på Michigan State University.

Effekten av effekten

Sättet du springer på kan göra en stor skillnad på hur dina knän påverkas. Ett långt steg med mer tid i luften utsätter knäna för mer tryck när du landar. Att landa på hälen istället för framdelen eller mitten av foten kan också öka pressen på knäna. När du springer på stigar istället för betong eller asfalt förändrar den ojämna ytan, hindren och bristen på en rak väg sättet du springer på, och minskar pressen på knäna.

Fördelar med stigar

Eftersom du sjunker ner lätt i stigen när du springer tar stigen en del av pressen när du träffar marken, vilket gör att knäna utsätts för mindre press. Att springa på stigar kommer sakta ned dig och tvinga att ta kortare steg, vilket också gör att knäna utsätts för mindre press. Att springa på en stig stärker den stödjande muskelgruppen i benet, som inte får samma slags träning när du springer en rak bana, skriver Max King i en artikel som publicerades i Running Times 2010. Eftersom stigar inte har en identisk yta hela tiden varierar du dina fotsteg, tränar olika muskelgrupper, och fördelar kraften mer jämnt genom benen, enligt en artikel som publicerades i Chattanooga Times Free Press i augusti 2012.

Nackdelar med trail

Beroende på vilken slags stig du springer på kan en stig innebära en ojämn yta med massor av hinder som får dig att snubbla, eller leda till knäsmärtor eftersom du ständigt ändrar steget för att anpassa dig till ytan. En skogsstig kan ha nedfallna grenar, hål i marken eller stenar som förhindrar dina framsteg eller som får knäna att drabbas hårt när du hastigt ändrar riktning, hoppar över dem, eller landar hårt på dem.

Källor


Hälsa är livsviktigt, sprid ordet!

187
8 delningar, 187 poäng