Så här köper du RÄTT terräng/trail-skor & vandringsskor

2 min


181
7 delningar, 181 poäng

De som tycker om att löpa i skogen i stället för att springa på trottoarer behöver robusta lätta terränglöparskor som kommer att möjliggöra ett komplett rörelseomfång och samtidigt skydda foten från saker som ligger på stigen. Vandrare som bär ryggsäckar vill ha en sko som ger foten extra stöd och hjälper till att absorbera vikten från packningen. En vandringssko uppfyller detta behov.

Vandringsskor, trail-löpning

Terränglöparskor (Trail running)

Terränglöparskor skiljer sig från löparskor och vandringsskor. Trail-löparskor är utformade för att köra på grusstigar. Det finns vanligtvis stenar och ojämn terräng på stigen, och löparskorna måste ge stabilitet och skydd för foten och samtidigt vara tillräckligt flexibla för att möjliggöra löpning.

En terränglöpare kommer att vilja ha flexibilitet och rörelse i den främre delen av skon. För att testa terränglöparskorna, böj den främre delen av skon upp och ned. Den bör flexa enkelt. För att förhindra att fotleden stukas, kommer terränglöparskor vara svåra att vrida. Detta beror på att skon är utformad för att förhindra pronation elleratt du ska kunna gunga på foten från sida till sida när löparen springer längs stigen.

Terränglöparskor måste vara lätta för att möjliggöra maximal prestanda. En tung sko skulle bromsa en löpare och orsaka onödig stress på foten och lederna. De flesta terränglöparskorna är inte vattentäta, och överdelen är tillverkad av nät eller andra lättviktsmaterial.

Vandringsskor

Vandringsskor är en lågt skuren typ av känga. Sulorna är tyngre än hos terränglöparskor eller sneakers. Vibramsulor är ett vanligt material, men det finns andra material också. Löparskor är oftast vattentäta eller vattenavvisande. Gortex är ett vanligt material för isolering och tätskikt. En hikingsko skyddar foten från tistlar, stenar och andra faror längs leden. Det är en sko som är avsedd för promenader eller klättring, inte gång. Isolerade vandringsskor används för vandring i kallt väder. Vanliga isoleringsmaterial är Thinsulate eller Gore Tex. Vissa vandringsskor har överdelar av läder; andra har mocka eller tyg.

Överväganden

Välj terränglöparskor som är en lätt sko utformad för att springa på sand, smuts, grus eller uttorkade bäckfåror. Terränglöpningsskor är inte isolerade eller vattenavvisande. Leta efter funktioner som skosnören som inte behöver knytas utan som dras åt med en glidmekanism. Meshdelar kommer att möjliggöra maximalt luftflöde på bekostnad av minskat skydd för foten.

Vandringskängor är ett bra val för dagsturer eller korta vandringar över till exempel en helg. Det är en tyngre sko som är lättare än en hög eller medelhög vandringskänga, men den är kraftigare än terränglöparskor. Sulorna är starkare och har mindre flex på framsidan av skon än terränglöparskor. Isolerade, vattentäta och vattenresistenta alternativ är tillgängliga för vandring i vått och kallt väder.

Källor

Backpacker Magazine: Gear, Choosing the Right Pair of Hiking Boots

Vanliga söktermer:
  • vandringsskor för lätt terräng i varmt klimat


  • Hälsa är livsviktigt, sprid ordet!

    181
    7 delningar, 181 poäng