CheckmarkFaktagranskad

Hjärtattack är din värsta fiende. 4 sätt att undvika den

I USA är den främsta dödsorsaken sjukdom till följd av hjärt- och kärlproblematik. Förkalkning av kärlen ökar risken för stroke eller hjärtattack. Livsstilen avgör hjärt- och kärlhälsan och beror på mat- och motionsvanor samt sömn. Att minska alkoholintaget, sluta röka och vara noga med att undvika negativ stress bidrar till en god hjärt- och kärlhälsa.

livsstil hälsa

1: Kostråd

Det viktigaste att tänka på är att inte äta mer kalorier än du kommer förbruka under en dag. Kroppen lagrar överskottet som fett och om du redan är överviktig ökar risken för hjärtproblematik. Genom att äta fisk två gånger i veckan, vilket är en rekommendation från American Heart Association. ökar intaget av hälsosamma omega-3-fettsyror, som minskar risken för kärlkramp. Vidare bör kosten innehålla frukt och grönsaker samt oprocessade livsmedel. Mjölk- och köttprodukter bör komplettera kosthållningen, inte vara stommen i den. Undvik raffinerat socker och håll saltintaget under 1500 mg per dag om inte läkare gett andra råd.

2: Träning

Genom att konditionsträna 150 minuter samt styrketräna två till tre pass i veckan bibehålls en hälsosam vikt och en stark kropp. Gång, löpning, klättring eller lagsporter ökar hjärtfrekvensen och blodcirkulationen, vilket tränar hjärt- och kärlsystemet. Varje tillfälle som tio minuter ägnas åt medelintensiv aktivitet adderas till veckomålet om 150 minuter. Styrketräna genom att aktivera de stora muskelgrupperna med kroppsövningar, fria vikter eller träningsmaskiner. Utför två till fyra set av varje övning med 8 till 20 repetitioner av varje set. Stretcha minst två gånger i veckan för att bibehålla mjukhet och minska spänningar.

3: Sömn

Kroppen återhämtar sig under sömnen. Sju till åtta timmars kvalitetssömn varje natt rekommenderas av Mayo Clinic. Med mindre än sju timmars sömn, eller vid avbruten sömn, ökar stresshalterna i kroppen och aktiverar det sympatiska nervsystemet, eller med andra ord det icke-viljestyrda nervsystemet. Det har en negativ inverkan på hjärtat. Enligt Harvard Health Publications leder sömnbrist till större risk för inflammationer, vilket försvagar hjärtverksamheten över tid. För mycket sömn är däremot inte helller hälsosamt, över nio timmars sömn per natt under en längre tid har visat sig förkorta livet.

4: Vätska

Rekommendationen är att dricka en och en halv liter vatten om dagen. Enligt magasinet ’American Journal of Epidemiology’ minskar ett optimalt vätsekintag risken för hjärtattack med 41 procent. Att dricka för lite vatten leder till vätskebrist som i sin tur försämrar blodkvaliteten och i förlängnimngen har en negativ effekt på hjärtat. Juice, kaffe eller te, eller andra drycker bör inte ersätta vanligt vatten.

Källor

Nytt nyhetsbrev

Om du tror på kraften i personlig utveckling, dela den här artikeln.

Skapa passiva intäkter (1 klick)