9 Bästa Syntetfodrade Jackorna

261
28 delningar, 261 poäng

Branschen försöker hela tiden förbättra och expandera sina kollektioner för syntetfodrade jackor. Med så många olika tillverkare som säljer flera typer av syntetfoder kan det vara svårt att ta reda på vilken som passar bäst för dig. Eftersom många syntetfodrade jackor nu är specialiserade tekniska lager, är det inte längre överflödigt att äga flera syntetfodrade jackor eftersom var och en är tillverkad för en specifik aktivitet eller temperatur. Denna sektion kommer att erbjuda dig Bäst i Test-jackorna till det billigaste priset, samt tips och förslag kring hur du ska tänka när du köper din syntetfodrade jacka.

Mest populära syntetfodrade jackorna


Atom LT Hoody Women’s, Arc’teryx

Frakt: Fri Frakt med standardleverans
Produkttyp: Syntetfodrade jackor


Atom LT Hoody Men’s, Arc’teryx

Frakt: Fri Frakt med standardleverans
Produkttyp: Syntetfodrade jackor


Atom Sl Hoody Men’s, Arc’teryx

Frakt: Fri Frakt med standardleverans
Produkttyp: Syntetfodrade jackor


Essens Mimic Jacket Men’s, Haglöfs

Frakt: Fri Frakt med standardleverans
Produkttyp: Syntetfodrade jackor


Men’s Nano Puff Jacket, Patagonia

Frakt: Fri Frakt med standardleverans
Produkttyp: Syntetfodrade jackor


Falketind Down Hood Jacket Men’s-2017, Norrøna

Frakt: Fri Frakt med standardleverans
Produkttyp: Syntetfodrade jackor


Falketind Down Hood Jacket Women’s, Norrøna

Frakt: Fri Frakt med standardleverans
Produkttyp: Syntetfodrade jackor


Atom Sl Hoody Women’s, Arc’teryx

Frakt: Fri Frakt med standardleverans
Produkttyp: Syntetfodrade jackor


Men’s Freney Jacket III, VAUDE

Frakt: Fri Frakt med standardleverans
Produkttyp: Syntetfodrade jackor

Syntetfodrade jackor – Material och konstruktion

Kvalitetsmaterial och konstruktion är viktiga aspekter när det gäller att tillverka en bra syntetfodrad jacka. Borta är kliande fleeces från 1980-talet (eller de borde vara det i alla fall). Om tyget inte är mjukt eller fluffigt mot huden, är allt annat om jackan föråldrat. Sedan Patagonia först kom ut med Snap T Pullover på 1980-talet har materialet förbättrats oerhört, vilket gör det möjligt för tillverkare att designa bekvämt högpresterande lager. Syntetisk fleece skapades först av ett moderbolag i Polartec i slutet av 1970-talet. Sedan dess har Polartec varit en av de ledande tillverkarna av syntetiska foder så som fleece, som säljer material till sådana tillverkare som Patagonia, The North Face och den ständigt klassiska LL Bean. De producerar för närvarande dussintals olika slags fleece, allt från rent och glänsande till pälsliknande, och nästan alla modeller som vi utvärderat i den här granskningen gjordes med ett Polartec-producerad syntetisolering.

Dessa dagar är det allt vanligare att se dessa syntetmaterial som annonseras som gjorda med mestadels återvunna material. Det är ganska fantastiskt att en hård läskflaska på något sätt kan manipuleras till den mjuka och mysiga ”pälsen” eller syntetdunet som vi älskar att bära. Liksom många andra syntetiska tyger tillverkas detta tyg genom en process som inbegriper petroleumderivat. En formbar förening kallad PET skapas som kan formas till många olika material beroende på önskat resultat. Det kan formas och tillåtas härda i sådana slutprodukter som plastförpackningar eller läskflaskor, eller det kan extruderas till fina fibrer som stickas för att bilda det material vi känner och älskar.

Fleecejackor är naturligt vattenavstötande

Detta material håller dig varmt genom att fånga varm luft i de små fickorna som bildas mellan trådarna genom tyget. Eftersom fleece härrör från petroleum är det naturligt hydrofobt och trådarna absorberar inte vatten. Detta är en stor fördel gentemot annat material, till exempel dun, vilket förlorar dess isolerande egenskaper när det är vått. Den här fördelen gör det till ett mångsidigt material som passar alla typer av utomhusaktiviteter i både våta och torra förhållanden. Men dess hydrofoba kvaliteter har historiskt resulterat i en signifikant nackdel: det har problem att tillåta svett och fukt att fly. Tidiga modeller kändes kvävande när de användes för höga ansträngningsaktiviteter och var olämpliga för någon aktivitet som orsakade betydande svettning. Den som har gått på en vandring i en av dessa tidiga modeller kommer att intyga denna svällande känsla. Under senare år har tillverkare gjort stora framsteg när det gäller att producera tyg som är både mycket varmt och på riktigt andningsbart. Förbättringar i tygmönster och design har gjort fleeces och andra syntetfoder inte bara är ett lönsamt alternativ för intensiva ansträngningar, utan ofta det föredragna valet. Faktum är att även de alla billigaste moderna modellerna är betydligt mer andningsbara än de allra bästa produkterna från tidigare generationer.

Vi diskuterar nedan alla olika attribut, inklusive andningsförmåga, som du vill leta efter i en fleecejacka eller annan syntetfodrad jacka.

Varma syntetfodrade jackor

När du köper en syntetfodrad jacka, är ett av de viktigaste målen som måste uppfyllas hålla dig varm. Men många gör misstaget att ta den varmaste möjliga modellen i butiken. Om du bara planerar att använda den för att sitta runt lägerelden på kalla nätter, så välj alltid den varmaste du kan hitta.
Om du, som de flesta av oss, planerar att använda den för aktiva sysslor, överväg då något som inte är så varmt men fungerar som en del av ett lagringssystem. När du har flera lager av kläder utomhus, har du alternativ att ta bort eller lägga till lager baserat på ansträngningsnivåer eller förändringar i vädret. Om du bara har en extra varm syntetjacka, kanske du befinner dig i en situation där du bär den är för mycket, men att du inte bär den är för liten.
I allmänhet bestämmer vikten och tjockleken på materialet i stor utsträckning det är värme, vilket leder oss till nästa avsnitt.

Vikt – från ultralätta jackor till tjocka vinterjackor

Som en allmän riktlinje kategoriseras fleece material i följande viktklasser:

  • <100 g / m² = ultralätt
  • 100 g / m² = lättvikt
  • 200 g / m² = medelvikt
  • 300 g / m² och upp = tungvikt

Medan vikten går hand i hand med värme, kommer loftet eller fluffigheten i tyget också att göra skillnad, eftersom fluffiga fibrer har fler luftfickor för att fånga mer värme. En tung, tätt vävd modell som 275 g / m² North Face Khumbu 2 Jacket gav i ett test inte samma mängd värme som en lättare hög loft modell som Mountain Hardwear Monkey Man 200.

Ultralätta syntetfodrade jackor andas bäst

Vi gillar att använda lätta modeller, när vi behöver ett lätt lager för aktiva dagar eller som mellanskikt under en annan syntetiserad jacka eller skaljacka i krävande förhållanden. Lättviktiga modeller är mer andningsbara och ger tillräcklig värme för aktiva sysslor, men inte tillräckligt med värme för kallare väder.

Mellanvikts-jackor är några av de mest mångsidiga syntetfodrade jackorna där ute. De fungerar bra som yttre lager under ett brett spektrum av låga temperaturer, men kan också införlivas i lagersystemet. Vissa är mycket andningsbara och kan fortfarande användas under aktiva aktiviteter med hög energi. Dessa fleecejackor och syntetdunjackor är fördelaktiga i nästan varje temperaturområde som du vill ha ett varmt lager i. Tungviktsmodeller är minst mångsidiga av alla tjocklekar. De är mindre andningsbara och otympligare än de tunnare alternativen och har begränsad användning. De fungerar dock bra som fristående lager i mycket svalare temperaturer. De fungerar också bra i lätt regn och det tjockare tyget bidrar till att blockera vinden mer än tunnare modeller.

Andningsbarhet: Syntetfoder som andas och transporterar bort fukt

Detta är ett viktigt övervägande när du köper någon del av friluftlivskläder som du planerar att vara aktiv i. Vi genererar alla svett, men ingen vill gå omkring i sin egen pöl av svett varje dag. I äldre fleecejackor skulle svetten pärlas upp på insidan av materialet och sedan börja glida nerför dina armar eller rygg – inte den bästa känslan. Dagens alternativ är dock mycket bättre, och tillverkarna har ansträngt sig för att försöka ge detta material en andningsförmåga.

Hybridjackor – perfekt balans mellan värme och andningsbarhet?

Den primära metoden att tillföra andningsförmåga till en fleecejacka är att använda en variation i tyget eller upptill i tyget för att skapa vissa viktiga områden med hög andningsförmåga samtidigt som man behåller en hög grad av hög värme i andra. Denna metod används i hybridmodeller, som har sido- och underarmspaneler av tunnare R1-tyg som är väldigt annorlunda än den höga loftpälsen som utgör fram- och bakpanelerna. Detta ökar andningsförmågan effektivt genom att tillåta svett att fly från det mest kritiska området – under armhålorna – medan resten är mysig och ”björnaktigt”.

En annan metod som maximerar andningsförmågan är variationen i tyget, vilket kommer på en mer mikro (och mindre uppenbar) nivå. Denna metod finns vanligtvis i ”rutnät” stilmodeller som ser jämna utifrån, men ser ut som en kontrollpanel från insidan med många tunna ”kanaler” mellan de tjockare rutorna. Var och en av dessa kanaler ger ett litet mellanrum mellan materialet och huden som gör att svett kan avdunsta naturligt. Den transporteras sedan genom kanalens tunna tyg och ventileras utåt. Grid-fleece jackor är de bästa alternativen för intensiva aktiviteter så som löpning, längdskidåkning eller cykling under kalla dagar.

Vindresistenta och vattenresistenta syntetjackor

Nackdelen med att öka andningsförmågan hos ett material är att det kan göra det mindre motståndskraftigt mot vind och vatten. Detta är ett problem om du planerar att bära det som ett yttre lager i dåligt väder. Vissa modeller är gjorda med ”hardshell technology” fleece som gör ett anständigt jobb med att blockera vinden. ”Hardshell” är en speciell polymer som är smält på utsidan av tyget, vilket gör det smidigt men ändå flexibelt. Detta skal ger en barriär mot vind och ett ljust regn (mer om det nedan). Andra ”vindtäta” jackor använder ”Windstopper”-tyg i sin konstruktion. Detta är ett material med tre lager, som innehåller ett yttre mikrofleece, ”Windstopper”-membran i mitten och ett inre foder.

Medan dessa tekniker blir bättre för att blockera vinden medan de fortfarande är andningsbara, bekräftar tester att dessa syntetfodrade jackor oundvikligen blir mycket mindre andningsbara än sina icke-motståndskraftiga motsvarigheter. Vi tror att kombinationen av en väldigt andningsbar syntetfodrad jacka och en vindjacka eller hardshelljacka är ett betydligt mer mångsidigt och effektivt system än att bara tvinga en syntetisolerad jacka att vara vindtät. Om du har för avsikt att ha på dig en fleece enbart som ett topplager för at gå omkring i stan och inte behöver en hög andningsförmåga, är en vindresistent modell ett bra val och värd att titta på.

Vissa modeller kan också sprayas med en skyddande beläggning för att öka vattenmotståndet. (Generellt sett ses detta på rena, vindbeständiga produkter, eftersom det inte vore logiskt att spruta en vattenresitent-behandling på en lurvig tjock modell.) Dessa behandlingar kan vara något effektiva när jackan är ny och du planerar att bara vara ute under en kort period i lätt regn. Men om regnet kommer att vara tungt, är en fleece inte ett lämpligt ogenomträngligt lager. Oavsett hur omfattande behandlingen är, ska den här typen av fleecejacka aldrig ses som en ersättning för en hardshell eller regnjacka.

Mest uppskattade funktionerna i test

Tillverkare av utrustning göra ständigt om och utvecklar syntetfodrade jackor genom att lägga till och ändra funktioner. Det kan ibland göra dig förvirrad att försöka förstå om vissa funktioner är legitimt användbara eller de helt enkelt är marknadsföringstricks som syftar till att locka uppmärksamhet. Det finns dock några få nyckelfunktioner som kan på ett värdefullt sätt höja prestandan hos en syntetfodrad jacka när den är korrekt utformad och konstruerad.

Syntetfodrade jackor med huvor

Huvor lägger mycket mångsidighet i alla jackor. De ger dig möjlighet att öka värmen utan att minska andningsförmågan. Medan det inte är sant att du förlorar ”70 procent av din kroppsvärme från ditt huvud” är det så att hålla ditt huvud varmt hänger mycket på din övergripande känsla av värme. Vissa modeller på marknaden idag har innovativa kombinationshuvor / balaklavas. Eftersom det finns få saker i livet som är så miserabelt som ett kallt ansikte och frusna öron, är det lätt att uppskatta denna innovation när kvicksilvret verkligen sjunker. Arc’teryx Fortrez har det mest avancerade huv-systemet tillgängligt, med en utfällbar balaclava som är varm när den används, men stoppas smidigt in i huvan när den inte används.

Det finns säkert situationer där en huva är mer av en olägenhet än en fördel. Om du letar efter något att bära under en regnjacka eller skidjacka, är det irriterande att ha det extra tyget på en huva som klämmer upp på baksidan av nacken. För dessa situationer är en modell utan huva bekvämare och mindre besvärlig. Sammantaget tror vi att modeller med huva, speciellt de med inbyggda huvor, erbjuder högsta möjliga mångsidighet och användbarhet för vardagliga användare.

Jackor med sidofickor

Fickor är de mest grundläggande av alla funktioner. Nästan varje syntetfodrad jacka på marknaden har någon form av handvärmare och / eller bröstfickor. Det perfekta arrangemanget av fickor beror verkligen på den avsedda användningen. För aktiviteter som bergsklättring är det vanligtvis bättre att inte ha handvärmar-fickor eftersom de känns konstiga och påträngande under en sele. Men de är trevliga att ha i stan, eftersom de ger ett bra läge att placera händerna och är en välkommen funktion under frusna dagar när du inte bär handskar. Bröstfickorna är nästan viktiga, eftersom de ger enkel åtkomst till viktiga föremål när man har på sig en ryggsäck eller ytterlager. Vissa modeller har även armfickor, som inte är bra för att bära för tunga saker, men är den perfekta platsen att sätta en smartphone eller ID.

Syntetjackor med hål för tummen

Tumhål är en något splittrande funktion. Vissa människor älskar känslan av ärmar som sträcker sig ner till mitten av handen, medan andra hatar utseendet och inte förstår klagomålen. De flesta testare som vi läst om fann denna funktion bekväm och användbar på lätta modeller som används för intensiva aktiviteter. Det är ett bra sätt att hålla ärmarna från att glida upp medan du joggar utan att behöva lägga till extremt snäv elastik i manschetten. De är också fantastiska för aktiviteter som isklättring, där du svänger verktyg ovanför ditt huvud och skulle troligen föredra att snön inte föll ner i ärmarna. Annars är de oftast en fråga om personlig preferens i motsats till en måste-ha prestanda.

Elastiska snören – bäst eller värdelöst?

Vissa modeller har en smartstrap i midjan för att hjälpa dig att behålla värmen och blockera vind och snö. Detta är bra för vissa tillfällen, som vid snösporter, men som kan skapa tryckpunkter när de bärs under en klättring eller vid ryggsäckens midjebälte. Det är bäst att först överväga vad du tänker använda det till, innan du bestämmer dig för denna specifika funktion.

Passform och stil – snygga syntetfodrade jackor

Eftersom vi alla har olika former och storlekar är det omöjligt att rekommendera en modell som den bästa passande modellen på marknaden. Det bästa sättet att hitta ett riktigt passande lager är att prova på många modeller och jämföra dem sida vid sida. Våra individuella recensioner ger dig dock en bra bild av den allmänna passformen för varje modell i vår Bäst i Test-lista. I följande punkter kommer vi att ta dig igenom några av nyckelkriterierna för att komma ihåg när du letar efter en optimalt passande syntetfodrad jacka.

Överkroppens längd viktig vid cykling och klättring

Längden på en jackas torso är viktig att titta på, inte bara för att det avgör om det passar långa människor, men också för att det avgör om det kommer att fungera under en ryggsäck, när du cyklar framåtlutad eller bär klättringssele. Det är oerhört irriterande att klättra och cykla i en jacka som inte passar och långsamt hamnar ojämnt. Det är en ständig lust stoppa in lagret, vilket förvärras när du sträcker dig för att ta ett redskap, bara för att finna att jackan har hamnat helt utanför och sitter över ditt verktygsbälte. Inte en bra situation. Lyckligtvis har de flesta tillverkare tänkt på detta och om du inte är extremt lång, finns det säkert en modell med tillräcklig längd på marknaden.

Rätt längd på ärmarna

Ärmarnas längd är också en viktig faktor för total användbarhet och komfort. Korta ärmar kan vara fula i bästa fall och offra mycket av din värme i värsta fall. Som vi nämnde tidigare har modeller med tumhål något längre ärmar för att rymma en halv hand när de används. Elastiska handleder är också en viktig funktion för aktiva modeller att ha. En aktiv jacka är mer mångsidig om ärmarna kan rullas upp till armbågen. Som regel ser vi att den breda elastiska handleden tenderar att vara mer effektiv och bekväm än smal. Om du vill ha ett funktionellt eller aktivt lager för klättring, leta efter en lång tunn modell med breda elastiska handleder och långa ärmar.

Design – säg Hej till snygga fleecejackor

En sista viktig egenskap hos varje fleecejacka eller syntetfodrad jacka är dess estetiska design. Ingen vill köpa något som ser skabbigt ut eller passar som en dålig poncho. Tidiga modeller var generellt säckiga med dåligt passande skärningar. Lyckligtvis har tillverkare tagit sig på trenden med snygga syntetfodrade jackor och nu är många modeller på marknaden åtminstone något snygga, men vissa behåller fortfarande sitt ”tekniska” utseende. För många människor kommer deras primära användning att vara fritidskläder i stan. Om det här är den avsedda användningen, ska stil vara en stor del av din beslutsprocess. Om du verkligen bara planerar att bära din syntetfodrade i stan, kommer alla tekniska funktioner i världen att bli mycket mindre viktiga än en riktig passform och smickrande skärningar i tyget.

Återanvändning – äntligen miljövänliga syntetjackor!

Vissa utomhusproducenter, som The North Face och Patagonia, använder återvunna PET-flaskor för att producera ”nytt material”. Dessutom tar Patagonia gamla kläder genom sitt återvinningsprogram och gör dem till nya fluffiga erbjudanden. De har till och med gått så långt som att säga ”Köp inte den här jackan” och istället uppmuntrar sina kunder att reparera sina gamla saker först istället för att köpa nya saker. Som utomhusentusiaster är det ständigt frestande att köpa det senaste och bästa plagget, eftersom saker fortsätter att utvecklas och förbättras. Men vi vill också minimera vår påverkan på planeten och hjälpa till att hålla de rekreationsområden vi älskar orörda. Din bästa satsning är att köpa en kvalitetsprodukt i första hand, behandla den bra, sy och lappa upp dessa hål, och när den verkligen inte kan bäras längre, skicka den till återvinning.

Hur man väljer bästa syntetfodrade jackan

Det finns så många olika (och trevliga!) alternativ inom syntetfoder där ute som det kan vara svårt att bestämma sig för bara en. Faktum är att de flesta som är aktiva utomhus kommer att ha två, tre eller ännu fler syntetfodrade jackor. Medan det kan vara lite överdrivet är det också sant att den fleece du vill ha som lager under din skidjacka är inte samma som du vill bära när du klättrar en kall dag. Läs vidare för att lära dig alla för och nackdelar, fleece design och konstruktion, få tips och tricks för att köpa din nästa syntetisolerade jacka!

Syntetfoder jämfört med ull och bomull

Du har förmodligen redan sett en annons vid någon tidpunkt att din senaste syntetjacka gjordes av läskflaskor och undrade hur det skulle kunna vara. En läskflaska är hård och plast, men din syntetfodrade jacka är så mjuk och snygg. Men i själva verket kommer de från samma källmaterial, och de kan omvandlas till den andra.

Syntetfodermaterialet har några unika egenskaper i jämförelse med naturlig bomull eller ull. Stapeln har tomt utrymme mellan trådarna, skapar fickor av luft på båda sidor av tyget, vilket är det som håller dig varm. Den behåller mycket av värmen även när den är våt, och materialet är naturligt hydrofobt och avstöter vatten. Det här är bra när du hamnar i ett oväntat regn utan en vattentät jacka, och när materialet blir vått torkar det ofta ganska snabbt. Nackdelen med dess hydrofoba egenskaper är att det inte normalt tillåter fukt som genereras av din kropp (dvs svett) att fly genom tyget och avdunsta. Den som någonsin har tagit på sig en gammal fleece-jacka kan intyga fukten som ackumuleras under själva fleecen! Men tillverkningsföretag har försökt att rätta till detta, och mycket av innovationen under det senaste decenniet har koncentrerats kring att öka andningsförmågan.

De senaste åren har också sett den växande populariteten hos raschel, eller hi-loft, silkeslen fleece. Denna typ av material är tydligt annorlunda än den ursprungliga högen. Den är så mjuk och silkeslen att den gör att den gamla versionen känns som sandpapper. Det är inte för alla, eftersom det har ett distinkt Muppet-liknande utseende, och det är inte lika andningsbart som några av de mer tekniska tygerna där ute, men det lägger till en viss stil till vissa modeller.

Vi bryter ner några av de viktigaste materialkomponenterna för att leta efter när du köper en syntetfodrad jacka, inklusive ovan nämnda andningsförmåga, vikt och även skyddshinder.

Syntetjackor andas bättre än GoreTex-membran?

Det finns flera innovativa sätt som tillverkningsföretag har använt för att öka andningsförmågan hos ett normalt andningsbart material. Ett sätt är att skapa ett tyg som finns på Patagonia R1 Hoody. Kanalerna mellan kvadraterna tillåter fukt att förångas snabbare och det minskar också produktens totala vikt, vilket resulterar i ett bra förhållande mellan värme och vikt.

Ett annat sätt att förbättra andningsförmågan är att använda en öppen masksömning, som finns på det ’loftade’ fleece-materialet på Patagonia R2 Jacket. De tusentals små hålen tillåter ånga att fly genom dem, medan de ’loftiga’ fibrerna håller dig varm.

Nackdelen med dessa andningsbara fleecejackor är att de tenderar att erbjuda mindre bra skydd mot vind. Andningsförmåga bör vara en viktig punkt innan köp, om du ska göra någon form av intensiv kardio-aktivitet i din jacka, må det vara att springa eller vandra i kallt väder ute i naturen eller längdskidåkning. Även vid skidåkning i skidliften borde du ha ett andningslager i mellanlagret, eftersom du kommer att generera ånga när du åker nerför och behöver få bort det så att du håller dig varm i liften tillbaka uppför backen.

Skyddsbarriärer och impregnerade syntetfodrade jackor

Syntetfodrade jackor kan sprayas med en skyddande beläggning för att öka deras förmåga att avvisa vatten. Arc’teryx har en modell med ”Hardshell Techonolgy” konstruktion som gör att vattenpärlor samlas upp på ytan av materialet och rullar av. Andra modeller kan använda en DWR (durable water repellant) beläggning för att uppnå samma effekt. Det här är en viktig funktion att tänka på om du tror att du kommer att ha på dig din syntetfodrade jacka i dessa miljöer, för när materialet är vått, förlorar den andningen, även om den fortfarande behåller värmen.

Om du planerar att använda din jacka i en blåsig miljö, vill du förmodligen överväga en modell med lite vindskydd också. ”Hardshell Technology” är en flexibel polymer som hjälper till att blockera vinden mer än en porös syntetfodrad jacka. Det finns också några andra alternativ, som Polartecs Wind Pro-tyg, där tyget har en hårdare konstruktion och kommer att motstå genomträngning av vind. Det finns också GoreTex’s ”Windstopper”-tyg, som använder ett vindspärrande membran mellan skikten av syntetfoder. Medan dessa tyger är till hjälp vid blockering av vinden, notera att det finns en avvägning, och att mer vindskyddande syntetfoder sannolikt inte kommer att vara så andningsbara. Och kom ihåg, även om fleeces är vind- och vattentåliga, är de inte ersättning för en regnjacka eller hardshell i svåra eller tunga nederbörder, men är ett bra alternativ som ytterlager under blåsiga förhållanden, medan du exempelvis klättrar alpint.

Syntetisolerade jackor för vinterlöpning, cykling och vandring

Som med alla delar av utomhusutrustning och kläder, bör du noggrant överväga vilken typ av verksamhet du behöver en syntetfodrad jacka för. Om du planerar att vara väldigt aktiv, välj en teknisk syntetfodrad jacka, men om du bara söker en mysig jacka att gå runt i, då bör en stadsmodell fungera bra. Tänk också på att det finns andra typer av isolerande lager där ute. I allmänhet är fleecejackor tyngre och inte lika varma som en syntetisk eller dunjacka av liknande material. Så, om du kommer att vara mer stillasittande och inte behöver ett mycket andningsbart lager, då kan du lyckas bättre med ett av dessa lager istället. Fleeces har visserligen en mysighets-faktor som du inte får med en syntetisolerad jacka eller dunjacka.

Testa dig fram till bästa passformen

Vi har alla olika kroppsformer, och inga företag använder exakt samma passform eller mätningar för sina produkter. Om du brukar göra mätningar som skiljer sig från ”norm”, testa så många olika märken som möjligt tills du hittar den som passar dig bäst. Det finns några olika nyckelkriterier som du bör tänka på när du provar en syntetfodrad jacka.

Bra passform är A och O

Vi är inte formade lika, och designers verkar ha slutligen insett det. De flesta tekniska modellerna kommer att skäras med en viss avsmalnad del och utsvängning. Att ha en formpassad silhuett är faktiskt nyckeln till att få en bra passform under en sele eller ryggsäck. För mycket extra material i midjan kommer att vara obekvämt, så se till att dina tekniska syntetfodrade jackor är formpassade.

Den exakt rätta längden på en syntetfodrad jacka

Det här kanske inte har så mycket betydelse för en syntetfodrad jacka i stan, men det är viktigt om du kommer att bära den under en packning eller sele. Arc’teryx Fortrez Hoody skärs lite kortare på torson och den verkar krulla sig under en selen och ryggsäcken, enligt tester och recension på nätet. Se till att den modell du väljer sträcker sig åtminstone sju till nio centimeter nedanför höftbenet för att undvika detta.

Testa jackor när tillfälle ges – men köp bara den bästa

Passformen på jackans armar är problemet hos många människor där ute. Kortare armar, och du måste rulla upp allt för att få det att passa; Längre armar, och du har ständigt kalla handleder. Många gånger tenderar denna fråga om passform att vara varumärkesspecifik. När du försöker med olika produkter, kom alltid ihåg att höja armarna över huvudet flera gånger för att säkerställa att du har en bra passform. Oavsett hur mycket du kanske gillar allt annat med den, om det inte passar dina armar ordentligt, är det inte värt att köpa.

Tips: Om du har längre armar än ”normalt” och har problem med att hitta en syntetfodrad jacka som passar, leta efter modeller med tumhål. Dessa jackor har längre armlängder och bör ge tillräcklig täckning, även om tumhålen kanske inte passar.

Videos: Välj rätt syntetfodrad jacka

Snygga syntetfodrade jackor

Källor