Kan styrketräning ge mig svullen och uppblåst mage?

2 min


174
7 delningar, 174 poäng

Att träna behöver inte ge dig en svullen och uppblåst mage. Aktiviteter som löpning, cykling, simning, sportspel och dans ger dig med stor sannolikhet en platt mage, inte en uppsvälld eller uppblåst. Men att göra mycket magövningar kan i slutändan ge intrycket av ett uppsvällt magparti, eftersom muskelmassan i magområdet växer. Dina magmuskler utgörs av några olika muskler, vilka påverkas av olika sorters övningar, så om du inte vill få stora magmuskler är det viktigt att dina träningar inte har med riktade övningar.

Rectus abdominus

Rectus abdominus är kanske den magmuskeln som får mest uppmärksamhet eftersom den är ”sex-packs muskeln”. Den går från revbenen ner till bäckenbenet och håller kroppskärnan stabil och organen skyddade. Den är en väsentlig muskel, men den är missförstådd. Att göra hundratals situps varje vecka kommer inte platta ut rectus abdominus, det kommer göra att den blir tjockare och starkare, som alla muskler som ofta tränas blir. Om du vill platta ut rectus abdominus, gör övningar som plankan, ”superman raises” och ”scissor kicks”.

Externa sidomagmusklerna

Externa sidomagmusklerna går längs sidorna av rectus abdominus och runt till ryggen. Du får med mindre sannolikhet överstora sidomagmuskler från situps, men sidositups eller tyngdbelastade sidoövningar kommer göra att de blir kvadratiska, vilket kan ge intryck av en svullen och uppblåst mage om du har en väldefinierad rectus abdominus. Att ha starka sidomagmuskler är viktigt för en stabil kroppskärna och ryggradsstöd, men det är bättre att fokusera på rörelser som sidoplankan, ”superman bridge” och spurtar om du vill undvika intrycket av en svullen och uppblåst mage.

Att sänka kroppsfettsnivån

Det finns större risk att stora magmuskler misstas för en ölmage om du har ett lager fett ovanpå musklerna. För att minska magen är det nödvändigt att minska kroppsfettet så att musklerna syns. Att ha med regelbundna konditionsträningspass i rutinen och att se till att kosten går ihop med fettminskningsmålet kommer hjälpa dig minska kroppsfettet och undvika ölmageutseende.

Spurtar

Om du verkligen vill få en stark mage som är platt men ändå väldefinierad är spurtar en av dem bästa övningarna du kan göra. Att spurta är en tuffare sorts konditionsträning än att springa eller cykla på vanligt sätt eftersom det kräver korta omedelbara energiutbrott som tvingar kroppen till att använda fettförvaren. Det påverkar också alla magmusklerna direkt, eftersom de måste arbeta kontinuerligt för att hålla dig balanserad, med överkroppen rak och din ryggrad och dina organ stabila under spurten.

Källor


Hälsa är livsviktigt, sprid ordet!

174
7 delningar, 174 poäng