Är magbälten & svettbälten BLUFF eller bra stöd för ryggen?

3 min


185
10 delningar, 185 poäng

Tillverkarna av svettbälten menar att deras produkter ökar förlusten av bukfett – ett påstående som inte har kunnat styrkas. Eftersom svettbälten liknar ryggbälten med en stödjande funktion kanske du undrar om de kan stödja din rygg. Amerikanska Centers for Disease Control and Prevention och National Institute for Occupational Safety and Health varnar för att använda magbälten eftersom de erbjuder lite stöd, eller inget stöd alls.

Magbälten

Svettbälten är en form av magbälten. Det är viktigt att förstå att även fast svettbälten är avsedda för att öka förbränningen av magfett, så skiljer de sig inte alls från industriella ryggbälten eller tynglyftningsbälten när det gäller att stödja ryggen. Magbälten erbjuder inget stöd för ryggen, och du bör noga tänka över alla bevis som talar till deras nackdel innan du använder dem under ett träningspass eller på jobbet.

Motsägelsefulla teorier gällande ryggstöd

Den traditionella teorin är att magbälten fungerar som korsetter: ju hårdare de sitter åt, desto mer ökar du trycket i magen, och när trycket i magen ökar kommer ryggraden inte att pressas lika hårt. Den traditionella teorin menar att ett spänt bälte kommer hindra dig från att böja dig framåt och åt sidan, vilket kan hindra ryggraden från att fastna i dåliga positioner.

Nyare forskning visar att dessa teorier inte stämmer helt och hållet. En studie i tidningen Spine visar att ökat tryck på magen kan öka den press som den nedre delen av ryggen utsätts för. En annan studie som också publicerats i Spine menar att magbälten inte begränsar rörelser tillräckligt mycket för att de ska kunna förhindra ryggskador.

Hjälper de verkligen?

Det finns inga slutgiltiga bevis på att svettbälten, eller någon form av magbälte för den delen, är bra för ryggstöd. CDC menar att magbälten inte erbjuder något form av stöd för ryggen. De kan faktiskt göra att människor riskerar skador, på grund av den falska känslan av trygghet. Forskning som publicerats i tidningen Ergonomics visar tydligt att magbälten inte erbjuder påtagligt stöd för ryggen när bäraren är aktiv. Canadian Centre for Occupational Health and Safety fastslår att magbälten inte skyddar ryggen från överflödiga ansträngningar, och att magbältena dessutom kan bidra till ryggskador genom att begränsa ryggradens rörelsefrihet.

Slutsats

Det finns inga bevis för att magbälten ger ett bra stöd, eller för att de förhindrar skador. Om du känner obehag eller smärta i ryggen när du tränar bör du besöka en läkare eller fysioterapeut. Denne kan rekommendera effektiva metoder för att reducera smärtan, stärka kärnan, och förbättra din hållning – alla dessa är saker som är viktiga för en stark och frisk rygg.

Källor

Vanliga söktermer:
  • funkar svettbälte
  • svettbälte


  • Hälsa är livsviktigt, sprid ordet!

    185
    10 delningar, 185 poäng