Träna magmusklerna & styrketräna före eller efter konditionsträning?

2 min


193
9 delningar, 193 poäng

Man behöver inte vara en hälsoexpert för att förstå att, när det kommer till träningsprogram, finns det inget som passar perfekt för alla. I själva verket kan du skapa ditt personliga träningsprogram genom att justera allt från val av övningar till i vilken ordning du gör dem. Så om du ska träna kondition före eller efter du tränar magmusklerna och med vikter är upp till dig och dina personliga mål. Konsultera gärna en PT innan du påbörjar ett nytt träningsprogram.

Förbättrad styrka

När man överväger i vilken ordning övningarna ska utföras ska fokus ligga på vad det är man vill åstadkomma. Om du i första hand vill öka styrkan i bålen/magmusklerna och andra muskelgrupper där du utför styrkeövningar med exempelvis vikter bör du spara konditionsträning till sist. Forskning publicerad i mars 2010 i tidningen ”Journal of Sports Science & Medicine” indikerar att ju tidigare under träningen du utför styrkeövningar, desto starkare blir musklerna. Du får inte lika mycket ut av dina styrkeövningar om du väntar till efter konditionsträningen.

Fettförbränning

Om du vill maximera din fettförbränning är styrketräning till din fördel. Enligt en studie publicerad i tidningen ”Medicine and Science in Sports and Exercise” från februari 2007 bränner kroppen mer fett om konditionsövningar sker efter träning med vikter, än när man utför dem före all annan träning. Genom att bränna överflödigt fett förbättras både din kroppsbyggnad och den allmänna hälsan.

Styrka och prestation

Om ditt fokus ligger på att sätta personliga rekord under träningarna börjar du med den övning som bäst kan uppfylla ditt mål. Till exempelvis, om du vill sätta hastighetsrekord på löpbandet gör du bäst i att börja med konditionsträning följt av övningar för magmusklerna och övriga muskler. På så sätt har du mer energi till att utföra övningarna. Alternativt, om du hellre vill sätta rekord i tyngdlyftning, börja då med vikter och avsluta med konditionsövningar för att ha inte slösa den energi du behöver för att behålla din styrka.

Förbättrad återhämtning

Att finna en bra balans mellan träning och tävling är en stor utmaningen för atleter. Träningstillfällen ger möjligheter att förbättra styrka och utföranden, men de kan även vara utmattande, vilket hindrar ens förmågor. Att finna rätt balans mellan träning och tävling beror ofta på hur väl man återhämtar dig från träning. Enligt en studie publicerad februari 2013 i “Journal of Strength and Conditioning Research” upplever atleter förbättrad återhämtning när de utför konditionsträning efter styrketräning. En bättre återhämtning kan innebära förbättrade resultat i återkommande atletiska tävlingar.

Källor


Hälsa är livsviktigt, sprid ordet!

193
9 delningar, 193 poäng