Vanlig streching gör mer skada än nytta! Här är lösningen


Stretcha hamstrings (baksida lår) för att öka flexibiliteten med en klassisk eller modifierad hurdlers stretch. Gör en klassisk hurdlers om du ska delta i ett tävlingslopp, och enbart om en tränare övervakar dig, annars löper du stor risk att du skadar dig. I alla andra fall bör du prova den modifierade versionen.

stretching

Hurdlers stretch

Steg 1

Sitt på marken med benen utsträckta framför dig. Ta långsamt ett ben och sträck det bakom ryggen, med knät böjt i 90 graders vinkel.

Steg 2

Stretcha musklerna i det främre benet. Luta dig framåt och försök nå tårna. Luta dig, men studsa inte. Håll denna position i 10 – 30 sekunder för att stretcha hamstring.

Steg 3

Luta dig bakåt över det böjda benet för att stretcha quadriceps. Håll positionen i 10 – 30 sekunder. Luta dig enbart så långt tillbaka du kan utan att känna smärta. Om det börjar göra ont måste du sluta luta dig tillbaka, annars kan du skada dina muskler.

Steg 4

Upprepa steg 1 till steg 3 med det andra benet.

Modifierad hurdlers stretch

Steg 1

Sitt på golvet och sträck ut båda benen framför dig. Dra ett ben mot innerlåret, som om du skulle sitta med benen i kors.

Steg 2

Håll fotens undersida mot innerlåret och det böjda knät så nära golvet så möjligt. Peka tårna på den utsträcka foten uppåt.

Steg 3

Luta dig framåt från den undre delen av ryggen och försök nå tårna. Håll denna position i 10 – 30 sekunder. Upprepa steg 1 och 2 med det andra benet.

Tips & Varningar

Undvik skador genom att välja den bästa stretchningen för just din aktivitetsnivå. Att pressa musklerna för hårt genom att göra hurdlers stretch kan orsaka mer skada än nytta i en vardaglig fitnessrutin.

Vanliga söktermer:
  • streching nytta?