Springa 2 kilometer varje dag – fördelar & risker

2 min


171
7 delningar, 171 poäng

Du kan få flera hälsorelaterade fördelar genom att löpträna 2 kilometer per dag. MayoClinic.com rapporterar att regelbunden träning hjälper till att kontrollera kroppsvikten, minskar risken för sjukdomar, höjer energinivåerna, främjar bättre sömn, och till och med kan förbättra ditt humör. Att jogga mer än 1,5-2 kilometer per dag kan dock ge dig ännu fler fördelar.

Förbrända kalorier

Antalet kalorier du bränner genom att jogga ca 1,5-2 km per dag baseras på din kroppsvikt. En större kropp gör av med mer energi på att jogga samma distans som en mindre individ. Harvard Health Publications skriver att en person som väger 56 kilo bränner 96 kalorier, en person som väger 70 kilo bränner 119 kalorier, och en person som väger 84 kilo bränner 142 kalorier. Alla dessa exempel förutsätter att du joggar i en takt om 8 km/h.

Viktnedgång

Att jogga 1,5-2 km per dag kan hjälpa dig att gå ner i vikt om du kombinerar detta med en kost där du skurit ner på kalorier. Weight-Control Information Network meddelar att dieter med lågt kaloriinnehåll ofta innebär 1 000 – 1 200 kalorier för kvinnor och 1 200 – 1 600 kalorier för män per dag. Att springa mer ökar dock chansen att gå ner i vikt. En artikel som publicerades i Medicine and Science in Sports and Exercise 2009 menar att mer än 250 minuters träning per vecka ofta är ett effektivt sätt att gå ner i vikt.

Risk för sjukdomar

Jämfört med ett stillasittande liv kan du minska risken för att drabbas av kroniska sjukdomar – som hjärtsjukdomar och diabetes – genom att jogga 1,5-2 km per dag. Att träna ännu mer innebär dock ett ännu större skydd mot kroniska sjukdomar. De amerikanska riktlinjerna för fysisk fitness från 2008 rekommenderar att vuxna ska utöva minst 150 minuter, men helst i 300 minuter, kardiovaskulär träning på mellanhög intensitet – som jogging – varje vecka och styrketräna minst två dagar i veckan.

Alternativ

Att jogga är en träningsform med hög effekt. Att jogga varje dag kan därför vara ansträngande för musklerna och lederna. Blanda jogging med andra sorters kardiovaskulär träning för att undvika muskeltrötthet och minska risken för joggingrelaterade skador. Välj mellan cykling, simning, gång, rodd, eller att använda en crosstrainer som bra, alternativa träningssätt under de dagar du inte joggar. Enligt Harvard Health Publications kan du bränna lika många kalorier genom att cykla i en hastighet om 19 – 22 km/h, klättra i berg, åka längdskidor, eller simma ryggsim, som du kan bränna om du joggar i en hastighet om 8 km/h.

Källor

Vanliga söktermer:
  • springa 2 2 km 3 dgr veckan viktnedgång
  • springa 2 km varje dag
  • gå ner i vikt springa varje dag
  • springa varje dag
  • springa varje dag fördelar


  • Hälsa är livsviktigt, sprid ordet!

    171
    7 delningar, 171 poäng