5 Steg: Hur man förhindrar smärta i fötterna efter träning

2 min


213
16 delningar, 213 poäng

Många idrottare lever efter mottot “ingen smärta, ingen framgång”, men att vara lite för stoisk kan orsaka allvarliga problem. Fötterna ska inte göra ont efter ett träningspass. Om du haltar hem från gymmet gör du något fel. Lösningen kan vara så enkel som att stretcha eller köpa nya skor, men om smärtan kvarstår måste du rådfråga en läkare.

Instruktioner

Steg 1

Håll god hygien. Tvätta fötterna med varmt vatten och tvål efter varje träningspass och innan du lägger dig för att förhindra svampinfektioner. Klipp tånaglarna och återfukta torr, sprucken hud.

Steg 2

Stretcha fötterna före och efter varje träningspass. Sitt ner och korsa det högra benet ovanför det vänstra knät. Böj högerhanden runt den högra foten så att handflatan trycker mot tårna. Dra tårna mot kroppen tills du känner att det drar i fotvalvet. Håll denna position i 30 sekunder och upprepa den sedan på motsatt sida. Ett annat enkelt sätt att stretcha fotvalvets muskler är att lägga en handduk på golvet och böja tårna runt den för att dra handduken mot kroppen.

Steg 3

Bär ordentligt utprovade skor som passar din aktivitet. Gå till en sportbutik och mät fötterna. Välj sedan ett par som passar din vanliga träningsaktivitet. Om du till exempel brukar jogga på ett löpband behöver du löparskor, inte gympaskor.

Steg 4

Stöd fotvalven. Gör ett enkelt experiment hemma för att avgöra hur din fots struktur ser ut. Lägg en papperspåse på golvet. Kliv i badkaret och blöt ner fötterna, och stå sedan på påsen. Om fotavtrycket är ifyllt till stor del har du platta fötter och behöver mycket stöd för fotvalven. Du kanske behöver särskilt utskrivna sulor för att förhindra smärta. Om du ser ett stort hål mellan tårna och hälarna har du ett högt fotvalv, enligt WebMD.

Steg 5

Prata med din läkare. Kronisk fotsmärta är inte normalt – inte ens för idrottare – och kan vara ett tecken på ett större problem. Hälsporre, inflammationer, hammartår eller förlust av fotvävnad är möjliga orsaker till smärta i fötterna.

Tips & Varningar

Höga klackar och flip flops kan vara anledningen till att fötterna gör ont, istället för träningen. Bär inte högre klackar än fem centimeter och bär endast flip flops på stranden.

Källor

1 stjärna2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor6 stjärnor7 stjärnor8 stjärnor9 stjärnor10 stjärnor (8 röster, snitt: 8,00 av 10)
Loading...