”Sliding Pads” – okänt redskap som maxar magträningen!

2 min


177
7 delningar, 177 poäng

Motionärer kan ofta dra nytta av en förändring i deras träningsrutin. Om man utfört samma magövningar i flera månader kan man förbättra resultaten genom att förändra träningsrutinen. Att använda sig av glidplattor erbjuder en förändring av redan bekanta övningar genom att skapa en större utmaning för bålmuskulaturen. Den ökade utmaningen sker genom en instabilitet som skapas av glidplattorna. De tvingar magmusklerna att arbeta hårdare för att upprätthålla balansen.

Hur man använder glidplattor

Plattorna är runda och cirka 22 cm i diameter och gjord av plast. De används oftast i ett par med en platta under vardera fot eller hand. För övningar som utförs ståendes ska man placera trampdynan i mitten av plattan med hälen strax utanför kanten i fall att man blir instabil. För övningar som utförs från en sittande eller liggande position bör hälen istället vara i mitten av plattan och trampdynan strax utanför. Om man vill träna med plattorna under händerna varierar händernas position för varje övning. Kan man inte hitta glidplattor kan man använda sig av tjockare papperstallrikar för att få liknande resultat.

Stående övningar

När man använder glidplattor under fötterna är bålen engagerad under hela rörelsen. Man kan exempelvis föra plattorna framåt och bakåt, som en slags skridskoåkning. Andra alternativ är danssteg som till exempel twist vilket innebär att man roterar höfter och ben genom att använda glidplattorna som svängpunkt. De är också effektiva för att stärka musklerna i övningar som utfall och knäböj med förflyttning. Under dessa övningar spänns magmusklerna för att upprätthålla balans och hållning.

Sittande Övningar

Att använda glidplattor för att utföra bålövningar från sittande ställning kan öka fördelarna med ens träning. Placera plattorna under hälarna och utför crunches genom att föra benen till och från rumpan. För ytterligare utmaning kan man istället placera händerna på plattorna och föra dem längs t med golvet under hela rörelsen.

Övningar utifrån plankposition

Utifrån en plankposition, med glidplattorna placerade under fötterna, kan man utföra stärkande övningar för bålen, som exempelvis mountain climbers, knäindrag och långa benindrag med pilatesboll. Med hjälp av plattorna kan fötterna smidigt glida över golvet oavsett underlag. En enkel övning som stärker magmusklerna är att hålla plankposition och samtidigt föra fötterna ihop och isär, fram och tillbaka. För ytterligare utmaning kan man placera plattorna under händerna och i plankposition förflytta en hand i taget så långt som möjligt och sedan tillbaka, upprepa med hjälp av andra handen.

Källor

Vanliga söktermer:
  • sliding pads


  • Hälsa är livsviktigt, sprid ordet!

    177
    7 delningar, 177 poäng