4 Steg: Hur dina skor slits avslöjar din löpteknik [GUIDE]

2 min


211
13 delningar, 211 poäng

Löpare upprepar samma rörelserna när de tränar, mycket mer än i andra sporter där rörelserna är mer varierande. Slitagemönstret på löparskorna berättar mycket om löparens stil och teknik. Läkare som specialiserar sig på sportskador ber ofta om att få se patienternas skor för att få ledtrådar om löpstilens säkerhet. Löpare sliter ut skorna jämt på kanterna, hälen och trampdynan, eller bara på hälen.

löpning

Guide

Steg 1

Kolla sulan för jämnt slitage på hälen, under trampdynan och för lite extra slitage under stortån. Runners World påstår att 80 procent av löpare har det här slitagemönstret. Jämn slitage tyder på en god löpteknik och inget behov av specialskor. Men om löparen är större eller tyngre än en vanlig löpare recommenderar fotexperter en sko som har större stabilitet än vanligt.

Steg 2

Kolla om skon är sliten runt kanterna och på toppen. Löpare med slitage längs kanterna är de som inte rullar fotleden inåt när de springer. Hela tyngden på kroppen slår ner på skons utkant. Löpare som springer så här istället för att pronera kan få påfrestningsbrytningar. De behöver skor med extra stötdämpande material i sulan.

Steg 3

Kolla om skon är sliten på hälen, trampdynan och under stor tån. En sko som är sliten på så vis tyder på en löpare som inte använder fotens utkant. Löpare rullar fotleden för mycket, så det blir för stort tryck på fotens insida. Det kan också vara så att om han har för stor rotation i höfterna eller knäna att skorna kommer ha detta slitmönster. Han behöver en sko med stöd i fotvalvet som hindrar foten från att vridas innåt för mycket.

Steg 4

Kolla om skon har slitits endast på hälen och i mitten på sulan. Löpare som kliver för långt, mer än som är naturligt, sliter ner skorna på hälen, med nästa inget slitage under trampdynan. Det här mönstret tyder på en löpare som springer med fötterna för långt framför kroppen. Löpare som sliter ner hälarna behöver skor med extra stöd i hälen.

Källor

Vanliga söktermer:
  • Hur ska skor slitas

  • 1 stjärna2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor6 stjärnor7 stjärnor8 stjärnor9 stjärnor10 stjärnor (2 röster, snitt: 8,50 av 10)
    Loading...