Vad är skillnaden mellan löparskor och gångskor?

2 min


172
7 delningar, 172 poäng

Löparskor och gångskor kan se lika ut vid första anblick, men de är två olika sorters skor med olika syften. Båda ger fötterna stöd, men fötter behöver olika sorters stöd när man går jämfört med när man springer. Att veta skillnaden mellan de båda och veta vad man ska leta efter när man handlar kan hindra dig från att välja ett par illasittande skor som kan orsaka skador.

Betydelse

Skillnaden mellan löparskor och gångskor ligger i skornas sulor. Löpare behöver mer stöd för fötterna, mer stabilitet för nedslaget, och ett bredare grepp. Den som bara går behöver inte oroa sig så mycket för att absorbera nedslag eller bredare grepp, så dessa sorters skor är oftast lättare än löparskor. Den som går behöver dock ett visst stöd för fötterna.

Konstruktion

Löparskor måste ha stöd i fötternas botten. Sulorna måste vara tjockare och mer stela än gångskor. Löparskor har yttersulor, övre sulor, mellansulor, mediala poster, och skenben. Den yttre sulan är i nederdelen av skon och mittensulan, som ger merparten av stödet för foten. Mittensulan är den viktigaste delen av skon, enligt American Academy of Podiatric Sports Medicine, och består av EVA – skum som fungerar som absorberar chocken. Den mediala posten är en enhet i mellansulan som är stelare än själva sulan, och består oftast av termoplastisk kolfiber.

Den som promenerar låter oftast hälen träffa marken först, så skorna behöver ha hälar med extra stabilitet. De behöver stabilitet för att rulla foten framåt och skjuta ifrån med tån. Gångskor har sulor med olika grader av EVA.

Typer

Löparskor finns i flera olika sorter, inklusive skor för att springa på spår, gata och på löparbanan. Alla dessa sorter anpassar sig till fotens behov när man springer, som att ge extra stöd för pronering eller supinering.

Gångskor förhöjer gången genom att ge stöd med rundade hälar och flexibla sulor. Ett bra par gångskor kompenserar för personer som går med överpronering.

Funktioner

Stabilitet är en viktig del för båda sorternas skor, enligt American Academy of Podiatric Sports Medicine. De skyddar mot pronering och minskar risken för skador, till exempel vrickningar.

Hitta sulor som matchar fotens nederdel, rekommenderar Prevention. Nederdelen på en löparsko eller gångsko kan vara platt, böjd, eller semiböjd. Den bästa passformen anpassas till din fots form.

Att överväga

När du shoppar bör du bära den sorts strumpor som du planerar att bära i dina nya löparskor eller gångskor. En sko bör aldrig kännas tight på fötternas sidor. Kvinnor med breda fötter kan hitta mer välpassande skor på mansavdelningen. Handla senare på dagen när du varit på fötterna hela dagen, när de har svullnad upp till sin största storlek, i enlighet med rekommendationer från Mayo Clinic.

Källor


Hälsa är livsviktigt, sprid ordet!

172
7 delningar, 172 poäng