Skip to main content

Vi alla önskar det varje gång vi är ute: Ett perfekt väder. Solsken, varmt, lite svalkande vind... inte ett väderrelaterat hinder som vi måste hantera. Optimalt väder är dock vanligtvis inte fallet, och det är därför skaljackor är så viktigt. Det skyddar oss från elementen och håller oss igång, oavsett vädret. En skaljacka i form av vindjacka, softshelljacka eller GoreTex-jacka är en del av motionärens verktyg som varje löpare, cyklist, längdskidåkare och fjällvandrare borde ha i ryggsäcken. De ger ett ultralätt skydd mot vind och regn och kan ofta vikas ihop till mycket små storlekar, vilket är optimalt för resor och äventyr. Många har dessutom GoreTex-membran som andas. Kolla in de bästa skaljackorna alla kategorier, alla listade i ordning i topplistan nedan.

Mest populära skaljackorna

Fjorgyn Anorak Unisex (2017), Klättermusen
Frakt:Fri Frakt med standardleverans
Produkttyp:Skaljacka
Falketind Gore-Tex Jacket Women’s, Norrøna
Frakt:Fri Frakt med standardleverans
Produkttyp:Skaljacka
L.I.M Comp Jacket Men, Haglöfs
Frakt:Fri Frakt med standardleverans
Produkttyp:Skaljacka
The Black Anorak Men, Haglöfs
Frakt:Fri Frakt med standardleverans
Produkttyp:Skaljacka
Beta SL Jacket Men’s, Arc’teryx
Frakt:Fri Frakt med standardleverans
Produkttyp:Skaljacka
Falketind Gore-Tex Jacket Men’s, Norrøna
Frakt:Fri Frakt med standardleverans
Produkttyp:Skaljacka
Men’s Stratos Jacket, The North Face
Frakt:Fri Frakt med standardleverans
Produkttyp:Skaljacka
Alesjaure Shell Jacket Women, Urberg
Frakt:Fri Frakt med standardleverans
Produkttyp:Skaljacka
Cecilie Jacket, Bergans
Frakt:Fri Frakt med standardleverans
Produkttyp:Skaljacka
Falketind Gore-Tex Jacket Men-2017, Norrøna
Frakt:Fri Frakt med standardleverans
Produkttyp:Skaljacka
Allgrön Jacket Women’s (2017), Klättermusen
Frakt:Fri Frakt med standardleverans
Produkttyp:Skaljacka

Bästa skaljackorna

Av alla typer av skaljackor har vindjackor den lättaste vikten och är det tunnaste plagget som man kan äga, men har stort användningsområde – särskilt för löpare, cyklister och längdskidåkare, för att inte inkludera fördelar som liten packstorlek, hög ventilation och billiga priser. Dessa egenskaper gör dem till den mest mångfacetterade jackan av alla skaljackor. Det är mest sannolikt att sätta på en vindjacka än något annat lager, så som softshelljacka eller hardshelljacka.

Nedan följer några av de mätvärden som vi anser är viktiga när du ska köpa skaljacka online, och vi har brutit ner dem och försökt att förklara noggrant för att hjälpa alla er löpare, cyklister, längdskidåkare och fjällvandrare.

Andningsförmåga – med och utan membran som GoreTex

En skaljackas andningsförmåga beror på vilket material som används. Vissa material är gjorda för att avlägsna fukt, men inte alla. När tyget du har inte släpper ut fukt så betyder det att den naturliga ventilationen ska räcka för att göra det, och helt enkelt ge bra luftcirkulation genom ventilationsöppningar. Hur väl ventilationen fungerar beror mycket på var de placeras i tyget. Om det placeras på fel ställe kan du vara säker på att det inte kommer att tjäna dig som du tänkt. Om du vet att du svettas mycket är det din första prioritet eftersom du då slipper svettlukt över hela dig när du springer eller cyklar. Överväg ett material som är väl ventilerat.

Bekvämlighet – Sköna skaljackor billigt

Komfort är en sak som vi inte kan ignorera. Det är knappast någon raketforskning: Den som trivs mår troligen bättre än den som inte trivs – känslan du får när en sko inte passar, särskilt när den är för trång, gäller även för skaljackor. När du köper en skaljacka online, kom ihåg att prova den direkt och skicka tillbaka om den inte passar. Se till att den övergripande passformen känns bra och bekväm, inte för trång och inte för lös.

Övergripande passform för Herr & Dam

När vi köper handskar köper vi till i regel den som passar bäst för att undvika att den känns lös eller är för snäv för att vara bekväm: Detsamma gäller för skaljackor – du bör överväga en som ger total komfort när det gäller hur passformen känns. Undvik att plocka en för att det var den sista på hyllan eller är för att den är snygg. Leta alltid efter de resultat du vill uppnå för att undvika att du saknar själva poängen med att ha jackan.
För det mesta föredrar vi en långärmad softshelljacka eftersom det ger bra värme och vindskydd till användaren och godtagbart regnskydd. Kom ihåg att din nya skaljacka måste passa din kroppstyp, ditt användningsområde och om möjligt din stil. Överväg dessa faktorer och vi kan försäkra dig om att du kommer att hitta den perfekta skaljackan till slut.

Vattentäta skaljackor och billiga vindjackor

Vattentäthet och vindmotstånd är en annan sak att ta hänsyn till. Istället för att leta efter en regnjacka och en vindjacka; vad sägs om att du får en vattenresistant och vindresistant jacka i ett, eftersom vind- och vattentäthet för det mesta går hand i hand (även de flesta vindjackorna är impregnerade med DWR). En välisolerad skaljacka kan hjälpa dig om du kör i ett kallt område, men när det är varmt kan det bara orsaka för mycket värme och göra dig obekväm. Viktigast av allt om du ska springa, åka skidor, vandra eller cykla i ett blåsigt område är att tänka på ventilationsförmågan – finns det stora ventilationsöppningar som låter vinden ventilera lagom, eller kommer att blåsa rakt in och kyla ner dig för mycket?
Ibland finns det ingen funktion alls som reglerar ventilationen.
De allra flesta skaljackorna är gjorda av nylonmaterial eftersom det är bäst i test när det kommer till vindtäthet, vattenresistens och andningsbarhet (utan membran). Även hardshelljackor med membran som GoreTex har i regel ett yttre lager av impregnerat nylon-softshell för att skydda membranet.

Idag har vi en mängd olika material som kan utgöra en bra vindjacka. Beroende på olika faktorer kan valet av den bästa vindjackan vara ett viktigt beslut. Idag har vi mikro-polyester som är mjukare i materialet och tystare, det är också ultralätt vikt och idealisk för människor som bor i varmare geografiska områden. Polyester är också bra men det är lite tyngre i vikt. Det kan bäras i de flesta vädertyperna tack vare dess vikt, och man kan välja mellan olika foder för att bestämma hur varm du vill vara. Vi har också tricot, vilket är ett tungt och tåligt polyestermaterial. Det är väldigt mjukt att röra sig i, och har till och med lite glans i sig. Med tanke på att det är den tyngsta bland tygerna så har dessa skaljackor oftast inte ett foder, de ger inte maximalt vattenmotstånd, och de tenderar att vara mindre motståndskraftiga mot vind. Det är dock väl lämpat för ett kallare klimat, och är bekväma på grund av sin mjuka egenskap. Som du märker finns det vissa faktorer som spelar in när det kommer till material, där det ena sannolikt kommer att vara mer lämplig än det andra.

Andra viktiga faktorer att tänka på när man väljer den bästa skaljackan?
Ok, det finns också några faktorer som för det mesta ignoreras när man köper bästa skaljackan online. Vi brukar bortse från dem, men det säger sig självt att när vi ska köpa en billig skaljacka så vill vi se till att materialet vi köper är bra, så väl som bästa möjliga passform och rätt funktion.
Här är några till kriterier som är viktiga att ha i åtanke:

Stil – snygga skaljackor

När det gäller stil är det ingen som ifrågasätter – vem älskar inte snygga jackor? Vem gillar inte att bli uppmärksammad för att ha en bra stil? Eftersom vi älskar stil sätter många det i åtanke när man väljer bästa skaljackan. Skaljackor anses vara bland det bästa plagget för att göra din outfit snygg, och låter dig dessutom hålla dig varm under kalla temperaturer, och undviker att du blir förkyld. Ofta är de mindre billiga skaljackorna tillverkade med högkvalitativa material som ger vindresistens och vattentäthet när det behövs. När du vill gå på stan och fånga människors uppmärksamhet kommer en riktigt snygg skaljacka aldrig att misslyckas – snygga skaljackor går inte obemärkt förbi, och det gör att du ökar ditt självförtroende såväl som träningsmotivation.

Isolering – varma jackor som håller dig torr

Skaljackor är gjorda av ett tunt lager material, vars huvudsakliga uppgift är att ge vindmotstånd och vattentäthet. Sålunda hjälper till att förhindra att vinden påverkar dig medan du springer, cyklar, vandrar eller åker längdskidor. Ibland är skaljackor gjorda med dubbla lager (2 lager, 2.5 lager eller 3 lagers med membran) för att hjälpa till med att ge värme när det är för kallt. Ibland kan de bäras med andra lager av kläder (lager-på-lager-principen) för att hålla värmen. Men om du mestadels rör dig ute i kalla temperaturer är isolering och foder en viktig faktor att tänka på när du köper skaljacka online, och speciellt när man bor i väldigt kalla områden som norraste Sverige.

Vikt och packbarhet – Ultralätt och superkompakt

Det är faktiskt inte ett ämne för debatt när vi säger att lättare är lika med snabbare, och detsamma gäller för skaljackor. Oavsett om du är långdistanslöpare eller håller dig till kortare avstånd så spelar vikt en stor roll, och är en avgörande faktor för hur snabbt du kan förflytta dig. Om du är en maratonlöpare eller ultralätt fjällvandrare vet du hur viktigt det är att köpa en lättare jacka, speciellt om den är packbar/kompakt.

Om du är en traillöpare, fjällvandrare eller en mountainbike-cyklist vill du troligen inte köra runt med din jacka i ryggsäcken i onödan helt enkelt för att den är tung och inte möjlig att komprimera. Och har du den på dig och det inte blev något regn eller vind betyder det ju ännu mer börda – Nej tack! Så tänk på det här sättet; Ju lättare jacka du har ju mindre tänker du på att den är med. Dessutom, är den möjlig att packa ner till super-kompakt storlek kan du ta med den även när du inte är säker på vädret – du har den på dig om regnet trots allt skulle ösa ner, och är det varmt kan du packa ner den i en mycket liten packpåse.
Men, när du bara vill gå ut en kort sväng eller bara köra en enkel aktivitet som att jogga, gör en lite tyngre skaljacka inte så stor skillnad eftersom aktiviteten inte kommer att vara lång och intensiv. Där finns det många löpare och cyklister som inte bryr sig om vikten alls.
Vi rekommenderar att man kollar på en som har en huva eller fickor att använda för mer utrymme om man behöver. Vanligtvis innebär fler funktioner mer material i tillverkningen, vilket ökar vikten. Ibland behöver man välja en mindre billig skaljacka eftersom funktionerna gör det värt det på lång sikt – leta efter något som ger mest fördelar för pengarna.

Hur man väljer rätt skaljacka – 5 videos

Snygga skaljackor online

10 guider med tips för din träning

Hur man tränar inför ett 1-milslopp

10k-lopp (10 kilometer) är ett standardlopp. Även om du är en nybörjare har du säkert hört talas om 10k.

Steg 1

Träna i minst fyra veckor om du bara har en basnivå (alltså att du kan jogga i minst 20 minuter).

Steg 2

Lägg till 5 minuters jogging/löpning på dina 20 minuter under den första veckan. Försök alltså springa i 25 minuter varje gång du springer.

Steg 3

Fortsätt detta program i tre veckor, och lägg till 5 minuters jogging/löpning varje vecka. Du kommer då komma upp i 40 minuters sammanhängande löpning.

Steg 4

Träna enligt detta program minst tre dagar i veckan. De andra fyra dagarna kan du antingen vila eller träna andra saker, som cykling eller simning.

Steg 5

Låt benen och lungorna komma ikapp varandra i början. Du använder benen varje dag medan lungorna förmodligen inte jobbar riktigt hårt.

Steg 6

Jobba dig uppåt, så att du kan springa minst sex sammanhängande kilometer innan loppet. Det är ett ganska bra bevis på att du klarar av att springa de extra fyra kilometerna under tävlingsdagen.

Steg 7

Var avslappnad när du springer. Låt inte folkmassan dra med dig i en spurt.

Steg 8

Spring bara med distansen som mål under ditt första lopp. Du kan försöka förbättra din tid under kommande lopp.

Tips & Varningar

 • Håll koll på loppets principer, som avsmalning (att dra ner på träningen innan loppet), peak (att vara redo för loppet), gång och återhämtning (ju längre lopp, desto längre återhämtning).
 • Värm upp och varva ned, inklusive stretchning, varje gång du tränar.
 • Överväg att använda en pulsmätare, särskilt om du tränar hastighet och styrka.
 • Om möjligt, träna med en partner eller löpargrupp.
 • Om du har något tillstånd som påverkar eller försämrar din förmåga att aktivera dig fysiskt behöver du rådfråga en läkare innan du provar denna aktivitet. Denna information ska inte ses som en ersättning för ett professionellt, medicinskt råd eller en behandling.

Hur man tränar inför sitt första 5km-lopp

5k (5 kilometers) är den mest populära sträckan att springa i USA, och det är en bra introduktion till distanslöpning.

 1. Investera i ett par bra löparskor och bekväma löparkläder.
 2. Börja med att gå. Du vill förvandla 20 – 30 minuters gång till 20 – 30 minuters löpning.
 3. Ta 10 veckor på dig. För varje promenad under den första veckan ska du lägga till tre enminutersintervaller där du joggar eller springer.
 4. Addera tre minuters löpning till de tre intervallerna för varje vecka. Enminutersintervallerna blir tvåminutersintervaller under den andra veckan, treminutersintervaller den tredje veckan, och så vidare. I slutet av den tionde veckan ska du alltså springa 30 minuter.
 5. Sikta på att träna minst tre gånger i veckan. Ha vilodagar mellan träningspassen. Träna inte två dagar i rad.
 6. Sikta på att klara loppet, inte på en särskild tid. Spring som du skulle göra under ett träningspass.
 7. Var avslappnad när du springer. Låt inte folkmassan dra med dig i en spurt.

Tips & Varningar

 • Börja hos läkaren. Gör en kontroll och se till att du klarar av att springa.
 • Värm upp och varva ned, inklusive stretchning, under varje träningspass.
 • Överväg att använda en pulsmätare.
 • Om möjligt, träna med en partner eller löpargrupp.
 • Om du har något tillstånd som påverkar eller försämrar din förmåga att aktivera dig fysiskt behöver du rådfråga en läkare innan du provar denna aktivitet. Denna information ska inte ses som en ersättning för ett professionellt, medicinskt råd eller en behandling.

Hur man äter när man tränar inför ett maraton

För att orka med den ansträngning som maratonträning innebär behöver du äta ordentligt, och vetenskapligt. Glöm dock inte att använda sunt förnuft.

Steg 1

Välj en kost med mycket kolhydrater som grunden för din kost. Att äta en kost som till 60 % – 70 % består av mat som fullkornsbröd, flingor, frukt och grönsaker är det bästa bränslet för musklerna.

Steg 2

Ät 200 – 400 kalorier kolhydrater (t.ex. potatis eller ris) inom två timmar efter ett hårt träningspass för att främja återhämtning, och upprepa sedan detta två timmar senare. Om träning dödar aptiten kan du dricka kolhydraterna och samtidigt släcka törsten.

Steg 3

Kom ihåg vätskorna. Se till att du dricker tillräckligt före, under och efter ett träningspass. Satsa på vatten, sportdryck eller juice, men undvik alkohol, eftersom det har en uttorkande effekt.

Steg 4

Öva på att använda sportdryck och mat när du tränar. Om du planerar att dricka dem under ett lopp behöver du prova att dricka dem under träningen också.

Steg 5

Ta det lugnt med fetterna. Maratonträning kräver att du konsumerar extra mat, men se upp för fettintaget. Istället för att t.ex. äta en macka med smör kan du äta två enkla mackor, och ät pasta med tomatsås eller andra såser utan högt fettinnehåll, istället för ostbaserade såser.

Steg 6

Lär dig hur mycket mat du kan äta och samtidigt springa bekvämt.

Steg 7

Var konsekvent. Ät mat du är bekväm med, som du gillar. Ändra inte din kost för att följa någon magisk diet.

Steg 8

Ät med måtta. Se till att du kan äta ordentligt, men proppa inte i dig.

Tips & Varningar

 • Öva på att äta den frukost du planerar att äta innan loppet. Om du reser, se till att du kan få den maten på maratondagen.
 • Vätskor lämnar magen snabbare än fast mat. Kroppen smälter kolhydrater lättare än fet mat.
 • Undvik socker innan träningen. Håll sötsuget borta genom att äta en större frukost och lunch.
 • Om du har något tillstånd som påverkar eller försämrar din förmåga att aktivera dig fysiskt behöver du rådfråga en läkare innan du provar denna aktivitet. Denna information ska inte ses som en ersättning för ett professionellt, medicinskt råd eller en behandling.

Hur man äter och dricker efter ett maraton för att återhämta sig

 1. Många löpare förbereder sig noggrant för ett maraton, vilket inkluderar en ordentlig kost för att vara uthålliga. Däremot glömmer de ofta bort att det de äter efteråt är precis lika viktigt för att snabba på återhämtningen.
 2. Fortsätt att äta mycket kolhydrater efter ditt maraton för att ge musklerna bränsle. Detta inkluderar fullkorn – bröd, ris och pasta – och frukt och grönsaker.
 3. Ät tillräckligt med protein – kött, mjölkprodukter och fisk – för att hjälpa till att läka musklerna (om du inte äter animaliska produkter kan du få mycketprotein från bönor, grönsaker och soja).
 4. Ät och drick frukt och juice som har mycket kalium, som bananer och apelsinjuice, och mycket salt för att ersätta förlorade elektrolyter.
 5. Ät något direkt efter att du har sprungit. Att äta åtminstone en liten andel kolhydrater inom 20 minuter efter att du sprungit har visat sig vara optimalt för att ersätta muskelbränsle.
 6. Fortsätt att få i dig vätska. Ett behov att urinera ofta är ett tecken på att du fått i dig mycket vätska.
 7. Om du badar efter loppet måste du ersätta vätskeförlusten genom att dricka ännu mer.

Tips & Varningar

 • Låt dig själv vila, läka och äta ordentligt.
 • Slappna av och belöna dig själv. Du måste inte vara lika strikt med kosten som du var under träningen.
 • Att ge dig själv tillräckligt med tid för återhämtning innan du börjar springa igen är också mycket viktigt. Den allmänna regeln är en vilodag för varje 1,5 kilometer du sprungit. Efter ett maraton innebär det alltså att du måste träna skonsamt i nästan en månad.
 • Om du har något tillstånd som påverkar eller försämrar din förmåga att aktivera dig fysiskt behöver du rådfråga en läkare innan du provar denna aktivitet. Denna information ska inte ses som en ersättning för ett professionellt, medicinskt råd eller en behandling.

Kan löpträning och cykling påverka magen?

När du tar dig an en ny fitnessrutin vill du förmodligen stärka magmusklerna och minska fettet. Men det är inte bara magmusklerna som påverkas. Träning påverkar kroppens kemi och kan utsätta kroppen för stress – och vissa personer kan uppleva att magen blir upprörd och att de får matsmältningsproblem under eller efter ett träningspass.

Vanliga problem

Träning kan få magen att krampa, vilket resulterar i en tung eller nypande känsla, vanligtvis på magens ena sida. Vissa personer upplever också illamående, halsbränna och generella matsmältningsproblem. Det är möjligt att drabbas av kräkningar eller diarré när man tränar, men det är inte normalt och om du upplever det måste du rådfråga en läkare.

Orsaker till magproblem

Ditt näringsintag kan verkligen påverka dina magproblem under träning. Att äta en stor måltid direkt innan du tränar kan var en mycket dålig idé, eftersom rörelserna kan irritera känsliga magar. På samma sätt kan uttorkning få dig att känna dig illamående. Det är också möjligt att om du drabbas av en muskeldragning djupt i magen kan smärtan upplevas som ett matsmältningsproblem.

Sjukdom

Vissa sjukdomar, som Crohns sjukdom eller IBS, kan öka risken för att uppleva problem med magen när du tränar. Problem med magen behöver inte bero på träningen, och det kan vara så att problemen dyker upp under träningen av en ren tillfällighet. Matallergier, matförgiftning och vissa mediciner kan bidra till magsmärtor, så om smärtan kvarstår och stör dig i vardagen är det dags att ringa en läkare.

Förhindra obehag i magen

Att värma upp i 5 – 10 minuter innan du tränar kan minska risken för skador genom att förbereda musklerna för träning. Ät en lätt måltid en eller två timmar innan din träning, och fokusera på kolhydrater för att få energi istället för drycker med kolsyra som kan orsaka matsmältningsproblem. Drick mycket vatten innan du tränar och fortsätt dricka vatten när du börjar svettas, för att förhindra uttorkning.

Analysera dina träningsmål

Oavsett om du tränar för OS eller bara försöker uppfylla ditt nyårslöfte har du förmodligen vissa fitnessmål i åtanke. I början kanske målen är abstrakta och idealistiska. Men ju mer du lär dig om fitness och ju mer du analyserar dina mål, desto snabbare kommer du inse att fitnessmål måste vara objektiva, relevanta och realistiska. Inte alla fitnessmål är likadana, men genom att undersöka dem vet du åtminstone huruvida de är rät för dig, och du blir mer medveten om din fitnesstatus.

Fitnessmålens många ansikten

Innan du analyserar din framgång gällande ett visst fitnessområde borde du först titta på målen i sig. Det är skillnad på bra och dåliga fitnessmål. Till exempel är bra fitnessmål prioriterade, mätbara och tidsspecifika, enligt Canada College. Prioriterade innebär att man fokuserar på ett eller två långsiktiga mål. Mätbara innebär att målen är objektiva, till exempel ”jag vill ha mindre än 15 % kroppsfett” istället för ”jag vill bli smal”. Tidsspecifika mål innebär att du har en viss deadline för dina atletiska mål. En löpare är till exempel förmodligen mer intresserad av sin aerobiska kapacitet än av sin mängd kroppsfett. På samma sätt handlar en kroppsbyggares mål förmodligen mer om muskelstorlek än flexibilitet.

Mätkomponenter: vetenskapliga metoder

Precis som alla har olika fitnessmål finns det olika komponenter för att mäta framgången i kampen för att uppnå de målen. Innan du analyserar dessa bör du hitta metoder som matchar dina mål och låter dig fortsätta analysera under din träningsrutin. Om du till exempel har ett styrkemål som involverar olika milstolpar för marklyft, till exempel att du ska kunna lyfta 135 kilo, borde du skriva ner alla lyft du gör för att kunna hålla koll och fortsätta mäta. På samma sätt kan en person vars mål är att ha 15 % kroppsfett mäta sitt fett med klavar eller genom att utföra olika tester.

Du är det viktigaste… för det mesta

Även om personer som utför individuella sporter kanske inte håller med kan det vara värdefullt att jämföra sig själv med andra. Detta är extra viktigt när det gäller dina fitnessmål. Forskare inom träning och hälsa har under flera decennier samlat statistik gällande normerna för vissa fitnessfaktorer. För de flesta är de viktigaste normerna ålder och kön, eftersom dessa egenskaper oftast utgör den största begränsningen gällande individuell fitness. En 60-årig nybörjare på simning bör till exempel inte jämföra sig själv med en yngre tävlingssimmare, oavsett om det häller aerobisk aktivitet eller hastigheten när hon simmar 100 meter freestyle, eftersom detta kan innebära besvikelse när det gäller att nå sina mål.

Tillbaka till skolan

Tester kan hjälpa dig avgöra både var du befinner dig och var du bör gå. En första uppskattning kan erbjuda insikt i både styrkor och svagheter, vilket kan hjälpa dig fastställa klara mål. Efter en första uppskattning bör du testa dig regelbundet, till exempel en gång varannan vecka, för att utvärdera dina framgångar. På så sätt kan du försäkra dig om att ditt fitnessprogram fortfarande är effektivt. Om du inte får några framgångar alls, eller bara svaga sådana, vet du att du behöver ändra din rutin. Genom olika tester kan du definiera dina mål, hålla dig på banan, och på ett objektivt sätt avgöra när du nått dina mål.

Hur man snabbare tappar vikt när man tränar i värme eller kyla

Att tappa vikt snabbare genom att träna i kalla eller varma temperaturer är inte möjligt. Även om träning i kallare temperaturer bränner lite mer kalorier på grund av ökningen i metabolismen för att hålla kroppen varm är det inte en så stor skillnad. Du kanske tror att en varmare temperatur får dig att svettas och bränna fler kalorier, men att träna i värme tröttar ut dig och gör kroppen mer benägen att torkas ut.

Att träna i kyla

 1. Klä på dig ordentligt. Låt inte kallt väder hindra dig från att träna och bränna de få extra kalorier som du bränner jämfört med när du tränar i värme. Klä dig i flera lager, så att du kan ta av dig när du har värmt upp och du svettas, och klä på dig igen när du kyls ner. Se till att täcka öronen och händerna.
 2. Värm upp genom att jogga lätt i fem minuter innan du går utomhus. Ge sedan kroppen en 30 sekunders paus med några minuters mellanrum, under de första tio minuterna av träningspasset när du tränar utomhus.
 3. Drick mycket vatten, precis som du skulle göra under en varm dag. Även om du inte känner att du svettas på grund av kylan kan du svettas precis lika mycket på grund av alla lager kläder.
 4. Om du springer på kvällen bör du springa i väl upplysta områden. Med kylan kommer snön, och den farliga svarta isen. Om du inte vill behöva hålla ögonen öppna hela tiden bör du springa en sträcka som du vet är säker från de farliga förhållanden som kyla kan medföra.

Att träna i värme

 1. Bär minimala, lätta kläder för att undvika att du blir för varm. Att bära mindre kläder låter mer svett avdunsta och kyla ner dig, så att du kan fortsätta med träningspasset. Undvik mörka färger. Bär material som andas, som bomull eller stretchtyg, som hjälper huden andas genom att hålla fukt borta från huden.
 2. Undvik att bli uttorkad av värmen, som sänker din energinivå och din förmåga att träna och bränna kalorier. Drick 1,5 – 2 dl vatten var tjugonde minut medan du tränar. Om du ska träna längre än en timme behöver du öka mängden vatten du dricker innan ditt träningspass.
 3. Träna under de svalare delarna av dagen – innan solen har stigit helt eller medan den går ner – för att undvika solens extrema hetta. Att träna mitt på dagen, i en hög temperatur, kommer göra att träningspasset blir kortare, och du kommer inte kunna bränna lika många kalorier som du annars skulle göra.

Tips & Varningar

 • Pressa inte kroppen förbi dess gränser. Om värmen eller kylan blir för mycket behöver du avbryta träningspasset och gå inomhus för att varva ned eller värma dig.
 • Lär dig känna igen varningstecknen när det gäller att träna i extrema temperaturer.
 • Bär alltid solskyddskräm när du tränar utomhus.
 • Om du är ovan vid att träna under extrema förhållanden behöver du rådfråga en läkare innan du påbörjar en ny rutin.

Omedveten träning och livsstilsaktiviteter

Omedveten träning kan beskrivas som fysisk aktivitet som tränar kroppen, men som inte medvetet utförs i syfte att träna. Livsstilsaktiviteter som att gå istället för att köra, fritidsaktiviteter som att påta i trädgården eller simma, och jobb som kräver fysiskt arbete kan anses vara omedveten träning. Med all teknik och alla maskiner som utvecklats för att transportera människor och göra mer och mer av det arbete som krävs för mänsklig överlevnad har fler och fler människor fått en stillasittande livsstil, vilket leder till fetma och andra hälsoproblem.

Omedveten konditionsträning för att upprätthålla hälsa

Med en aktiv livsstil kan du möta de minimikrav för kardiovaskulär träning utan att behöva gå till gymmet. American Heart Association rekommenderar minst två och en halv timmes konditionsträning på en mellanintensiv nivå, eller en timme och femton minuters intensive nivå, per vecka. Att regelbundet promenera, springa och cykla korta sträckor är bättre än att åka bil, både för kroppen och för miljön. Fritidsaktiviteter som dans, simning, skateboard och andra repetitiva rörelser som ökar kroppens syreflöde anses också vara kardiovaskulär träning.

Konditionsträning när du arbetar

Vissa arbeten erbjuder faktiskt konditionsträning. Kockar, servitörer, lokalvårdare och andra som ständigt rör på sig och står upp kan enkelt uppnå minimikraven för konditionsträning medan de arbetar. Över 50 % av anställda i USA arbetar framför en dator, och den trenden ökar, enligt undersökningar från U.S. Census Bureau. Långa timmar har kopplats samman med allvarliga hälsoproblem – en ökad risk för dödsfall på grund av hjärtsjukdomar och cancer, ökad andel kroppsfett på magen, och ännu mer, enligt Mayo Clinic. Om ditt jobb kräver att du sitter ner hela dagen måste du ta en paus på 10 minuter varje timme för att gå och stretcha.

Skakad, inte rörd

De där rastlösa personerna som ansågs vara ett problem i skolan kommer ha många fördelar gällande hälsan som vuxna, om de fortfarande inte kan sitta stilla. Ett berömt exempel är Elvis Presley, som charmade publiken med den nervösa ryckningen i sitt vänstra ben. Ända fram till hans sena år gjorde hans höga metabolism, hans omedvetna rörelser, och hans energiska dans att han kunde hålla sig smal trots att hans kost bestod av många kalorier och mycket fett. Om han hade kombinerat sin naturliga energi med en hälsosam kost och en bra livsstil hade han kanske kunnat sjunga för oss än idag.

Aktiviteter som gör dig starkare

Att lyfta, dra och trycka pressar musklerna, får dem att minska, och bygger sedan upp nyare och större muskler. Trädgårdsarbete, snickeri, och rodd är exempel på aktiviteter som kan bygga muskler och stärka ben och leder. Vissa arbeten som kan stärka musklerna är byggarbete, att vara brevbärare, och lagerarbete. Att förlita sig på jobbet eller andra omedvetna träningsformer för att stärka kroppen kan få vissa muskler att behålla styrkan, men andra kommer inte göra det. Om din livsstil inte inkluderar omedvetna styrkeövningar för hela kroppen behöver du inkludera stärkande aktiviteter som tränar de andra musklerna för att förbättra din generella hälsa och fitnessnivå.

Kalorier, cykling och basalomsättning

Om du vill tappa vikt på ett vetenskapligt sätt kommer du behöva veta två saker – din basalomsättning (BMR) och antal kalorier du bränner under en viss aktivitet. Till exempel bränner cykling oftast fler kalorier än gång, men färre kalorier än löpning. När du har räknat ut din BMR kommer du kunna utveckla en cyklingsrutin och ett kostschema som hjälper dig tappa vikt i en bekväm takt.

Kalorier och viktnedgång

Det är lätt att tro att 100 kalorier som bränns när man tränar är samma sak som att 100 kalorier fett bränns, men det är inte riktigt så enkelt. Om du äter fler kalorier än du behöver kanske du inte förlorar några kalorier alls genom träning. Om du däremot bara äter tillräckligt med kalorier för att bibehålla din vikt kommer du behöva bränna 3 500 kalorier för varje halvt kilo du vill tappa.

Att förstå BMR

Din BMR är det minimiantal kalorier du behöver för att bibehålla din nuvarande vikt. Eftersom tyngre personer behöver mer energi för att röra sina kroppar har de ofta högre BMR. Din aktivitetsnivå spelar också en roll, för du kommer behöva färre kalorier om du sitter ner hela dagarna än om du springer flera kilometer om dagen. Enligt WebMD har en 30-årig kvinna som väger 54 kilo en BMR på 1 502 om hon är mestadels inaktiv. Om samma kvinna blir extremt aktiv kommer hon istället behöva 2 378 kalorier per dag.

Kalorier som bränns under cykling

Antalet kalorier som bränns när du cyklar beror på din vikt, hur intensivt du cyklar, och hur länge du cyklar. En person som till exempel väger 56 kilo kommer att bränna 210 kalorier på 30 minuters cykling i en mellanintensiv takt, medan en person som väger 83 kilo bränner 311 kalorier på att göra exakt samma sak. Att veta din BMR kan hjälpa dig räkna ut hur länge du måste cykla för att gå ner i vikt, och huruvida du måste skära ner på antalet kalorier för att maximera din viktnedgång.

Andra träningsrutiner

Om du tränar på andra sätt kommer du få ett missvisande resultat om du bara räknar de kalorier du bränner genom att cykla. För en mer rättvis siffra kommer du behöva räkna ihop all träning du utför och kalorierna du bränner, och sedan dra bort detta antal från antalet kalorier du äter. Om du vill gå ner i vikt snabbt kan du överväga att börja träna löpning, circuit och andra intensiva träningsformer.

Hur man får starka cyklist-ben utan att träna

Om du inte har fötts med stora, starka ben kommer du behöva träna för att få dem. Du kan ändra benens form utan att träna, men du kommer behöva se över din kost och din aktivitetsnivå i vardagen. Fokusera på aktiviteter som du tycker om och som du inte anser vara träning, ät tillräckligt med kalorier för att uppå dina mål, och bygg muskler genom att pressa benen till max.

Kost

Håll koll på din kost och din träningsrutin under ett par veckor, så att du kan se vilka områden du behöver jobba på. Din kost behöver innehålla rätt antal kalorier för kroppen, generellt sett mellan 1 500 – 2 500, beroende på din storlek och aktivitetsnivå. Kom ihåg att ju mer konditionsträning du utövar, desto mer behöver du äta för att få tjocka ben. Det krävs kalorier för att bygga starka muskler, men fokusera inte enbart på att äta mycket protein. Din kost bör istället främst bestå av en balans mellan smala proteinkällor, fullkorn, frukt och grönsaker, mejeriprodukter, och hälsosamma fetter. Du bör skära ner på läsk med socker i, processad mat, och snabbmat. En hälsosam kost ger kroppen den näring den behöver för att bygga starka och tjocka ben.

Klättring

Använd backar eller ett annat lutande underlag för att bygga upp muskler i benen. Gå uppför backar när det är möjligt i vardagen. Ta trapporna istället för hissen och vandra i terräng med många backar som en rolig fritidsaktivitet. Pressa benen till max genom att använda backar som en stärkande övning utan att förvandla det till ett officiellt träningspass.

Dansa

Att dansa är ett jättebra sätt att stärka musklerna i benen, reducera stress, och ha roligt medan du tränar. Gå till en klubb och dansa natten lång med dina kompisar, eller dansa hemma i 20 minuter innan jobbet. Välj mellan hiphop, salsa, meringue, rave eller andra danstyper som du gillar. Se till att du använder benmusklerna genom att böja dig, göra squats, vrida på dig, och rent generellt skaka rumpan på dansgolvet.

Lek

Ta dig tid att leka på en regelbunden basis, särskilt om du har barn som du kan leka med. Kryp ner på golvet och delta i deras aktiviteter – låt dem rida på din rygg, och gå utomhus och hoppa, klättra och spring med dem. Även om du kan få en bra konditionsträning genom detta behöver du se till att du fokuserar på att få benmusklerna att arbeta när du leker. Om du leker på rätt sätt kommer du märka att benmusklerna blir trötta av den här sortens aktiviteter. Dessutom kommer barnen i ditt liv ha riktigt roligt med dig!

Källor

Summering
Datum:
Produkt:
Outdoor Research Ferrosi Hooded Jacket
Betyg:
51star1star1star1star1star
Vanliga söktermer:
 • bästa skaljackan 2017,
 • https://wolber se/skaljackor/,
 • neomondo Minde 3 Layer Jacket review,
 • skaljacka test 2018,
 • test skaljackor 2018

 • Hur vi tar fram och rankar produkter

  Wolber är en given vägvisare för individer som är fast beslutna att att förstärka de flesta aspekter i sitt liv.

  Wolber levererar handfasta guider, resurser och motivation för att stötta dig att nå din fulla potential.

  Vår ambition är att göra produkturval mer enkelt.

  Att shoppa saker på nätet kan vara en riktig tidstjuv.

  Du kan lägga flera timmar på nätet: Läsa forum, söka efter rätt produkt och sedan ta reda på var du ska hitta ett bra pris.

  Vi vill göra nätshopping väsentligt mycket enklare.

  Det är därför vi utvecklade Wolber; ett smart verktyg som hjälper dig att hitta den bästa produkten till ett bra pris. Det är ett smartare och mer bekymmerslöst sätt att handla precis det du vill ha.

  Vår plattform är designad för att hålla saker lättöverskådligt. Klicka helt enkelt bara på önskad kategori i menyn och du får omedelbart en lista med bara de bästa produkterna som passar ditt behov.

  Hur fungerar det? Wolber har byggt en unik mjukvarurobot som på egen hand läser av de mest populära produkterna hos en eller flera butiker på nätet, gör en analys och beslutar sedan de bästa produkterna med hänsyn till hur länge produkterna varit populära. Resultatet är vår kraftfulla “Wizdom of the crowd”-ranking, som presenterar produkterna i ordning.

  Wolbers mjukvarurobot behandlar enorma mängder av information. Vår egna mjukvarurobot läser och kategoriserar tiotusentals produktbeskrivningar åt dig, så du superenkelt hittar den produkt som väldigt många andra testat och anser är en testvinnare.