11 Bästa Skaljackorna

387
31 delningar, 387 poäng

Vi alla önskar det varje gång vi är ute: Ett perfekt väder. Solsken, varmt, lite svalkande vind… inte ett väderrelaterat hinder som vi måste hantera. Optimalt väder är dock vanligtvis inte fallet, och det är därför skaljackor är så viktigt. Det skyddar oss från elementen och håller oss igång, oavsett vädret. En skaljacka i form av vindjacka, softshelljacka eller GoreTex-jacka är en del av motionärens verktyg som varje löpare, cyklist, längdskidåkare och fjällvandrare borde ha i ryggsäcken. De ger ett ultralätt skydd mot vind och regn och kan ofta vikas ihop till mycket små storlekar, vilket är optimalt för resor och äventyr. Många har dessutom GoreTex-membran som andas. Kolla in de bästa skaljackorna alla kategorier, alla listade i ordning i topplistan nedan.

Mest populära skaljackorna


Fjorgyn Anorak Unisex (2017), Klättermusen

Frakt:Fri Frakt med standardleverans
Produkttyp:Skaljacka


Falketind Gore-Tex Jacket Women’s, Norrøna

Frakt:Fri Frakt med standardleverans
Produkttyp:Skaljacka


L.I.M Comp Jacket Men, Haglöfs

Frakt:Fri Frakt med standardleverans
Produkttyp:Skaljacka


The Black Anorak Men, Haglöfs

Frakt:Fri Frakt med standardleverans
Produkttyp:Skaljacka


Beta SL Jacket Men’s, Arc’teryx

Frakt:Fri Frakt med standardleverans
Produkttyp:Skaljacka


Falketind Gore-Tex Jacket Men’s, Norrøna

Frakt:Fri Frakt med standardleverans
Produkttyp:Skaljacka


Men’s Stratos Jacket, The North Face

Frakt:Fri Frakt med standardleverans
Produkttyp:Skaljacka


Alesjaure Shell Jacket Women, Urberg

Frakt:Fri Frakt med standardleverans
Produkttyp:Skaljacka


Cecilie Jacket, Bergans

Frakt:Fri Frakt med standardleverans
Produkttyp:Skaljacka


Falketind Gore-Tex Jacket Men-2017, Norrøna

Frakt:Fri Frakt med standardleverans
Produkttyp:Skaljacka


Allgrön Jacket Women’s (2017), Klättermusen

Frakt:Fri Frakt med standardleverans
Produkttyp:Skaljacka

Bästa skaljackorna

Av alla typer av skaljackor har vindjackor den lättaste vikten och är det tunnaste plagget som man kan äga, men har stort användningsområde – särskilt för löpare, cyklister och längdskidåkare, för att inte inkludera fördelar som liten packstorlek, hög ventilation och billiga priser. Dessa egenskaper gör dem till den mest mångfacetterade jackan av alla skaljackor. Det är mest sannolikt att sätta på en vindjacka än något annat lager, så som softshelljacka eller hardshelljacka.

Nedan följer några av de mätvärden som vi anser är viktiga när du ska köpa skaljacka online, och vi har brutit ner dem och försökt att förklara noggrant för att hjälpa alla er löpare, cyklister, längdskidåkare och fjällvandrare.

Andningsförmåga – med och utan membran som GoreTex

En skaljackas andningsförmåga beror på vilket material som används. Vissa material är gjorda för att avlägsna fukt, men inte alla. När tyget du har inte släpper ut fukt så betyder det att den naturliga ventilationen ska räcka för att göra det, och helt enkelt ge bra luftcirkulation genom ventilationsöppningar. Hur väl ventilationen fungerar beror mycket på var de placeras i tyget. Om det placeras på fel ställe kan du vara säker på att det inte kommer att tjäna dig som du tänkt. Om du vet att du svettas mycket är det din första prioritet eftersom du då slipper svettlukt över hela dig när du springer eller cyklar. Överväg ett material som är väl ventilerat.

Bekvämlighet – Sköna skaljackor billigt

Komfort är en sak som vi inte kan ignorera. Det är knappast någon raketforskning: Den som trivs mår troligen bättre än den som inte trivs – känslan du får när en sko inte passar, särskilt när den är för trång, gäller även för skaljackor. När du köper en skaljacka online, kom ihåg att prova den direkt och skicka tillbaka om den inte passar. Se till att den övergripande passformen känns bra och bekväm, inte för trång och inte för lös.

Övergripande passform för Herr & Dam

När vi köper handskar köper vi till i regel den som passar bäst för att undvika att den känns lös eller är för snäv för att vara bekväm: Detsamma gäller för skaljackor – du bör överväga en som ger total komfort när det gäller hur passformen känns. Undvik att plocka en för att det var den sista på hyllan eller är för att den är snygg. Leta alltid efter de resultat du vill uppnå för att undvika att du saknar själva poängen med att ha jackan.
För det mesta föredrar vi en långärmad softshelljacka eftersom det ger bra värme och vindskydd till användaren och godtagbart regnskydd. Kom ihåg att din nya skaljacka måste passa din kroppstyp, ditt användningsområde och om möjligt din stil. Överväg dessa faktorer och vi kan försäkra dig om att du kommer att hitta den perfekta skaljackan till slut.

Vattentäta skaljackor och billiga vindjackor

Vattentäthet och vindmotstånd är en annan sak att ta hänsyn till. Istället för att leta efter en regnjacka och en vindjacka; vad sägs om att du får en vattenresistant och vindresistant jacka i ett, eftersom vind- och vattentäthet för det mesta går hand i hand (även de flesta vindjackorna är impregnerade med DWR). En välisolerad skaljacka kan hjälpa dig om du kör i ett kallt område, men när det är varmt kan det bara orsaka för mycket värme och göra dig obekväm. Viktigast av allt om du ska springa, åka skidor, vandra eller cykla i ett blåsigt område är att tänka på ventilationsförmågan – finns det stora ventilationsöppningar som låter vinden ventilera lagom, eller kommer att blåsa rakt in och kyla ner dig för mycket?
Ibland finns det ingen funktion alls som reglerar ventilationen.
De allra flesta skaljackorna är gjorda av nylonmaterial eftersom det är bäst i test när det kommer till vindtäthet, vattenresistens och andningsbarhet (utan membran). Även hardshelljackor med membran som GoreTex har i regel ett yttre lager av impregnerat nylon-softshell för att skydda membranet.

Idag har vi en mängd olika material som kan utgöra en bra vindjacka. Beroende på olika faktorer kan valet av den bästa vindjackan vara ett viktigt beslut. Idag har vi mikro-polyester som är mjukare i materialet och tystare, det är också ultralätt vikt och idealisk för människor som bor i varmare geografiska områden. Polyester är också bra men det är lite tyngre i vikt. Det kan bäras i de flesta vädertyperna tack vare dess vikt, och man kan välja mellan olika foder för att bestämma hur varm du vill vara. Vi har också tricot, vilket är ett tungt och tåligt polyestermaterial. Det är väldigt mjukt att röra sig i, och har till och med lite glans i sig. Med tanke på att det är den tyngsta bland tygerna så har dessa skaljackor oftast inte ett foder, de ger inte maximalt vattenmotstånd, och de tenderar att vara mindre motståndskraftiga mot vind. Det är dock väl lämpat för ett kallare klimat, och är bekväma på grund av sin mjuka egenskap. Som du märker finns det vissa faktorer som spelar in när det kommer till material, där det ena sannolikt kommer att vara mer lämplig än det andra.

Andra viktiga faktorer att tänka på när man väljer den bästa skaljackan?
Ok, det finns också några faktorer som för det mesta ignoreras när man köper bästa skaljackan online. Vi brukar bortse från dem, men det säger sig självt att när vi ska köpa en billig skaljacka så vill vi se till att materialet vi köper är bra, så väl som bästa möjliga passform och rätt funktion.
Här är några till kriterier som är viktiga att ha i åtanke:

Stil – snygga skaljackor

När det gäller stil är det ingen som ifrågasätter – vem älskar inte snygga jackor? Vem gillar inte att bli uppmärksammad för att ha en bra stil? Eftersom vi älskar stil sätter många det i åtanke när man väljer bästa skaljackan. Skaljackor anses vara bland det bästa plagget för att göra din outfit snygg, och låter dig dessutom hålla dig varm under kalla temperaturer, och undviker att du blir förkyld. Ofta är de mindre billiga skaljackorna tillverkade med högkvalitativa material som ger vindresistens och vattentäthet när det behövs. När du vill gå på stan och fånga människors uppmärksamhet kommer en riktigt snygg skaljacka aldrig att misslyckas – snygga skaljackor går inte obemärkt förbi, och det gör att du ökar ditt självförtroende såväl som träningsmotivation.

Isolering – varma jackor som håller dig torr

Skaljackor är gjorda av ett tunt lager material, vars huvudsakliga uppgift är att ge vindmotstånd och vattentäthet. Sålunda hjälper till att förhindra att vinden påverkar dig medan du springer, cyklar, vandrar eller åker längdskidor. Ibland är skaljackor gjorda med dubbla lager (2 lager, 2.5 lager eller 3 lagers med membran) för att hjälpa till med att ge värme när det är för kallt. Ibland kan de bäras med andra lager av kläder (lager-på-lager-principen) för att hålla värmen. Men om du mestadels rör dig ute i kalla temperaturer är isolering och foder en viktig faktor att tänka på när du köper skaljacka online, och speciellt när man bor i väldigt kalla områden som norraste Sverige.

Vikt och packbarhet – Ultralätt och superkompakt

Det är faktiskt inte ett ämne för debatt när vi säger att lättare är lika med snabbare, och detsamma gäller för skaljackor. Oavsett om du är långdistanslöpare eller håller dig till kortare avstånd så spelar vikt en stor roll, och är en avgörande faktor för hur snabbt du kan förflytta dig. Om du är en maratonlöpare eller ultralätt fjällvandrare vet du hur viktigt det är att köpa en lättare jacka, speciellt om den är packbar/kompakt.

Om du är en traillöpare, fjällvandrare eller en mountainbike-cyklist vill du troligen inte köra runt med din jacka i ryggsäcken i onödan helt enkelt för att den är tung och inte möjlig att komprimera. Och har du den på dig och det inte blev något regn eller vind betyder det ju ännu mer börda – Nej tack! Så tänk på det här sättet; Ju lättare jacka du har ju mindre tänker du på att den är med. Dessutom, är den möjlig att packa ner till super-kompakt storlek kan du ta med den även när du inte är säker på vädret – du har den på dig om regnet trots allt skulle ösa ner, och är det varmt kan du packa ner den i en mycket liten packpåse.
Men, när du bara vill gå ut en kort sväng eller bara köra en enkel aktivitet som att jogga, gör en lite tyngre skaljacka inte så stor skillnad eftersom aktiviteten inte kommer att vara lång och intensiv. Där finns det många löpare och cyklister som inte bryr sig om vikten alls.
Vi rekommenderar att man kollar på en som har en huva eller fickor att använda för mer utrymme om man behöver. Vanligtvis innebär fler funktioner mer material i tillverkningen, vilket ökar vikten. Ibland behöver man välja en mindre billig skaljacka eftersom funktionerna gör det värt det på lång sikt – leta efter något som ger mest fördelar för pengarna.

Hur man väljer rätt skaljacka – 5 videos

Snygga skaljackor online

Källor

Vanliga söktermer:
 • bästa skaljackan 2017,
 • test skaljackor 2018,
 • skaljacka test 2019,
 • skaljacka test 2018,
 • skaljacka test,
 • neomondo Minde 3 Layer Jacket review,
 • https://wolber se/skaljackor/,
 • houdini bff jacket review,
 • bästa vandringsjacka,
 • bästa skidjackan

 • Summering
  Datum:
  Produkt:
  Outdoor Research Ferrosi Hooded Jacket
  Betyg:
  51star1star1star1star1star