Bästa simträningen för äldre simmare

2 min


161
5 delningar, 161 poäng

Att sparka runt med fenor är inte bara något för barnpoolen. Äldre simmare över hela världen söker sig till vattnet. Enligt American Association of Retired Persons (AARP) är vattenträning perfekt för äldre individer eftersom det har en låg effekt men ändå erbjuder motståndsträning för hela kroppen. Eftersom kroppen naturligt blir lättare i vatten är träning i poolen mycket skonsamt för dina leder.

Kom igång

Innan du hoppar i poolen måste du se till att du har rätt utrustning för vattenträning. Du behöver en baddräkt, och ett par simglasögon om du planerar att simma under vatten. Om du inte är en bra simmare eller inte kan simma alls kommer du behöva en flytväst, flytring eller annan utrustning som får dig att flyta. Innan du börjar träna bör du tillbringa 5 – 10 minuter med att värma upp kroppen. Gå eller jogga lätt på den grunda delen av poolen, eller simma ett par långsamma längder för att värma upp musklerna, och förbereda hjärtat och lungorna för träning.

Vattenaerobics

Enligt en studie som publicerades i Medicine & Science in Sports & Exercise i maj 2007 upplevde äldre kvinnor som deltog i ett vattenbaserat träningsprogram 20 % ökning i rörlighet och 22 % ökning av deras förmåga att gå i trappor, jämfört med kvinnor som utfört samma övningar på land. Vattenaerobics är jättebra träning för äldre simmare som vill ha en träningsform med låg effekt och som inkluderar både kardiovaskulär träning, flexibilitet, och styrketräning. Om du letar efter mer utmanande vattenövningar kan du överväga att springa på djupt vatten med hjälp av en flytväst i den djupare änden av poolen.

Simträning

Om du är en erfaren simmare kommer det inte bara stärka dina muskler att simma längder i poolen: det kommer även att främja ditt hjärta och andningen. Enligt Centers for Disease Control and Prevention är simträning också bra för att upprätthålla en balanserad mental hälsa. För att främja hälsa för hela kroppen kan du prova att träna i poolen fyra till fem gånger i veckan, 30 minuter vardera. Variera mellan dina favoritsimsätt – freestyle, ryggsim, fjärilssim eller bröstsim – för att få ett helt träningspass som inkluderar alla stora muskelgrupper.

Tips & Varningar

Simma alltid med en livvakt i närheten. Om du inte är en erfaren simmare eller inte kan simma är du aldrig för gammal för att ta simlektioner. Att stärka ditt självförtroende i poolen kan inspirera dig att prova mer utmanande övningar i vattnet. Vattenövningar rekommenderas för äldre personer, och alla som lider av skador, artrit, osteoporos, fibromyalgi och degenerativa sjukdomar, men det är alltid bäst att rådfråga en läkare innan du börjar träna i poolen.

Källor


Hälsa är livsviktigt, sprid ordet!

161
5 delningar, 161 poäng