CheckmarkFaktagranskad

Gör simträningen att du känner dig dum? [Förklaringar]

Kämpar du för att förstå träningsschemat för just din bana på den första dagen hos Mästarens simklubb, eller undrar du vad ditt barns tränare menade när han bad dig jobba i cellen vid nästa träningspass? Tävlingssimning har ett eget språk och det kan vara förvirrande för en nybörjare. Under träningspass använder tränarna terminologi för att referera till den dagens träning och framtida tävlingar, så även om du inte planerar att tävla kan det vara bra att förstå de mest grundläggande termerna.

simning

Simtag

Tävlingsimning består av fyra simtag, eller stilar: freestyle, ryggsim, bröstsim och fjärilssim. Alla har sitt eget drag, det vill säga hur du rör armarna för att dra dig genom vattnet, och sin egen spark, det vill säga hur benen används. Det finns specifika startsätt för varje simtag, och sätt att gå ner i vattnet på.

Nivåer

Nivåerna som simmare tävlar på avgörs av ålder och framgångar. De flesta barn börjar med simning i sin åldersgrupp, där övningsgrupper avgörs av ålder och förmåga. Senare fortsätter barnen med seniorsimning, oftast på gymnasiet och universitet såvida simmaren inte har tillräckligt med talang för att börja med elitsimning, där atleter tävlar för att kunna representera sitt land i internationella tävlingar, inklusive OS. Mästersimning är för vuxna, och webbplatsen U.S. Masters Swimming berättar att dess nästan 60 000 medlemmar får tillfällen att tävla.

Möten och träningar

Under träningspass bryter simmarna ner olika set, som består av längder – från poolens ena ände till den andra – eller varv (två längder), eller av distanser på X antal meter. När en simmare når poolens vägg gör han en vändning.

Möten och tävlingar består av events – individuella lopp bestående av specifika simtag och distanser. Distanser består av en bestämd längd, angiven i meter eller amerikanska yards. En tävlare kan simma alla simtag, men den vanligaste är freestyle, som används konsekvent av simmare och tränare i ett event som kallas för individuellt medley, eller IM. När man simmar konsekvent i ett lopp är det känt som medley relay.

Istället för att sitta med sin familj, och så att de är tillsammans och redo när det är deras tur att göra ett heat, väntar simmarna ofta i ett visst område som kallas för cellen. Ett heat är en viss grupp simmare som tävlar samtidigt, i samma event. Flera heat kan finnas i alla event och varje simmare tilldelas ett heat baseras på hans ”seed time”, det vill säga sitt personbästa. Under vissa tävlingar måste du klara av en minimumtid för att kvalificera dig och få delta i eventet, förklarar USA Swimming.

När simmare kliver ner i vattnet i början av ett lopp kallas det en start, och om simmaren rör sig eller ramlar ner i vattnet innan loppet börjar officiellt kallas det för en falsk start. Om en simmare gör fel kan det resultera i att den blir diskvalificerad.

Pooler och utrustning

Swimmingpooler är antingen korta – 25 meter – eller långa – 50 meter – och de är uppdelade i olika banor som separeras av rep. Flaggor för ryggsim hänger ovanför poolens båda ändar för att låta simmare veta när de börjar närma sig väggarna. Klockor och tidtagarur används för att ta tid, split – tiderna för varje del i en tävling – och för att låta simmarna veta när de ska börja simma ett nytt set under ett träningspass. En kickboard arbetar bara med benen, och så kallade ”pull buoys” håller benen flytande medan simmaren arbetar med sina armar.

Källor

Nytt nyhetsbrev

Om du tror på kraften i personlig utveckling, dela den här artikeln.

Skapa passiva intäkter (1 klick)