CheckmarkFaktagranskad

Simningens dolda förflutna du garanterat inte känner till

Enligt kanadensiska Röda Korsets History of Swimming and Stroke Development började civilisationerna i antikens Mellanöstern och Grekland utveckla simsätt och snabba tekniker för att överleva i vattnet i sjöar, floder och havet. Arkeologer har hittat målningar av simtag med armarna uppåt (som freestyle) i egyptiska gravar från 2 000 f.K. Ryggsim, som debuterade i OS 1900, var dock det sista av simtagen att göra entré på arenan för tävlingssim.

ryggsim

Utveckling av simtag

Även om människor har simmat sedan antiken har simmare och simtränare finjusterat simtagen markant under de sista 100 åren. Det moderna OS, som började i Aten 1896, skapade ett intresse för varje simtag och dess definitioner.

Sedan dess första uppträdande vid OS år 1900 har ryggsim bara förändrats lite från sin originella form. Federation Internationale de Natation (FINA) – en organisation som sätter standarden för världens simning – noterar att ryggsim är ett av de tre simsätten och det enda sättet som utförs på rygg.

Regler för ryggsim

Ryggsimmare har en stor fördel i att kunna andas fritt, men en stor nackdel i att inte se var de är på väg och om de håller sig på banan. Enligt FINA:s regler är ryggsim också den enda tävlingsstil som låter simmare börja i poolen istället för att dyka ner i poolen.

Mästare i ryggsim

Arno Bieberstein från Tyskland, som vann guld i ryggsim i sommar-OS 1908, var den sista som vann med hjälp av inverterat bröstsim på rygg. Från och med 2010 simmar moderna ryggsimmare med en fjärilsspark och ett drag med överarmen.

OS-simmaren Adolph Kiefer från USA dominerade ryggsimmet mellan 1930 – 1945 och var den första mannen i världen som simmade 91 meter (100 amerikanska yards) ryggsim på under en minut. Hans rekord höll sig i 15 år.

1922 blev amerikanska Sybil Bauer den första kvinnan som slog ett manligt världsrekord. Bauer simmade 402 meter ryggsim på 6:24.8, fyra sekunder snabbare än det tidigare rekordet. Hon slog 23 världsrekord på sex års tävlingssimning innan hon dog av cancer vid 23 års ålder.

Tekniker för ryggsim

I takt med att simtekniken utvecklades från dess debut i OS 1900 insåg ryggsimmare att de kunde öka hastigheten med en strömlinjeformad delfinspark under vatten, som liknar fjärilssparken. Simmare slog världsrekord med den här tekniken fram till 1989, då FINA begränsade användningen av delfinsparkar till de första 15 meterna från startväggen.

Sedan tidigt 2000-tal har australiska ryggsimmare upptäckt att de kunde få en mer horisontell drivkraft genom att böja armen lätt medan den passerar kroppen under vatten, och simmare har nu rent generellt anpassat den här tekniken för att öka hastigheten.

Intressanta historiska fakta

Antika assyrier har lämnat spår av ett preliminärt bröstsim i sina stenristningar. Hettiterna, minoanerna och andra tidiga civilisationer lämnade bilder av simning och dykning. Bibeln nämner också tidiga simmare som förs genom vattnet i Hesekiel 47:5, och i Apostlagärningarna och Jesaja.

Källor

Nytt nyhetsbrev

Om du tror på kraften i personlig utveckling, dela den här artikeln.

Skapa passiva intäkter (1 klick)