Varning: Simning kan ge dig tinnitus. Skydda dig så här

2 min


178
7 delningar, 178 poäng

Många simmare drabbas av öroninfektioner vilket kan leda till tinnitus, det vill säga ett ringande ljud i öronen. Detta tillstånd är inte bara irriterande, det kan också bli värre om inte själva problemet – det vill säga öroninfektionen – behandlas.

simmare

Vad är tinnitus?

Enkelt sagt är tinnitus ett tillstånd där en person hör ett ringande, ilande eller klickande ljud i öronen även när inget annat ljud finns. Detta kan drabba det ena eller båda öronen och kan vara antingen konstant och periodiskt. De flesta har lidit av korta perioder av tinnitus. För vissa är tillståndet dock nästan försvagande, då ljudnivån som hörs kan vara extremt hög.

Orsaker

De flesta simmare har, vid något tillfälle, upplevt någon form av öroninfektion, som kan leda till att tinnitus utvecklas. Även om det inte finns något direkt samband mellan simning och tinnitus har simmare som utvecklar öroninfektioner, så kallat ”simmaröra”, lättare att drabbas av tillståndet. Tinnitus uppstår när örats inre celler skadas. De små håren som vibrerar som svar på ljud – berättar för hjärnan vad du hör – kan skadas och skicka falsk information. Detta resulterar ibland i att man hör ljud som inte existerar utanför örat. Simmaröra och tinnitus är två olika tillstånd. Infektionen som orsakar smärta i simmaröra kan ibland leda till att nervändar i örat skadas, och detta orsakar tinnitus. Även om simmaröra kan resultera i tinnitus är det inte alltid den direkta orsaken till att tinnitus uppstår.

Behandling

Enligt American Tinnitus Association (ATA) finns det ingen behandling för detta tillstånd. Mindre fall av tinnitus kan dock elimineras genom att behandla det som orsakar att örat skadas. Det är viktigt att notera att läkaren inte behandlar tinnitus, utan orsaken till att tinnitus uppstått. I vissa fall kanske infektionen försvinner men tinnitus kvarstår. När det gäller simmaröra, som enkelt kan behandlas, botar man ofta tinnitus om man botar öroninfektionen. Behandlingen inkluderar antibiotiska droppar som droppas i örat och att man håller sig borta från vatten. Vissa anekdotiska behandlingar föreslår homeopatiska behandlingar, som at ta magnesium eller zink, örtdekokter eller B-vitamin.

Undvika tinnitus

Det bästa sättet för att någon som tillbringar mycket tid i vatten ska undvika tinnitus är att undvika öroninfektioner. Enligt Mayo Clinic är det bästa sättet att förhindra simmaröra att hålla öronen torra – inte alltid en lätt uppgift för en tävlingssimmare. Att föra in något i örat för att torka det kan förvärra öronproblem, så det är bäst att försiktigt torka med en handduk. Det är förmodligen en bra idé att skydda öronen med öronproppar. ATA rekommenderar också att du undviker förorenat vatten.

Hantering

Att ha tinnitus om man älskar att simma behöver inte innebära slutet på din simkarriär. ATA rekommenderar att man träffar en öronläkare om tillståndet inte försvinner, eller om det förvärras, och att du är extra försiktig med öronen genom att undvika höga ljud och musik, som också kan orsaka tinnitus (se referens 2). Kom ihåg att tinnitus ofta försvinner, eller att det går att vänja sig vid det.

Källor


Hälsa är livsviktigt, sprid ordet!

178
7 delningar, 178 poäng