CheckmarkFaktagranskad

Kan du simma som en mästare? Inte? 4 knep hjälper dig dit

Simning erbjuder träning med låg effekt under hela året, såväl som spännande tävlingsmoment. Tävlingssim tillåter bara fyra simtag – fjärilssim, ryggsim, bröstsim och crawl. Två andra simsätt – elementärt ryggsim och sidosim – kan vara bra när man simmar längre sträckor, eftersom andra muskler används.

Simning crawl

1: Snabbt och grundläggande

Det snabbaste simsättet är oftast crawl. Crawl börjar med ansiktet nedåt och armarna och benen utsträckta. Armarna växlar mellan att dra upp mot vattnet längs kroppens framsida, och komma upp ur vattnet precis vid höftens nivå. Armen återvänder till framåtpositionen med en böjd armbåge för att hålla balansen. Andas genom att vända dig lätt på sidan medan armbågen kommer upp i vattnet, och rotera huvudet tillbaka och åt sidan. När armbågen kommer upp i samma nivå som huvudet ska du låta huvudet återvända till vattnet och börja dra mot vattnet med den motsatta handen. En fjärilsspark ger balans och hjälper till att dra simmaren framåt. Ryggsimmet är en variation av crawl, där du har magen och ansiktet uppåt mot taket eller himlen.

2: Att nå kärnan

Vissa tävlingssimmare är snabbare på fjärilssim än crawl. Fjärilssim är det svåraste av alla simtag, eftersom armarna och huvudet lyfts ur vattnet samtidigt. Handen kommer upp ur vattnet vid höften och återvänder genom luften till en utsträckt position rakt framför dig. En delfinspark med båda benen gör att du kommer framåt medan armarna dras tillbaka. Den kraftfulla sparken börjar med båda benen och använder musklerna i låren och magen, vilket skapar en rörelse för hela kroppen.

3: Simma med saxar

Tre simtag använder sparkar där benen säras och sedan färs ihop igen för att ge simtaget kraft nog att röra sig framåt. Saxsparken är den drivande kraften i sidotaget, ett simtag som inte går att tävla med, där du ligger på sidan i vattnet. Det översta benet böjs, sträcks ut i 90 graders vinkel mot kroppen, och förs sedan tillbaka i en rak position. Bröstsim och elementärt ryggsim använder sig av en grodspark där knäna böjs, sträcks ut och åt sidan, och sedan förs tillbaka i en rak position. Båda innebär att armarna rör sig på samma horisontella plan som ett hjärtmönster.

4: Lägg ihop allt

Freestyle-event låter tävlare använda vilket som helst av de fyra tävlingssimtagen – crawl, bröstsim, fjärilssim eller ryggsim. Det är inte ovanligt att atleter växlar mellan simtag i långdistanslopp, men crawl används nästan alltid i spurter. Ett individuellt medley kräver att simmare använder minst tre tävlingssimtag – fjärilssim, ryggsim och bröstsim. Det fjärde sättet är freestyle och det kan involvera crawl eller något av de andra simtagen.

Källor

Nytt nyhetsbrev

Om du tror på kraften i personlig utveckling, dela den här artikeln.

Skapa passiva intäkter (1 klick)