Så här sänker du en hög vilopuls med enkel träning

2 min


176
7 delningar, 176 poäng

En hög vilopuls kan ha sin orsak i medicinska problem eller av genetiska faktorer. Om vilopulsen är hög bör råd sökas hos läkare för att utesluta eventuella hjärtproblem före ett nytt träningsupplägg. Med läkares godkännande kan vilopulsen sänkas genom regelbunden aerob träning.

simning träning puls

Puls

En vuxen normal hjärtfrekvens, eller puls, ligger mellan 60 och 100 slag per minut. Pulsen mäts genom att räkna hur många gånger på en minut som hjärtat pumpar ut syrerikt blod till kroppens muskler, organ och vävnader. Pulsen mäts fördelaktigt på halsen eller insidan av handleden.

Hjärtkapacitet

Mängden blod som hjärtat pumpar ut under en minut mäts som kapacitet. Under träning höjs frekvensen för att öka kapaciteten att syresätta den arbetande muskulaturen. Pulsen ökar så att träningen kan fortsätta utan att trötthet infinner sig. En förlängd träning är viktig för att ge hjärtat möjlighet att utveckla sin förmåga.

Areob träning

Hjärtverksamheten utvecklas av aerob träning som exempelvis promenader, simning, cykling, dans eller rodd. En areob träning definieras av dess längd och rytmiska fullkroppsrörelser. En aerob träningsform bör kunna utföras under minst 10 minuter utan vila med målet att uppnå 60 minuters oavbruten träning. Den höga pulsen ökar i takt med att ansträngningen ökar under passet för att klara av syresättningen av de arbetande musklerna.

Träning

Hjärtat utvecklas på ett liknande sätt som muskulaturen vid träning. Med tid blir hjärtats funktion mer effektiv och klarar av att pumpa en större mängd blod vid varje hjärtslag. Resultatet visar sig vid träning, med att pulsen håller sig på en lägre nivå än tidigare. Även vilopulsen sänks efter regelbunden träning och hjärtat kan hålla en lägre puls även under vardagens aktiviteter. Enligt Mayo Clinic kan vilopulsen hos en vältränad idrottsman vara så låg som 40 slag i minuten.

Källor

Vanliga söktermer:
  • hög vilopuls
  • träning lägre vilopuls
  • bitestikelinflammation hög sänka
  • högvilopuls
  • kan man träna så man får lägre puls


  • Hälsa är livsviktigt, sprid ordet!

    176
    7 delningar, 176 poäng