Vad är rumsuppfattning? Och hur påverkar det träningen?

1 min


209
15 delningar, 209 poäng

Rumsuppfattning är hur bra du är på att känna av positionen och ställningen din kropp har i relation till din omgivning. Att ha god rumsuppfattning betyder att du har en känsla för avstånd, timing och riktning och det har en direkt påverkan på hur du presterar när du sportar och motionerar.

Du kan fånga, dribbla och sparka en fotboll när du har en känsla för var dina fötter är i relation med bollen. När du spelar basket känner du av var du borde placera dig för att kunna ta emot en passning. Att kunna göra en volt i gymnastiken kräver också att du kan känna av vart kroppen är gentemot golvet.

Inslag som tillhör rumsuppfattningen

Din rumsuppfattningsförmåga är beroende av flera olika sinnessystem. Ditt synsystem låter dig ser och uppfatta din omgivning. Ditt balanssystem i innerörat skickar information om balansen och kroppshållningen. Ditt proprioceptiva system har sensorer i dina muskler och leder som ger feedback om kroppspositionen. När systemen jobbar tillsammans kan du hålla balansen även när du rör dig och reagera snabbt på ändringar i omgivningen.

Källor

1 stjärna2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor6 stjärnor7 stjärnor8 stjärnor9 stjärnor10 stjärnor (12 röster, snitt: 9,00 av 10)
Loading...