Du har 96 560 km blodkärl, och andra roliga fakta om hälsa

2 min


181
7 delningar, 181 poäng

Det mänskliga kardiovaskulära systemet består av hjärtat, artärer, vener och kapillärer. Hjärtat har två sidor, den vänstra och den högre. Syrerikt blod reser från hjärtats vänstra sida, ut genom aortan till olika kroppsdelar. När syret har tömts ut genom blodet reser det till hjärtats högra sida, där det trycks genom lungartären till lungorna, där blodet får nytt syre och sedan reser tillbaka till hjärtats vänstra sida, där allt börjar om igen.

Artärerna bär syresatt blod från hjärtat och till olika kroppsdelar. Venerna påminner om artärerna, men de är mindre och svagare. När syre har tagits från blodet bär venerna tillbaka blodet till hjärtat. Kapillärerna är svagare än venerna och levererar syre till kroppens celler, och bär blodet som har tömts på syre och fått koldioxid i sig tillbaka till venerna.

blodkärl

Blod

Det finns cirka 5 liter blod som ständigt cirkulerar genom en vuxen människokropp. En genomsnittlig 3-åring har i genomsnitt 1 liter blod. Blodet reser genom artärerna, venerna och kapillärerna. Kapillärerna är så smala att blodceller måste resa genom dem en och en.

Längd

Om alla vener, artärer och kapillärer lades ihop skulle de nå runt jorden två och en halv gång. Det finns mer än 96 560 km blodkärl i en vuxen kropp.

Hjärtslag

Ljudet av hjärtslag är egentligen ljudet av hjärtats valv som stänger sig medan blod pressas genom hjärtkammaren. Ett genomsnittligt hjärta slår cirka 30 miljoner gånger per år. Ett genomsnittligt vuxet hjärta pumpar cirka 15 liter blod per dag. Ett hjärta i vilopuls drar sig samman och slappnar av cirka 70 gånger per minut.

Choklad

Choklad kan faktiskt främja kardiovaskulär hälsa. Enligt Northwest Health Sciences University innehåller choklad kakao, som har antioxidanter som hjälper till att skydda det kardiovaskulära systemet. Antioxidanterna hjälper till att sänka blodtrycket och reducerar antalet dödsfall på grund av kardiovaskulära sjukdomar. 4-5 gram per dag är tillräckligt för att få fördelarna av dessa antioxidanter.

Optimism hjälper hjärtat

Att ha en optimistisk attityd om livet och dess omständigheter kan leda till ett friskare kardiovaskulärt system, enligt Northwest Health Sciences University. Personer som har en optimistisk attityd, till skillnad från en pessimistisk, lider av färre hjärnblödningar och hjärtinfarkter, och har en 55% lägre risk att drabbas av kardiovaskulära sjukdomar.

Vanliga söktermer:
  • https://yandex ru/clck/jsredir?from=yandex ru;search;web;;&text=&etext=1825 gaeezgGrLV2GJOcqz7nE0y8nKxfWMvLKQc79T8D3Z3Y 8b047d8593ad30b4587988cdde0a5609b6ca2938&uuid=&state=_BLhILn4SxNIvvL0W45KSic66uCIg23qh8iRG98qeIXmeppkgUc0YGHEttDsYq_w3p


  • Hälsa är livsviktigt, sprid ordet!

    181
    7 delningar, 181 poäng