Roddare vs Löpare – Vilken träning är mest kraftfull?

3 min


179
7 delningar, 179 poäng

När du försöker välja mellan en sport och en annan rolig fitnessaktivitet är en viktig del hur mycket du kommer njuta av det. Om du inte gillar det du gör är det inte särskilt troligt att du kommer fortsätta göra det. Om du försöker välja mellan löpning och rodd finns det ingen anledning till att inte göra lite av båda två när du känner för det. Men om du jämför kroppsformen och andra drag hos löpare vs. roddare kommer du se att det är två helt olika sporter, som ger helt olika resultat.

Muskler som används

När det gäller de kroppsdelar och muskler som aktivt används, så berör rodd dina axlar, ryggen, kärnan, biceps och triceps, samt benmusklerna vilket inkluderar quadriceps, hamstrings och gluteus. Att ro är alltså både konditionsträning och styrketräning. Att springa fokuserar mer på benen och jobbar med gluteus, quadriceps, hamstrings och kärnan, vilket ger mer konditionsträning men mindre muskelstyrka.

Kroppsform

När det gäller kroppsform brukar roddare ha en mer tonad, muskulär kroppsform, medan långdistanslöpare brukar vara smalare och bara vara tonade i underkroppen. När man pratar om elitidrottare på olympisk nivå kan forskare enkelt skilja på löpare och roddare: båda verkar födas med en viss kroppstyp som gör det enklare för dem att lyckas i den valda sporten. Roddare är ofta 1,90 meter långa och väger cirka 97 kilo, medan långdistanslöpare är tre decimeter kortare och mycket lättare, menar träningspsykologen Stephen Seiler i en artikel som publicerats i Inside Science. När det gäller elitidrottare är det inte sannolikt att en person är på elitnivå i flera sporter – men det bör inte hindra en genomsnittlig person från att prova alla sporter som kan aktivera dem.

Brända kalorier

Enligt tabellen ”calories burned” på mayoclinic.com bränner löpning fler kalorier per timme, rent generellt. En person som väger 72 kilo kan bränna 606 kalorier om den springer 8 km/h. Att ro bränner däremot 438 kalorier per timme för samma person. Det är förmodligen uppenbart varför löpning bränner fler kalorier. När du springer ansvarar du för att röra hela kroppen, men när du ror sitter du ner och om du använder en roddmaskin har du en ”bana” som hjälper dig att flytta kroppen. Det innebär att när du jämför roddare med löpare så kan roddare behöva tillbringa mycket mer tid med sin valda aktivitet för att bränna lika många kalorier.

Tid och intensitet

När du tittar på en tabell som visar antal kalorier som bränts under träning är det viktigt att komma ihåg att alla är olika, och fungerar på olika sätt. Hur många kalorier du bränner beror på hur länge du tränar, vilket tillstånd du är i och hur intensivt du tränar. Du kanske bränner fler kalorier genom rodd än löpning, helt enkelt för att du springer mer intensivt. Om du försöker bestämma dig mellan löpning och rodd bör du också komma ihåg att rodd har låg effekt medan löpning definitivt har hög effekt. Om du har ledsmärtor eller artrit kan rodd vara det bättre valet för dig – kom bara ihåg att ge det allt du har.

Källor

Vanliga söktermer:
  • nytta roddträning
  • rodd eller löpning


  • Hälsa är livsviktigt, sprid ordet!

    179
    7 delningar, 179 poäng