Dödliga ripströmmar – saker du måste veta innan du snorklar

3 min


185
8 delningar, 185 poäng

Att snorkla är ett roligt sätt att få se liv i havet, inklusive korallrev, färgglada fiskar och lugna algbäddar. Det är möjligt att snorkla från land till land på vissa platser, eller så kan du hoppa på en utflyktsbåt som tar dig till ett närliggande rev för att snorkla. Du behöver ha grundläggande simkunskaper för att vara bekväm och säker i vattnet, men du behöver inte vara en expertsimmare eller en certifierad dykare för att njuta av snorkling.

Grundläggande säkerhet

För att snorkla behöver du simfötter, en mask och en snorkel. Simfötterna hjälper dig flyta och röra dig lättare genom vattnet, och masken hjälper dig se tydligare samtidigt som den skyddar ögonen från saltvattnet. Ett nässkydd i masken hindrar dig från att andas in vatten genom näsan. Slutligen fäster snorkeln i masken och passar in i munnen för att hjälpa dig andas. Snorkelns topp ska vara ovanför vattnet, och förse dig med frisk luft så du kan andas medan du simmar. Mer erfarna snorklare kan också dyka djupt efter att ha dragit ett djupt andetag, och sedan andas ut långsamt genom snorkeln för att kunna tillbringa mer tid på djupare vatten.

Simfärdigheter

Att snorkla säkert kräver grundläggande simkunskaper. Du bör vara bekväm i vatten: att sprattla runt i rädsla kommer trötta ut dig och skrämma bort det som lever i vattnet. Simmare bör kunna flyta och simma med ansiktet i vatten. Du använder grundläggande armrörelser och sparkar för att röra dig i vattnet. Det är möjligt att vara relativt stilla, men att inte röra sig alls får kroppen att kännas kall snabbare. Vissa väljer att bära en snorkelväst när de snorklar. Detta kan minska förmågan att röra dig snabbt, men det kan också ge extra stöd för att förhindra uttröttning. Du bör också vara bekväm med att andas genom snorkeln så att du inte får panik eller råkar andas in vatten.

Vattensäkerhet och simning

Sjöar, hav och floder är naturliga miljöer och medför en viss risk för simmare. Starka vågor och ripströmmar kan vara farliga för oerfarna simmare. Om du fastnar under vatten måste du försöka hålla dig lugn och låta bli att andas innan du når ytan. För att komma bort från en ripström ska du simma parallellt mot land, ända tills du lämnat ripströmmens område. Försök inte simma rakt igenom den. Se upp för båtar eller andra vattenfordon för att undvika att bli påkörd. Undvik att röra, gå på eller trakassera levande varelser i vattnet – för deras skull och ditt. Djurs beteende, särskilt i det vilda, kan vara oförutsägbart.

Tips för säkrare snorkling

Även om du är en erfaren simmare bör du snorkla i närheten av andra människor. Du kan snorkla med en kompis för att öka säkerheten om något skulle gå fel. På en snorkelutflykt är det helt okej att be instruktören hjälpa dig hitta ett område med lugnare vatten. När du känner dig trött bör du återvända till land. Öva på att snorkla i en pool tills du känner dig bekväm med det.

Källor


Hälsa är livsviktigt, sprid ordet!

185
8 delningar, 185 poäng