Optimal pulszon: Att veta dessa 4 aspekter är livsviktigt!

2 min


180
7 delningar, 180 poäng

Genom att mäta pulsen under träning kan man nå rätt intensitet under passet. Pulsen mäter hjärtfrekvensen, vilket är ett mått på samma funktion. Den optimala pulszonen vid måttlig träning uppnås genom att pulsen ökar ett visst antal slag från vilopulsen, vilken skiljer sig från person till person. Vid träning bör rätt pulszon nås snarare än att jämföra arbetspuls med vilopuls.

löpning puls pulsklocka garmin suunto

1: Definition av måttlig träning

Måttlig eller medelintensiv träning är tyngre än lätt träning, men lättare än ett kraftfullt träningspass. Aktiviteter som snabbare promenader, vardagscykling och motionssimning kan vara exempel på måttlig träning. En lugn promenad kan jämförelsevis vara lätt träning och joggning eller löpning anses som kraftfull. Vid måttlig träning blir andningen aktiv, det går fortfarande att prata obehindrat, men det skulle vara svårt att sjunga. Svettning uppstår också, även om det är kyligt väder.

2: Puls vid träning

Vid måttlig konditionsträning bör pulsen ligga mellan 50 och 70 procent av maxpuls. Maxpulsen uppskattas genom att subtrahera egen ålder med 220. Vid 45 års ålder uppskattas den maximala hjärtfrekvensen till 175. Multiplicera med 0.5 och 0.7 för att hitta pulsnivån vid 50 respektive 70 procents ansträngning avrundat till 88 och 123. En måttlig träning bör således utföras med en puls i intervallet 88 slag per minut till 123 slag per minut.

3: Hitta pulsen

Många träningsmaskiner har möjlighet att mäta pulsen vid träning, men för en mer exakt avläsning bör du räkna pulsen på egen hand. Avsluta ansträngningen och stanna upp, placera två fingrar på inre handleden eller på halsen för att hitta pulsen. Med hjälp av sekundvisarna på en vanlig klocka eller ett tidtagarur kan pulsslagen räknas under förslagsvis 15 sekunder. Multiplicera därefter värdet med fyra för ett korrekt värde på din puls per minut vid.

4: Vilopuls

Genom att öka pulsen med ansträngning uppnår man i förlängningen en lägre puls vid vila. Förhållandet har en viktig påverkan på hälsofördelarna av träning. Enligt Harvard Medical School är en hög vilopuls kopplad till ökad risk för högt blodtryck, åderförkalkning och även dödsfall. För att uppskatta vilopulsen bör kroppen ha vilat i minst tio minuter. En hälsosam vilopuls för vuxna uppskattas ligga melllan 60 och 100 slag i minuten. Mycket vältränade personer kan ha en vilopuls så låg som 40 slag i minuten.

Källor

Vanliga söktermer:
  • definition vilopuls
  • optimal pulszon
  • vad är måttlig träning
  • vid träning puls 135 pulsen går ej ned som vanligt


  • Hälsa är livsviktigt, sprid ordet!

    180
    7 delningar, 180 poäng