Puls vs Temperatur vid träning: ”Kan bli +40 slag/min!”

2 min


207
13 delningar, 207 poäng

Hur snabbt ditt hjärta slår under träning beror på den kardiovaskulära ansträngningen. Förutom att öka din arbetstakt, kan miljöfaktorer såsom temperatur påverkar din ansträngning. Ju varmare du är under ett träningspass, ju snabbare slår ditt hjärta. En högre puls kommer att leda till ökad förbränning av kalorier, men att träna i extrem hetta kan vara farligt.

Temperatur och Puls

Din puls representerar ett tillförlitligt sätt att mäta din ansträngning under träning. Även om du inte tränar kommer högre temperaturer leda till snabbare puls. Enligt löpningscoachen Brian Mac, kan en kombination av värme och fuktighet öka din puls med 10 slag per minut.

Varma Temperaturer

Att lägga till träning till ekvationen ökar bara din puls. Stigande temperaturer leder till ökningar i blodflödet då din kropp arbetar för att svalka sig genom att tillföra blod till huden och få igång en svettning. När du tränar i varma temperaturer, är det vanligt att uppleva en ökning av pulsen med 20 till 40 slag per minut, säger HumanKinetics.com.

Kalla Temperaturer

Det är en missuppfattning att träning i kalla temperaturer tvingar ditt hjärta att slå snabbare för att hålla uppe din inre temperatur. Lägre temperaturer leder inte till ökningar i puls eller förbrända kalorier om du inte får frossa. Sammantaget måste hjärtat arbeta mycket hårdare för att kyla ner kroppen i varma temperaturer än vad det gör för att värma upp kroppen i kalla temperaturer, enligt det amerikanska rådet om motion.

Idealisk Nivå

Bara för att högre temperaturer betyder högre puls och ökad kaloriförbränning betyder det inte att det är bäst att träna i extrem värme. Enligt det amerikanska rådet om motion är varma temperaturer att föredra framför extrem kyla eller extrem värme. I varma temperaturer, ökar pulsen tillräckligt mycket för att öka förbränningen av kalorier utan att riskera värmerelaterade sjukdomar, såsom värmeslag, svimning och uttorkning. Hur hög pulsen blir beror på vilken typ av träning du gör. Under aerob träning, vill du hålla den på 60 till 80 procent av det maximala. Under anaerob träning bör din puls ligga runt 80 till 90 procent av sin maximala.

Källor

1 stjärna2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor6 stjärnor7 stjärnor8 stjärnor9 stjärnor10 stjärnor (13 röster, snitt: 8,92 av 10)
Loading...