CheckmarkFaktagranskad

Kan övningar på studsmatta rensa olika system i kroppen?

Fysisk träning kan vara precis lika viktig som kosten när du ska rensa kroppen på orenheter. Högintensiv träning, som att springa och lyfta tungt, är inte önskvärt under en rening eftersom det kräver energi som du kanske inte har, och utsätter kroppen för extra stress som kan trötta ut dig istället för att stärka dig. Skonsam träning, som att studsa upp och ner på en liten studsmatta, vårdar kroppen genom att främja cirkulationen och främja djup läkning.

Studsövningar

Studsövningar innebär att du hoppar upp och ner på en studsmatta som är cirka 20 centimeter hög och 90 centimeter bred. Du utsätts för den fördelaktiga gravitationen, men upplever ingen effekt på samma sätt som du skulle göra när du joggar eller hoppar på en hård yta. Nybörjare kanske knappt lämna studsmattans yta när de hoppar, medan mer erfarna hoppare kanske kan hoppa högre för att öka rörelsens intensitet. Penni Shelton, författaren till Raw Food Cleanse, menar att denna skonsamma rörelse främjar flödet av cerebrospinalvätska, masserar organen, och är bra för inälvorna.

Lymfsystemet

Studsande rörelser är extra bra för att främja flödet av vätska genom lymfsystemet, vilket är kroppens egen kompost. Lymfsystemet är ett nätverk organ, knutor, kärl och vener som förflyttar vätska genom kroppen, och det spelar en stor roll för ditt immunsystem. Lymfsystemet producerar vita blodceller och rensar blodplasman från bakterier och inflammatoriska celler. Till skillnad från hjärt- och kärlsystemet, som har sin egen pump, förlitar sig lymfsystemet på musklernas rörelser för att det ska kunna flöda fritt. Att försiktigt hoppa upp och ner på studsmattan främjar detta flöde och kan rensa lymfsystemet. Många typer av skonsam övning, som yoga eller promenader, kan vara bra för att öka cirkulationen i lymfsystemet, men rörelsen när du studsar och rörelsens låga effekt gör det till ett extra bra val. Aktiviteter med högre effekt, som att jogga eller hoppa hopprep, kan ha samma effekt, men de utsätter lederna och det muskulära systemet för mer press.

Nervsystemet

Träning är nyckeln till att reducera stress, särskilt när den utförs skonsamt, regelbundet och under en rimlig tidsperiod – till exempel de 30 dagliga minuter som Centers for Disease Control and Prevention rekommenderar. Att hoppa på en studsmatta uppfyller dessa rekommendationer, och dess repetitiva natur är lugnande för nervsystemet, säger Shelton. När du rensar nervvägarna från stress skickar kroppen nervsignaler till och från hjärnan på ett mer effektivt sätt. Detta hjälper till att förbättra din koordination och din balans, och ditt humör. Du kanske inte ”rensar” nervsystemet i ordets klassiska bemärkelse, men du kommer definitivt att uppleva en lugnande känsla som bidrar till en mer avslappnad hållning.

Stimulerande fördelar

Studsande rekommenderas ofta som träning när du renar, för det har stimulerande effekter på viktiga kroppssystem. Det rensar inte dessa system, men det hjälper dem att fungera mer effektivt – och förbättrar därmed din hälsa. Eftersom det är en kardiovaskulär aktivitet kommer studsande stimulera hjärtat och andningen, vilket effektiviserar processen att leverera syre och näring till vävnad och organ. Du kommer också att simulera körtelsystemet, som reglerar hormonerna som ger dig energi.

Källor

Nytt nyhetsbrev

Om du tror på kraften i personlig utveckling, dela den här artikeln.

Skapa passiva intäkter (1 klick)