Om man går ner i vikt – sen upp, kan man gå ner igen?

2 min


176
7 delningar, 176 poäng

Statistiken är tuff – cirka 80 % av alla som gått ner i vikt kommer att gå upp all, eller delar av, den vikt de tappat på bara två år, rapporterade NBC News år 2010. American Council on Exercise säger att endast 5 % av bantare lyckas hålla sina kroppar smala. Att tappa vikt och sedan gå upp igen, så kallad jojobantning, är vanlig men skadlig för din hälsa, ditt psyke, och dina mål för viktnedgång. Varje gång du tappar vikt och går upp igen gör du det mycket svårare att gå ner igen.

Gå upp i fett

När du tappar vikt förlorar du oftast en kombination av fett och muskler. Om du går upp samma vikt är det vanligtvis i form av fett. När du ständigt tappar och går upp igen kommer slutresultatet bli att du har mycket mer fett. Läkarna Mehmet C. Oz och Michael F. Roizen förklarar i You, On a Diet att detta gör det svårare och svårare att gå ner i vikt för varje gång du försöker.

Psykologiska effekter

Att förlora vikt på ett lyckat sätt, även med en snabbdiet, kräver ordentlig dedikation och arbete. Du kommer känna dig nöjd och lyckad när du ser siffrorna på vågen minska. När dessa siffror klättrar uppåt igen kommer du därför att lida psykiskt. Du kanske blir mindre motivera att försöka gå ner i vikt igen eftersom det känns som att du kommer gå upp igen.

Metaboliska förändringar

När din vikt går upp och ner förändrar du kroppens fysiologi och gör det svårare att gå ner igen. Kelly Brownell, styrelsemedlem på Rudd Center for Food Policy and Obesity vid Yale University, sade år 2010 till NBC News att förlorad vikt skickar signaler till kroppen o matt öka produktionen av vissa hormoner som stimulerar hunger, samtidigt som det minskar produktionen av hormoner som får dig att känna dig mätt. Kroppen kämpar mot kampen att tappa vikt, uppmuntrar dig att gå tillbaka upp i vikt när du väl har gått ner, och kan sedan kämpa ännu hårdare för att förhindra dig från att förlora vikt igen.

Nycklarna till succé

Det bästa sättet att inte behöva kämpa för att gå ner i vikt en andra, tredje, eller fjärde gång är förstås att inte gå upp i vikt från början. Medlemmar i National Weight Control Registry, en grupp om över 10 000 personer som har gått ner i genomsnitt 30 kilo och hållit den vikten borta i minst fem år, tränar regelbundet, ser minimalt på TV, äter frukost, och väger sig minst en gång i veckan. När du börjar försöka gå ner i vikt bör du förändra din livsstil istället för att följa drastiska dieter som utlovar en snabb lösning. Vissa mindre fluktueringar i vikten är normala, men att gå ner och upp 5 kilo eller mer räknas som jojobantning.

Källor


Hälsa är livsviktigt, sprid ordet!

176
7 delningar, 176 poäng