Bli bäst på att nätverka! 9 knep för att mingla effektivt

2 min


182
8 delningar, 182 poäng

Att träffa nya människor är A och O för att din karriär verkligen ska ta fart. Genom att nätverka på ett korrekt och effektivt sätt kan du snabbt få flera jobberbjudande eller öka omsättningen på ditt företag genom att du skaffar dig fler affärskontakter. Men för många människor kan det kännas svårt och lite olustigt att gå upp till en, för dig, okänd person och börja prata. Som tur är finns det några knep att ta till.

Mingel, tips, mingla

Foto: Canadian Film Centre/Flickr.com (CC)

Här är 9 enkla och bra mingel-tips

Sluta fega – våga säg Hej

Istället för att dra en inövad öppningsreplik, som ofta kan göra mer skada än nytta, går det minst lika bra att bara säga hej.

L.Ö.N.

Inom säljvärlden pratas det ibland om LÖN – Le, Ögonkontakt, Nicka. Genom att göra dessa tre steg varje gång du möter en ny människa kommer ni båda känna att samtalet börjar på bästa sätt.

Kroppsspråket säger mer än du tror

Genom att visa att du är intresserad av vad som sägs med hela din kropp kommer ditt nätverkande bli betydligt enklare. För ingen vill väl prata med någon som himlar med ögonen, suckar eller står med armarna i kors?

Lyssna!

Det är minst lika viktigt att lyssna som att prata. Nicka eller le för att få personen du pratar med att förstå att du lyssnar och ge sedan ett svar som är kopplat till vad som just blivit sagt.

Ha ett tydligt mål

Ibland vill du bara skapa nya kontakter medan du andra gånger vill gå på avslut och få en specifik affärspartners direkt. Ha ett tydligt mål innan du besöker en mässa, ett event eller en fest. På så sätt vet du också hur du bör lägga upp ditt nätverkande.

Återkoppla i slutet

Innan ni skiljs åt kan det vara en god idé att återkoppla det som samtalet handlat om. Kanske har ni kommit överens om något? I så fall är det bara att ännu en gång göra klart vad det är som gäller.

Tänk på vad du har på dig

En skjorta är i många fall bättre än en t-shirt. De kläder du använder spelar fortfarande en stor roll i hur folk uppfattar dig.

Håll glaset i vänster hand

Att hålla glaset i vänster hand gör att handskakningen sker naturligt och det ser inte ut som en eftertanke vilket det gör om du måste byta hand.

Var nykter

Det är utan tvekan fördelaktigt att vara nykter eftersom det är lättare att bli uppfattad som en seriös person. Samtidigt kommer du ju, om du är nykter, komma ihåg det som sagts. Ett glas vatten med is och en citronskiva, läsk eller en alkoholfri drink funkar lika bra som ett glas vin eller en öl. Är du dessutom ute på mingel flera gånger i veckan är det extra viktigt ur ett hälsoperspektiv.

Det finns otroligt många sätt att öka effektiviteten inom nätverkande, men gör det inte till en chockartad upplevelse. Börja med några av knepen ovan och lägg till fler med tiden. Förhoppningsvis kommer ditt nätverkande gå otroligt mycket bättre och din kontaktbok bli full av nya, intressanta personer.
Lycka till!


Hälsa är livsviktigt, sprid ordet!

182
8 delningar, 182 poäng