CheckmarkFaktagranskad

Vilka muskler tränas på löpbandet? (+Tips för nybörjare!)

Löpband är träningsmaskiner som låter folk gå eller springa på en maskin inomhus. Dessa maskiner är främst till för kardiovaskulär träning, men utövare finner ofta att löpband arbetar med flera benmuskler också.

Quadriceps, hamstrings, vadmuskler och gluteus är alla muskler som tränas på löpbandet. Den kardiovaskulära träningen arbetar också med hjärtat, vilket är kroppens viktigaste muskel.

Muskler som tränas på löpband

Hjärtat

Den muskel som löpbandet främst arbetar med är hjärtat. Löpbandet ger en kardiovaskulär träning, vilket höjer pulsen och höjer hjärtats generella hjärta och uthållighet.

Quadriceps

Att träna på ett löpband tränar quadriceps, en muskelgrupp i framsidan av låren. Denna muskelgrupp inkluderar rectus femoris, vastus lateralis, vastus medialis, och vastus intermedius.

Hamstrings

Hamstrings sitter i lårens baksida och tonas effektivt genom träning på löpband. Hamstrings kan skadas lätt, så du bör stretcha ordentligt innan du använder ett löpband.

Gluteus

Denna muskelgrupp består av tre delar: gluteus maximus, gluteus medius and gluteus minimus. De sitter i skinkorna och används mycket när du tränar på löpbandet.

Vaderna

Vadmusklerna sitter i baksidan av underbenet, mellan vaden och knät. Dessa muskler stabiliserar kroppen när du går och springer.

Träning på löpband för nybörjare

Löpbandet är ett jättebra sätt att komma i form då det är en kardiovaskulär träningsform. Du kan börja långsamt genom att främst gå på löpbandet. När kroppen vänjer sig vid träningen kan du börja gå snabbare, och till och med jogga lite. Om du aldrig har joggat förut, eller om det var länge sedan, kan du jobba dig upp till en halvtimmes joggingpass. Gör det långsamt för att skydda musklerna.

Endast gång

Under den första veckan vill du att kroppen ska vänja sig vid löpbandet. Du kan göra detta genom att gå i 30 – 60 minuter tre till fyra gånger per vecka. När du promenerar vill du gå i en hastighet om 5 – 6,5 km/h.

Lite jogging

Om du tycker att gång är tråkigt kan du försöka jogga lite medan du tränar. Om du är en nybörjare är det bäst om du värmer upp genom att gå i en hastighet om 5 – 6,5 km/h i 4,5 minuter. Efter det kan du jogga i 30 sekunder, i en hastighet om 6,5 – 8 km/h. När du har joggat kan du gå igen, i ytterligare 4,5 minuter. Upprepa detta fem gånger för att få ett träningspass på 30 sekunder.

Träningspass med mer löpning

Om du vill utmana dig själv lite mer kan du börja med att gå i tre minuter. Efter uppvärmningen kan du jogga i två minuter. Upprepa detta fem gånger för att få ett träningspass på 30 sekunder. Om det är för mycket jogging för dig kan du skära ner till fyra minuters gång och en minuts jogging. Det är inget fel i att ta det lite långsammare.

En mer utmanande träning

Om du är rätt aktiv och inte vill gå under hela träningspasset kan du utmana dig själv genom att lägga till mer jogging i ditt träningspass. För att göra detta bör du börja med att gå i en och en halv minut. Efter uppvärmningen kan du sedan jogga i 3,5 minuter. Upprepa detta fem gånger för att få ett träningspass på 30 sekunder.

Källor

Nytt nyhetsbrev

Om du tror på kraften i personlig utveckling, dela den här artikeln.

Skapa passiva intäkter (1 klick)