3 Bästa Cykelskorna för Mountainbike

274
29 delningar, 274 poäng

Försöker du bestämma dig för vilka mountainbike-cykelskor som passar dig? Efter månader med att testa några av de vanligaste och bästa skorna för mountainbike som finns tillgängliga, har vi många intressanta insikter. Det finns flera saker du bör tänka på innan du köper cykelskor för mountainbike, och vi kommer att gå igenom processen med dig. Olika typer av åkare kommer att dra nytta av specifika funktioner i skorna och vi är här för att vägleda dig till det bästa beslutet som hjälper dig till nästa nivå samtidigt som du tar hänsyn till din budget. Är du osäker på om du behöver specifika skor för mountainbike? Läs vidare och vi hjälper dig att göra det rätta valet.

Populära MTB-skor


Shimano – XC500 MTB – Grå/Orange

Frakt: Fri frakt & fri retur
Lagerstatus: 1-4 arbetsdagar
Produkttyp: Cykelskor


Newline – Bike MTB Shoe – Grå

Frakt: Fri frakt & fri retur
Lagerstatus: 1-4 arbetsdagar
Produkttyp: Cykelskor


Shimano – XC500 MTB – Svart

Frakt: Fri frakt & fri retur
Lagerstatus: 1-4 arbetsdagar
Produkttyp: Cykelskor

Varför köpa skor till mountainbike?

För det första är det viktigt att tänka på att denna granskning är specifik för skor utan clips till mountainbike. Mountainbike-skor utan clips är konstruerade för att monteras med pedalklossar som är specifika för pedaltillverkaren. Så om du använder Shimano-pedaler kommer du att montera Shimano-padelklossar för dina skor.

Vänta….Skor ”utan clips” används med pedalklossar och de kläms in i pedalen?

Ja, och här är varför de kallas clipless: Innan pedaler utan klämmor infördes, använde vanliga och många tidiga mountainbike-cyklister platta pedaler utrustade med en korg och rem som fäste foten på pedalen för ökad effektivitet. Korgdelen av pedalen kallades vanligtvis en tå-klämma. Så efter 50+ år med hänvisning till pedalens kvarhållande del som tåklämma var det den mest visuellt uppenbara saken från de tidiga pedalerna, tåklämman, sålunda termen clipless-pedal. Uppenbarligen förstod ingen förrän det var för sent hur förvirrande denna term skulle vara 20 år senare för en generation av cyklister som aldrig sett tidiga pedaler eller hört termen tåklämma, men nu står vi fast vid det.

Om du läser detta, tänker du sannolikt köpa ett par tåklämfria cykelskor, och det borde du. Att ”klippa” in i pedalerna ökar effektiviteten när du cyklar, främst på grund av att din fot alltid ligger i perfekt läge över pedalspindeln för att producera kraft. Däremot har du sannolikt upplevt irritationen att din fot ibland är i en mindre än optimal position på pedalen, speciellt efter en teknisk sektion av spåret. Utöver fotpositionering är mountainbike-skor styva och böjs inte mycket, vilket ger en bra överföring av kraft. En annan anledning att köpa cykelskor är förbättrad cykelkontroll. Det är lättare att manipulera cykelns position i luften när du hoppar eller när du försöker cykla över ett hinder som en stock eller sten när dina fötter är fast kopplade till pedalen.

Om du är orolig för att inte komma ur pedalerna kan vi försäkra dig om att du med tiden inte bara kommer att klara av det, utan det blir naturligt. Du kan tippa över innan du blir van vid cykeln, men fördelarna överstiger den korta tiden det tar dig att bli skicklig. Vi känner till massor av människor som brukade åka med platta skor, men inte så många som har provat återkopplande skor.

Mountainbikeskor vs Landsvägsskor

Det finns flera skillnader mellan klickfria skor för mtb och landsväg. För det första använder mountainbike-skor ett tvåbults-hålmönster och en mindre klämma. Landsvägscykelskor har ett trebults-hålmönster och använder en mycket större klämma. Om du någonsin har provat att gå i landsvägsskor, vet du hur besvärligt det kan vara, främst på grund av att klämman sticker ut ur skons sula, men också styvheten på sulan. Den mindre klaffen som används på cykelskor kan försänkas i skons slitbanor för att möjliggöra enklare gång och bättre dragkraft. Landsvägsskor har i allmänhet väldigt lite gummi eller slitbanor för att minska vikten och förbättra aerodynamiken, och mountainbike-skor har i allmänhet massor av gummi och slitbanor både för dragkraft och för att skydda mellansulan på skon som ger styvhet och en plattform för pedalen.

Typer av mountainbikeskor

Skor för mountainbike kan i allmänhet delas in i två typer: långåkningsskor och downhill eller gravitationsskor.

Cross-Country

Cross-country och allmänna trailskor är utformade för att vara styva, lätta och ger utmärkt överföring av kraft. Traditionellt var dessa skor avsedda för användning i XC racing, och har antagits av andra discipliner i brist på andra alternativ i det förflutna. I allmänhet har de mindre slitagebeständiga paneler och använder lättare material än downhill orienterade konstruktioner. Ofta är cross-country-skor utmärkta allround trailskor.

Downhill och Enduro

Skor avsedda för downhill och enduro är i allmänhet tyngre, mer hållbara och bekvämare att gå i. De har ofta en sula som är mindre stel och ger lite flexibilitet i viktiga områden för att hjälpa till att göra cyklar i trail och promenad-sektioner mer hanterbara. Nackdelen med detta är mindre effektiv överföring än vad du skulle hitta i en cross-country-orienterad sko. Dessa skor är också mer avslappnade, och har funktioner som hårda tår för att skydda foten.

Specialskor

En sko vi testat, passar inte helt i standardkategorierna. Ofta har inte de styvaste skorna den bästa kraftöverföringen, de är också svårare att gå i. X-Project 1.0 har en unik mellansula i kolfiber som är styv i kontaktzonen för pedalen, men är tunnare och mer flexibel i andra områden. Resultatet är en sko som pedaler som en renrasig cross-country racesko, men är flexibel för att gå och springa i. Det använder också en mjuk, kraftig gummisula som ger bra dragkraft och skyddar även mellansulan av kolfiber.

Att välja en mountainbikesko

Ditt sko-köp bör motiveras främst av den typ av åkning du tycker om. Om du spenderar mer tid på att trampa uppåt eller över rullande terräng på dina lokala spår, är en spår eller cross-country sko ditt bästa val. Om du emellertid är mer benägen att åka i en lift eller liftar med några vänner istället för att trampa, behöver du en downhill eller enduro sko. Inte alla skor i varje kategori är lika. Vi kommer att gå igenom fördelarna och nackdelarna med olika designmetoder och ge dig alternativ baserat på budget.

Trail och Cross-Country åkare

Om du åker i en hård trail eller kort till medel heldämpad cykel så ska du välja en sko som erbjuder bra överföring för att få ut det mesta av din cykel och terräng. De flesta åkare har tillgång till spår som är bäst lämpade för korta och medelstora cyklar, vilket innebär att de måste förtjäna sin downhill. Om du gillar att köra XC eller cyklocross så faller du också in i denna kategori. Om priset inte är ett problem rekommenderar vi det dyrare.  Det är en bra all-round-sko som enkelt även kan fungera som en tävlingssko och få dig igenom några terrängturer. Det är också vårt första val för cyclocross-åkaren, kombinationen av utmärkt kraftöverföring och jämn körning med bra drag gör det till ett av de bästa cross-skor vi någonsin har använt.

Om prislappen är lite för hög, rekommenderar vi en budgetsko. Dessa är i regel ungefär hälften av priset, men den är kompetent i spåret och kommer inte att göra dig besviken under helgracet.

Det finns också bra allroundskor med utmärkta vandringsegenskaper och som fortfarande har en bra överföring.

Downhill och Enduro

Om du föredrar att åka i liften eller pendel till terrängspåret, behöver du inte leta längre än till ett toppval. Stora, slitstarka, flexibla downhill-specifika skor tillhör favoriterna hos oss. Andra alternativ kan vara hårdare, och ger bättre överföring.

Om du gör allt detta, är det bäst att ha två par skor. Downhill är tufft för din utrustning, speciellt för skor avsedda för lättare uppgifter. Om du köpa två par skor inte är ett alternativ så är en allroundsko det bästa alternativet för att ta dig igenom både terräng-åket och cykelparken.