CheckmarkFaktagranskad

Hur viktigt är det att vara motiverad till att träna och motionera?

Det är kallt, regnigt och mörkt ut innan jobbet, så istället för att ta på dig träningsskorna stänger du av larmet och hoppar över dagliga joggningen. Yogan på lunch-timmen gör att du blir svettig. Att arbeta efter jobbet verkade som en god idé tills det blev övertid. Varje dag blir även dem bästa planerna offer för dåligt väder, nära deadlines, olägligheter och för lite motivation. Men motivationen är det som får dig att gå till poolen, löpbandet och löpningsstigarna. Det kan vara bästa redskapet eller värsta fienden till din träning.

Höga förväntningar

Ungefär hälften av alla människor som börjar ett träningsprogram kommer sluta inom sex månader, enligt Dr. Len Kravitz, idrottsvetenskapsforskare vid University of New Mexico. Orealistiska förväntningar – om viktminskning, sportförmåga, att få en sex-pack på en dag – är stora motivationsmördare. Det är också vanor som att röka, dåligt självförtroende, för lite stöd och för många tankar om sin vikt eller sina svaga muskler. Det tar tid att se resultaten från regelbunden motion – både tid ut från schemat och tid för att märka av de positiva resultaten. Utan motivation kommer tidspressen, flabbiga midjan, låga energinivåerna, skulden och dåliga viljestyrkan segra och planen att komma i form och vara hälsosam kommer att misslyckas.

Byt ut rolighet mot fitness

När du vill göra något då hittar du tid till det. Att hålla dig till ett träningsprogram är lättare gjort om du tycker om aktiviteten. Hatar du att springa på löpbana? Gå med i ett gym. Tycker du inte om vikter? Prova på pilates. Uttråkad när du joggar? Testa tennis. Mayo Clinic föreslår pardans, kampsporter eller baseboll för att hålla dig motiverad på motion. Att ställa mål hjälper också, om de är uppnåeliga. Träna upp dig från en 10-minuters promenad på morgonen till ditt första 5K lopp – loppets datum är ditt mål att sikta mot. Berätta för dina vänner och familj om målet – det finns stor motivation i att ha andra som håller dig till ditt mål, och det hjälper också att ha en hejarklack. Håll koll på din dagliga förbättring i en blogg eller journal och skapa belöningar för när du når delmål.

Stora motivatorer

Gå djupare i den sortens motivation du har för att öka chansen att du lyckas. En studie publicerad i ”International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity” analyserade frekvensen, durationen och intensiteten av träningar – regelbundna, tuffare träningar och sporter gav både bättre kondition och högre tillfredsställelse. Egentlig motivation – att få glädje av att göra någonting – är den bästa på att förutsäga om man ska lyckas. ”Integrated regulation” – att aktiviteten känns som en del av vem du är som person – är på andra plats. En löpare springer, en tennisspelare gör sin serve perfekt. Identitetsreglering ökar motivationen – du vet att det känns bra och du tycker om träningens resultat så du blir träningsvillig. Se till att ditt träningsprogram har någon av de här motivatorerna för att hålla dig borta från fetma, hjärtsjukdomar, Typ 2 diabetes, cancer, osteoporos, högt blodtryck och depression.

Att vinna sinnesleken

Ett tips från ”Harvard Business Review” om att tänka för mycket på träningen: Just do it. Oroa dig inte om motivationen; anta att du har lyckats komma igång och tagit racketen, gympapåsen, knutit leriga löpskorna. Börja röra på dig och du kommer att fortsätta – rätt igenom din dagliga dos konditionsutvecklande svett och stretch. Om du missar en dag, en klass eller en match, psyka upp dig själv som proffsen gör innan en match. Föreställ dig själv när du lyckas med varje rörelse perfekt och känner dig glad och i kontroll. Fäst dig vid din favorit del. Motivera dig själv med en belöning efter du kommit igång igen för första gången. Dela upp en läskig träning i små delmoment och lova dig själv att du kan sluta efter varje – sedan gör inte det. Du kommer tillbaka in i nyttiga vanan med mycket energi och motivation över.

Källor

Nytt nyhetsbrev

Om du tror på kraften i personlig utveckling, dela den här artikeln.

Skapa passiva intäkter (1 klick)