Målsättning – sex idéer för att lyckas med målen

3 min


174
7 delningar, 174 poäng

Att göra förändringar i livsstilen är mycket svårt, och det tycks folk återupptäcka år efter år. Målsättningar kräver lite förarbete för att bli framgångsrikt.

De 3 nycklarna till framgång har alltid varit desamma. Klarsynthet, kompetens och fokus. Målsättning är en betydande ingrediens i alla dessa nycklar. Att lära sig sätta upp mål är en konstform.

Här är några förutsättningar som jag tror är avgörande för att framgångsrikt kunna sätta upp mål.

mål, målsättning, nyårslöfte, målen, målet, löfte

Lyckas med din målsättning – 6 steg

1. Fastställ ditt mål i positiva termer

Människor har en tendens att sätta upp mål runt sånt de inte vill. ”Jag vill inte vara en rökare, jag vill inte spendera min lön så fort den kommer” osv. Jag tror att det är en viktig mental del att fastställa målet i positiva ordalag. ”Det här vill jag göra, det här vill jag bli”. Ser ni skillnaden?

2. Se till att målet initieras och underhålls av dig själv

Låt inte målet hänga på attityden hos din kompis, kollega eller familj. Om målet är att du och en kollega ska träna 2 gånger i veckan, vad händer då om din kollega ger upp? Risken är stor att du då också lägger av. Eller om din viktnedgång initierats av din partner, och att du innerst inne inte bryr dig och därför fuskar så fort du får tillfälle. Målet måste helt och hållet hänga på dig själv, ensam.

3. Fastslå ramen för målet

”Var, när och hur kommer mitt mål uppnås?”. Svaret kan vara självklart för vissa mål men inte alls för andra. Försök vara så specifik som möjligt. Skriv ner det.

4. Kontrollera att målet är i balans med andra delar av ditt privat- och yrkesliv

Man vill inte tappa balansen. Att träna 5 dagar i veckan kan vara svårt om du har ett krävande heltidsjobb och är ensamstående med 3 barn… Kontrollera att målet kan rymmas i din livsstil (även om du får räkna med uppoffringar, se nästa punkt). Se det som en win-win-strategi. Ditt liv är ett system och hela systemet måste vinna. Vetskapen om att du är i harmoni med systemet skapar lugn, medan motsatsen skapar kaos. Ta ett kliv tillbaka och titta på alla områden i ditt liv. Är ditt mål värt det?

5. Ange resurser som krävs för att nå målet: Vad är priset som ska betalas?

Det finns alltid ett pris att betala, för allt. Det finns alltid någon form av uppoffring att göra när du ställer in ett värdigt mål. I detta steg kommer du att definiera allt som du behöver i form av tid, pengar och energi.

6. Ange värdet i att nå målet

Varför vill jag nå detta mål? Varför är det viktigt för mig? Är detta mål i harmoni med mina visioner, övertygelser och värderingar? Besvara dessa frågor. Om du inte verkar vara nöjd med svaren så kanske du bör ändra ditt mål. Ställ in ett nytt mål tills du känner att allt stämmer.

När du väl fastställt ett mål enligt denna modell kommer 2 viktiga saker inträffa:

 1. Du är i total harmoni med din livsstil, övertygelser och värderingar eftersom hela ”Du” håller med och inte ger något motstånd.
 2. Du är programmerad att lyckas. I själva verket har hela din neurologi och fysiologi instruerats att göra det som krävs för att nå det önskade målet. Du är helt fokuserad.

Som sagt, de 3 nycklarna till framgång har alltid varit desamma. Klarsynthet, kompetens, fokus. När du sätter upp kristallklara mål och respekterar dessa 6 faktorer har du alla förutsättningar att lyckas, eller hur?

Lycka till.

Vanliga söktermer:
 • målsättning
 • mål målsättning skillnad
 • målsättningar vad säger forskningen
 • når vi inte målsättning
 • skillnaden mellan mål och målsättning


 • Hälsa är livsviktigt, sprid ordet!

  174
  7 delningar, 174 poäng